ΘΕΜΑ

Προσοχή στα κατάγματα ισχίου ειδικά το καλοκαίρι

Προσοχή στα κατάγματα ισχίου ειδικά το καλοκαίρι, Στέφανος Λυγουράς

Οι αυξημένες θερμοκρασίες των τελευταίων εβδομάδων κρύβουν κινδύνους, τους οποίους οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν. Η ζέστη του καλοκαιριού προκαλεί αγγειοδιαστολή των αγγείων του δέρματος. Το σύνηθες επακόλουθο είναι η πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τυχόν συνυπάρχουσα αφυδάτωση. Συνέπεια αυτών των καταστάσεων είναι οι πτώσεις.

Εκτός από τους υπερήλικες κινδυνεύουν και οι νεότεροι, ιδιαίτερα όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης. Οι πτώσεις σε ανθρώπους με ελαττωμένη οστική πυκνότητα μπορεί να προκαλέσουν κατάγματα του ισχίου. Τα κατάγματα αυτά εφόσον η πτώση έχει έναν περιστροφικό μηχανισμό προκαλούν υποκεφαλικά κατάγματα, ενώ όταν η πλήξη είναι άμεση στο ισχίο συνήθως είναι διατροχαντήρια κατάγματα. Τα πρώτα είναι ενδαρθρικά και δεν πωρώνονται, ενώ τα δεύτερα είναι εκτός της άρθρωσης και υπό προϋποθέσεις μπορούν να πωρωθούν συντηρητικά. Πάντως η ικανότητα για ανώδυνη όρθια στάση και βάδιση χάνεται και στις δυο περιπτώσεις.

Όμως τα διατροχαντήρια κατάγματα προκαλούν αιμορραγία που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή. Ο αιματοκρίτης πέφτει ώρα με την ώρα και ο άνθρωπος, ο οποίος είχε την ατυχία να υποστεί ένα διατροχαντήριο κάταγμα, εάν ζει μόνος του για οποιουσδήποτε λόγους, μπορεί να μην προλάβει να ζητήσει βοήθεια και να φύγει από τη ζωή μέσα στο καυτό καλοκαίρι. Σε μια περίοδο που οι γείτονες απουσιάζουν για διακοπές, τα παιδιά και τα ανίψια έχουν φύγει για να εργαστούν σε εποχιακές δουλειές είναι κρίμα για συνταξιούχους μοναχικούς ανθρώπους να φεύγουν από τη ζωή και να τους ανακαλύπτουν όταν είναι πια πολύ αργά.

Τα υποκεφαλικά κατάγματα δεν προκαλούν σοβαρή αιμορραγία αλλά καθηλώνουν τα θύματα τους στο κρεββάτι, καθιστώντας τα ανήμπορα να πάνε στην τουαλέτα, να λάβουν τα φάρμακά τους ή να επιμεληθούν τη σίτιση τους. Ακόμα και η χρήση του τηλεφώνου μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να συρθούν με τα χέρια τους και το άλλο σκέλος τους μέσα σε πόνο και αγωνία για φτάσουν τη συσκευή τους. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια.

Για την ακρίβεια και στις δυο περιπτώσεις τα θύματα των καταγμάτων αυτών χρήζουν την ανάλογη χειρουργική θεραπεία, η οποία καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό μετά από πλήρη ακτινολογικό έλεγχο. Είναι άκρως σημαντικό η επέμβαση να γίνει τόσο γρήγορα έτσι ώστε ο ηλικιωμένος να μην καταλάβει ότι έστω και παρενθετικά έχασε την κινητική του ανεξαρτησία. Όσο παρατείνεται η προεγχειρητική νοσηλεία του καταγματία τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για επιπλοκές. Ενίοτε απορυθμίζονται η γλυκόζη του αίματος, οι ηλεκτρολύτες και είναι δυνατόν, λόγω υποξυγοναιμίας να συμβεί συμπτωματολογία οργανικού ψυχοσύνδρομου, το οποίο αν και παροδικό συνήθως είναι πολύ δραματικό. Άλλος κίνδυνος είναι οι θρομβώσεις, οι κατακλίσεις και οι ουρολοιμώξεις.

Κατάγματα και χειρουργείο 

Η γρήγορη χειρουργική αντιμετώπιση με ενδομυελική ήλωση ή ημιαρθροπλαστική του ισχίου απαιτείται για την άμεση κινητοποίηση του ασθενή. Μετά την επέμβαση ο άνθρωπος θα μπορεί να γυρίζει στο πλάι και να κάθεται από τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο, ενώ πριν οι κινήσεις αυτές ήταν επώδυνες. Καθιστός ο ασθενής αναπνέει καλύτερα, οι εκκρίσεις του διαλύονται ευκολότερα και απομακρύνεται από τον κίνδυνο να υποστατικής πνευμονίας. Η σίτισή του γίνεται επίσης σε καθιστή θέση για την πρόληψη τυχόν εισρόφησης και το γεγονός ότι βλέπει τον κόσμο οριζόντια και όχι κατακόρυφα συμβάλει αποφασιστικά στην ψυχολογία του.

Οι πόνοι μετά το χειρουργείο είναι σαφώς λιγότεροι και πιο εύκολα διαχειρίσιμοι. Με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτών αρχίζει η εκπαίδευση στη βάδιση, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Η κανονικότητα αποκαθίσταται και η ανάρρωση ευοδώνεται. Πολλές φορές μπορεί στην περιεγχειρητική περίοδο να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, κάτι το οποίο τους θερινούς μήνες είναι δυσεύρετο. Ο λόγος είναι ότι το καλοκαίρι οι εθελοντική αιμοδοσία υπολείπεται των τρεχουσών αναγκών. Κάθε εθελοντής αιμοδότης είτε για συγγενή του, είτε για άγνωστο άνθρωπο επιτελεί μια αλτρουιστική και ευγενική πράξη, η οποία αξίζει κάθε έπαινο, σεβασμό και αναγνώριση.

Το επόμενο βήμα πριν το εξιτήριο είναι το δίλημμα για επιστροφή του ηλικιωμένου στο σπίτι του ή η διακομιδή του σε κέντρο αποκατάστασης. Η γραφειοκρατική διαδικασία γίνεται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του και απαιτεί την ηλεκτρονική έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ. Η τελική απόφαση βαρύνει τον θεράποντα ιατρό, λαμβάνοντας υπόψιν και τις επιθυμίες του ασθενή και των συγγενών του. Συνήθως η έγκριση αφορά το χρονικό διάστημα ενός μήνα, κάτι που για άλλους είναι υπεραρκετό, ενώ για άλλους είναι πολύ λίγο.

Οι φυσιοθεραπείες που ξεκινούν σε ένα νοσοκομειακό σχηματισμό μπορεί να συνεχιστούν και κατ΄ οίκον. Το πέρας της αποκατάστασης και της ιατρικής παρακολούθησης ολοκληρώνεται κατά περίπτωση μέσα σε ένα διάστημα δώδεκα εβδομάδων. Η επιλογή δημόσιου νοσοκομείου ή ιδιωτικής κλινικής είναι ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς του καλοκαιριού. Πάντως, ο θεράπων ιατρός για να φέρει το ποθούμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα πρέπει να τρέχει πιο γρήγορα από τη νόσο.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι