ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μία ιστορική Κτηνιατρική Σχολή στην Βουλγαρία

Μία ιστορική Κτηνιατρική Σχολή στην Βουλγαρία, Μελαχροινή Μαρτίδου

Άνοιγμα σε Βαλκάνιους, Ευρωπαίους, αλλά ιδιαίτερα Έλληνες υποψηφίους φοιτητές κάνει το πανεπιστήμιο Θράκης στην καρδιά της Βουλγαρίας στην Στάρα Ζαγορά για υποψήφιους που δεν πέρασαν σε ελληνικά ΑΕΙ και δεν θα ήθελαν να χάσουν τη χρονιά, προσφέροντας τα πλεονεκτήματα των Σχολών τους και των δυνατοτήτων που προσφέρουν.

Η Κτηνιατρική Σχολή στην Βουλγαρία του εκεί Θρακικού πανεπιστημίου στην ιστορική παλιά πρωτεύουσα Στάρα Ζαγόρα, που είναι η παλαιότερη στη Βαλκανική χερσόνησο, φέτος έγινε 101 ετών και γιορτάζει, κινείται με σαφείς εξωστρεφείς στόχους προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους ξένους φοιτητές από Ευρώπη και τρίτες χώρες.

Η υπεύθυνη προβολής και δημοσίων σχέσεων Στογιάνκα Παστάρμοβα Τσάτσεβα – με ελληνική καταγωγή εν μέρει, επίσημη μεταφράστρια ελληνικών, δημοσιογράφος με περγαμηνές – ήταν στην Ελλάδα για συναντήσεις στα πλαίσια του Erasmus κι όχι μόνο με τις εδώ πρυτανικές αρχές.

Οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θράκης στην Στάρα Ζαγόρα της κεντρικής Βουλγαρίας που δέχονται Ευρωπαίους και αλλοδαπούς φοιτητές ξένων χωρών.

«Στη συναντήσεις μας στην Κομοτηνή, στο Βόλο, ανιχνεύσαμε δυνατότητες συνεργασιών μεταξύ φοιτητών και ακαδημαϊκών δασκάλων, Ελλάδας-Βουλγαριας ως χώρες της ΕΕ», ενώ απηύθυνε κάλεσμα στα παιδιά που δεν εισήχθησαν στα ελληνικά πανεπιστήμια να γνωρίσουν τα προνόμια και τις δυνατότητες σπουδών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Βουλγαρίας, αναλαμβάνοντας την σχετική πληροφόρηση και τον πλούτο των επιλογών που θα έχουν σε μια φιλική, κοντινή, οικονομικά προσιτή αλλά και με υψηλό επίπεδο σπουδών χώρα.

Πρόσφατη φωτό από την συνάντηση πρυτανικών αρχών στην Κομοτηνή του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιου Θράκης με το Θρακικό πανεπιστήμιο της Στάρα Ζαγόρα.

Όπως διευκρίνισε το Πανεπιστήμιο Θράκης Βουλγαρίας ήδη εκπαιδεύει φοιτητές από 53 χώρες στις 6 σχολές του – Γεωργική, Κτηνιατρική, Ιατρική, Οικονομική, Παιδαγωγική και Μηχανική και Τεχνολογία στην πόλη Yambol. Περιζήτητες είναι και οι ειδικότητες του Ιατρικού Κολλεγίου, όπως Κινησιοθεραπεία, Ιατρός Οπτικός κλπ.

Η Κτηνιατρική Σχολή

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για την Κτηνιατρική Σχολή και είναι κατανοητό, γιατί είναι η μοναδική στη γειτονική χώρα που διαθέτει “Νοσοκομείο Ζώων ” που λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο και δέχεται ασθενή ζώα από χάμστερ μέχρι καμήλες! Επίσης παρέχει όλες τις οδοντιατρικές υπηρεσίες για ζώα με απόλυτη υπευθυνότητα και γνώση.

Συζητώντας πληροφορίες για πιο εξειδικευμένες πληροφορίες που θα βοηθούσαν τους εν δυνάμει Έλληνες υποψηφίους φοιτητές, μαθαίνουμε ότι μέχρι στιγμής, μόνο δύο από τις σχολές – Κτηνιατρική και Ιατρική στην Στάρα Ζαγορα – προσφέρουν εκπαίδευση στα αγγλικά, αλλά οι φοιτητές από άλλες χώρες μπορούν να σπουδάσουν ένα έτος βουλγαρική γλώσσα και στη συνέχεια να σπουδάσουν ως φοιτητές από τη Βουλγαρία και να πληρώσουν πολύ λιγότερα ετήσια δίδακτρα. Κι αυτό είναι ένα δέλεαρ ενώ αποκτούν γνώσεις και σε μια βαλκανική γλώσσα.

Στιγμιότυπα από δραστηριότητες φοιτητών και καθηγητών στην Βουλγαρία.

Στο ερώτημα πώς είναι το πανεπιστήμιο μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να το δει στο διαδίκτυο. Προσωπικά το επισκέφθηκα όταν έκανα αφιέρωμα στο Μουσείο φυσικής ιστορίας με βαλσαμωμένα ζώα, τίγρεις, σπάνια πουλιά, αμφίβια, πεταλούδες, κλπ συνομιλώντας με καθηγητή υπεύθυνο της ταρίχευσης, της μεθοδολογίας και της δουλειάς που γίνεται. Ήταν καθαρά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, τεράστιο, πεντακάθαρο, με εξειδικευμένες αίθουσες μαθημάτων θεωρητικών πρακτικών, εργαστήρια κλπ.

Όπως θα πει η κ. Πατσάρμοβα το πανεπιστήμιο διαθέτει νέους ξενώνες, εξαιρετικές αθλητικές εγκαταστάσεις, ιπποδρόμιο, γυμναστήριο, χώρο πυγμαχίας γήπεδο κρίκετ για τους φοιτητές που το επιλέγουν ενώ διαθέσιμοι χώροι φυσικά υπάρχουν και στην όμορφη πόλη τους.

Πώς να γίνει κάποιος φοιτητή εκεί;

«Μπορεί να δώσει εξετάσεις online και τον Αύγουστο για τις ειδικότητες της ιατρικής και της κτηνιατρικής εάν αποφασίσει να τις σπουδάσει στα αγγλικά. Εάν επιλέξει να σπουδάσει στα βουλγαρικά, οι εγγραφές γίνονται τον Σεπτέμβριο». Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το κόστος εγγράφων σπουδών κλπ μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί της στα ελληνικά μέσω viber τηλ. +359899333531 ή στο messenger σε μήνυμα ελληνικά αγγλικά στο Стоянка Пастърмова.

Πάντως αξίζει να επισημανθεί ότι υπάρχουν τρία πανεπιστήμια Θράκης σε κοντινή ακτίνα: 1) Το ελληνικό Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με έδρα την Κομοτηνή, 2) το Θρακικό Πανεπιστήμιο στη πόλη Στάρα Ζαγορά Βουλγαρίας και 3) το πανεπιστήμιο Θράκης στην Τουρκία στην Αδριανούπολη-Edirne. Κάποιες φορές παλιότερα στην αλληλογραφία γινόταν λάθη από συγχύσεις, αλλά τώρα με την ψηφιακή διαδικτυακή διεκπεραίωση δεν εμφανίζονται.

Στόγιανκα Παστάρμοβα Τσάτσεβα με τον πρύτανη του Θρακικού Πανεπιστημίου Ντόμπρι Γιάρκοφ.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι