ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αντίποινα ετοιμάζει το Ισραήλ για το πλήγμα στο Γκολάν – Εκτός ορίων η κόντρα με την Τουρκία

Αντίποινα ετοιμάζει το Ισραήλ για το πλήγμα στο Γκολάν – Εκτός ορίων η κόντρα με την Τουρκία
epa11501625 People hold pictures and carry the coffrins of victims as they attend the funeral of ten young people killed by a rocket attack from Lebanon, in the village of Majdal Shams in the annexed Golan Heights, 28 July 2024. According to the Israel Defense Forces (IDF), a rocket launched from Lebanon toward Majdal Shams caused multiple civilian casualties, including children. Approximately 30 projectiles were identified as crossing from Lebanon, the IDF said. EPA/ATEF SAFADI

Η ισραηλινή κυβέρνηση διεμήνυσε χθες Κυριακή πως θα «πλήξει σκληρά τον εχθρό», την επομένη βομβαρδισμού ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον 12 παιδιά και νέους σε χωριό στο προσαρτημένο υψίπεδο του Γκολάν, που απέδωσε στη λιβανική Χεζμπολάχ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για ανάφλεξη όλης της περιοχής της Μέσης Ανατολής εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Δύο άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σε ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) στα περίχωρα της πόλης Σάκρα, στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε η λιβανική υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Η υπηρεσία αυτή διάσωσης δεν διευκρίνισε αν οι νεκροί ήταν μαχητές ή άμαχοι. Πρόκειται για το πρώτο ισραηλινό πλήγμα με νεκρούς στον Λίβανο από την επίθεση του Σαββάτου με ρουκέτα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 παιδιά και νέους, για την οποία το Ισραήλ κατηγορεί το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ. Αυτή διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση αυτή.

Τα αντίποινα 

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αναφέρονται στην πιθανότητα ολιγοήμερων πολεμικών επιχειρήσεων μετά την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν, ενώ ασκούνται έντονες διπλωματικές πιέσεις ώστε τα ισραηλινά αντίποινα στην Χεζμπολάχ να είναι περιορισμένα για να αποφευχθεί περιφερειακή σύρραξη, δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου.

Το Ισραήλ θέλει να βλάψει την Χεζμπολάχ, αλλά δεν θέλει να σύρει την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο, είπε ανώτατος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, αφού δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ολιγοήμερων πολεμικών επιχειρήσεων.

Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας εξουσιοδότησε χθες τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ «να αποφασίσουν τον τρόπο και τον χρόνο απάντησης στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ». Σε δήλωσή του χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jadeed, ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και άλλες χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την πολεμική κλιμάκωση.

«Εχουμε λάβει διαβεβαιώσεις (…) σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ θα προχωρήσει σε περιορισμένη κλιμάκωση και ότι από την πλευρά της η Χεζμπολάχ θα απαντήσει με περιορισμένο τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι «συνεχίζονται οι επαφές με πολλούς διεθνείς, ευρωπαϊκούς και αραβικούς παράγοντες για την προστασία του Λιβάνου από τους κινδύνους».

Ο απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Αμος Χόσταϊν, είχε κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου τηλεφωνική επικοινωνία με σειρά λιβανέζων αξιωματούχων.

Ρουκέτα χτύπησε στα υψίπεδα του Γκολάν

Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, το Σάββατο ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε γήπεδο ποδοσφαίρου στο χωριό Ματζντάλ Σαμς προκαλώντας τον θάνατο 12 αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας μεταξύ δέκα και δεκαέξι ετών, και τραυματίζοντας άλλους περίπου τριάντα ανθρώπους. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως αγόρι ένδεκα ετών αγνοείται.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, πως διέπραξε αυτή τη «φρικιαστική» επίθεση. «Επρόκειτο για δική του ρουκέτα, που εκτοξεύθηκε από περιοχή υπό τον έλεγχό του», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που υπογράφεται από την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Έιντριεν Γουότσον.

Χρησιμοποιήθηκε ιρανική ρουκέτα τύπου Φαλάκ, με κεφαλή που περιείχε γόμωση 53 κιλών εκρηκτικών, σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ —η οποία διέψευσε πως επρόκειτο για δική της ενέργεια— είναι η μόνη δύναμη στην περιοχή που έχει στο οπλοστάσιό της αυτόν τον τύπο ρουκέτας, ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας το λιβανικό κίνημα πως «υπερέβη όλες τις κόκκινες γραμμές» ανοίγοντας πυρ «εναντίον αμάχων», και δη «εσκεμμένα».

Σκληρή κόντρα Ισραήλ με Τουρκία

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τους προ ολίγων ημερών χαρακτηρισμούς για τον Βενιαμίν Νετανιάχου που τον αποκάλεσε «Χίτλερ της εποχής μας» και «χασάπη», εξαπέλυσε νέα σκληρή επίθεση κατά του του Ισραήλ. Αυτήν τη φορά, ο Ερντογάν προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, απειλώντας απείλησε ευθέως το Ισραήλ, και μάλιστα δεν δίστασε να μιλήσει και για ευθεία παρέμβαση όπως έγινε με την περίπτωση της Λιβύης.

«Πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί ώστε το Ισραήλ να μην μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα στην Παλαιστίνη. Όπως ακριβώς μπήκαμε στο Καραμπάχ και στη Λιβύη, το ίδιο θα κάνουμε και σε αυτούς. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας εμποδίζει να το κάνουμε. Απλά πρέπει να είμαστε αρκετά δυνατοί για να κάνουμε αυτά τα βήματα» είπε ο Ερντογάν σε συνεδρίαση του κόμματός του.

Λίγες ώρες μετά τις απειλές του Τούρκου προέδρου, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, απάντησε σε υψηλούς τόνους αναρτώντας την φωτογραφία του Τούρκου προέδρου και του Σαντάμ Χουσέιν, λέγοντας ότι βαδίζει στα βήματά του, συνιστώντας στον Ερντογάν να θυμηθεί «τι συνέβη εκεί και πώς τελείωσε» ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ. Η απάντηση στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών ήρθε από το τουρκικό ΥΠΕΞ το οποίο, σύμφωνα με το Anadolu, ανέφερε πως: «Όπως ήρθε το τέλος του γενοκτονικού Χίτλερ, έτσι θα τελειώσει και του γενοκτονικού Νετανιάχου».

Προειδοποιήσεις από Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ θα το πληρώσει «ακριβά», απείλησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επέστρεψε χθες Κυριακή από τις ΗΠΑ. Χθες βράδυ το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του εξουσιοδότησε τον ίδιο και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ να «αποφασίσουν για τον τρόπο και τον χρόνο της ανταπόδοσης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού, χωρίς καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Η εκτόξευση της ρουκέτας έγινε λίγη ώρα αφού μεταδόθηκε η είδηση πως τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο. Το Σάββατο, το κίνημα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο Γκολάν, συμπεριλαμβανομένης Φαλάκ, προτού διαψεύσει πως ευθυνόταν για το πλήγμα στη Ματζντάλ Σαμς.

Η μικρή κοινότητα Δρούζων βρίσκεται στο υψίπεδο του Γκολάν, περιοχή στρατηγικής σημασίας στα τριεθνή σύνορα Συρίας, Λιβάνου και Ισραήλ. Το υψίπεδο καταλήφθηκε κατά τα δυο τρίτα από τον στρατό του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967, προτού προσαρτηθεί το 1981. Η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση του κατεχόμενου συριακού εδάφους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας πήγε χθες στο γήπεδο στη Ματζντάλ Σαμς, όπου «επέμεινε» στο ότι το Ισραήλ θα «πλήξει σκληρά τον εχθρό», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κοινότητα για τις κηδείες των θυμάτων, ανάμεσά τους γυναίκες που φόραγαν μαύρα φορέματα του πένθους και λευκά μαντίλια στα κεφάλια μπροστά στα φέρετρα.

Πρόκειται για «την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον ισραηλινών αμάχων από την 7η Οκτωβρίου», είπε ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αναφερόμενος στην έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας που αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον των «συνεπειών» που θα είχε ευρείας κλίμακας επίθεση αντιποίνων στον Λίβανο. Κάθε νέα «περιπέτεια» του Ισραήλ θα μπορούσε να «οδηγήσει σε επιδείνωση» του «πολέμου στην περιφέρεια», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Νάσερ Κανάνι.

Διεθνής καταδίκη για το πλήγμα στο Γκολάν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, «καταδίκασε» την επίθεση και κάλεσε «όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ κάλεσε να διενεργηθεί «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα», το Βερολίνο απηύθυνε έκκληση για «ψυχραιμία», το Λονδίνο εξέφρασε ανησυχία για την επαπειλούμενη «κλιμάκωση».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε χθες στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου πως η χώρα του είναι «πλήρως δεσμευμένη να κάνει το παν για την αποτροπή νέας κλιμάκωσης στην περιφέρεια», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους.

Σε «διεθνή έρευνα» κάλεσε ο Λίβανος

Ο Λίβανος κάλεσε να διενεργηθεί «διεθνής έρευνα» και προειδοποίησε ότι επίθεση του Ισραήλ στην επικράτειά του μπορεί να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη.

Η Αίγυπτος, που μεσολαβεί μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, προειδοποίησε εναντίον των «κινδύνων του ανοίγματος νέου μετώπου στον Λίβανο». Η Συρία κατήγγειλε τις «ψευδείς κατηγορίες» του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ.

«Μπορεί να πρόκειται για αστοχία, ή για πύραυλο της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύθηκε για να αναχαιτιστεί στόχος στον αέρα», εκτίμησε ο Ριάντ Καουάτζι, διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Αναλύσεων της Εγγύς Ανατολής και του Κόλπου (INEGMA).

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, ανταλλάσσει στην πράξη καθημερινά πυρά με τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα των δυο κρατών. Χθες Κυριακή, το κίνημα απομάκρυνε εσπευσμένα μέλη του από θέσεις στον νότιο Λίβανο μετά τις ισραηλινές απειλές, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.197 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 39 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Οι επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 39.324 ανθρώπους στον παλαιστινιακό θύλακο, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Χθες η πολιτική προστασία ανέφερε ότι ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε σκηνές στον καταυλισμό εκτοπισμένων Αλ Μαουάσι, κοντά στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους των κοινοτήτων αλ Μπουρέιτζ και ας Σουχάντα, στο κεντρικό τμήμα του πολιορκημένου θυλάκου, να απομακρυνθούν εσπευσμένα, διαμηνύοντας πως θα διεξαγάγει επιχειρήσεις «με δύναμη» εκεί.

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, ο Φιλίπ Λαζαρινί, επισήμανε μέσω X ότι «επί του παρόντος, μόλις το 14% του εδάφους της Γάζας δεν υπόκειται σε ‘διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης’» των αμάχων, κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό ότι προκαλεί «ερήμωση και πανικό».

Μετά την αποτυχία των πολύμηνων προσπαθειών να εξασφαλιστεί με έμμεσες διαπραγματεύσεις κατάπαυση του πυρός που θα συνοδευόταν από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον παλαιστινιακό θύλακο και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές, επρόκειτο να γίνει χθες Κυριακή στη Ρώμη συνάντηση αντιπροσώπων των πρωτευουσών που μεσολαβούν —Ντόχα, Κάιρο, Ουάσιγκτον— με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

Αναστολή πτήσεων προς και από την πρωτεύουσα του Λιβάνου

Ο γερμανικός όμιλος αεροπορικών μεταφορών Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα πως αποφάσισε αναστολή των πτήσεων προς και από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, ως τουλάχιστον αύριο Τρίτη 30ή Ιουλίου, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης.

Οι πτήσεις των εταιρειών του ομίλου (Swiss International Air Lines, Eurowings, Lufthansa) αποφασίστηκε να ανασταλούν «προληπτικά», εξήγησε. Ακόμη το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού ανακοίνωσε αρκετές ακυρώσεις πτήσεων προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Οι πτήσεις που ακυρώθηκαν ήταν προγραμματισμένες να αναχωρήσουν από την Αθήνα, την Στοκχόλμη, το Ντίσελντορφ, την Αντίς Αμπέμπα, την Άγκυρα, την Αττάλεια και την Άδανα σήμερα Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε το διεθνές αεροδρόμιο Βηρυτού-Ραφίκ Χαρίρι νωρίς τη Δευτέρα. Νωρίτερα, η Middle East Airlines ανακοίνωσε καθυστερήσεις για πτήσεις από Λονδίνο, Κοπεγχάγη, Ντόχα, Ντάμα, Ντουμπάι και Τζέντα προς Βηρυτό. Το αεροδρόμιο ανακοίνωσε επίσης περαιτέρω καθυστερήσεις στις πτήσεις που προέρχονται από Κάιρο και Κωνσταντινούπολη.

Ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας, συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν από και προς τον Λίβανο να παρακολουθούν στενά τις πτήσεις τους.

«Το περιβάλλον ασφαλείας στον Λίβανο παραμένει περίπλοκο και μπορεί να αλλάξει γρήγορα», ανέφερε. «Οι αεροπορικές εταιρείες φέρεται να εξετάζουν προσωρινές αλλαγές στα σχέδια πτήσεων τους».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι