ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γαλλία: Σαμποτάζ σε δίκτυα οπτικών ινών μετά τα τρένα – “Πονοκέφαλος” και ο Σηκουάνας!

Γαλλία: Σαμποτάζ σε δίκτυα οπτικών ινών μετά τα τρένα – "Πονοκέφαλος" και ο Σηκουάνας!

Ενέργειες σαμποτάζ που έπληξαν τα δίκτυα οπτικών ινών πολλών παρόχων όπως οι Free και SFR πραγματοποιήθηκαν την νύκτα σε έξι περιφέρειες της Γαλλίας, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Το Παρίσι, η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων δεν επλήγη, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή. Οι περιφέρειες που επλήγησαν βρίσκονται στην νοτιοανατολική, την νοτιοδυτική, την ανατολική και την βόρεια Γαλλία, σύμφωνα με την αστυνομία.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία κλίνει προς την πιθανότητα ακροαριστεροί εξτρεμιστές να βρίσκονται πίσω από τις ενέργειες δολιοφθοράς στο σιδηροδρομικό δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας TGV της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων SNCF, όπως δήλωσε σήμερα, Δευτέρα (28.07.24) ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Σαμποτέρ έπληξαν το δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας την Παρασκευή, επιτιθέμενοι πριν από την αυγή σε σημαντικά σημεία του δικτύου, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης. «Ταυτοποιήσαμε το προφίλ διαφόρων ανθρώπων», δήλωσε ο Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 TV όσον αφορά την έρευνα για τους δολιοφθορείς. Ο τρόπος που έδρασαν αυτοί φέρει τα χαρακτηριστικά ακροαριστερών εξτρεμιστών, σημείωσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Όλα τα τρένα κινούνται σήμερα κανονικά μετά τις εργασίες των συνεργείων όλο το 24ωρο κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου για την αποκατάσταση των ζημιών, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Μεταφορών Πατρίς Βεργκριέτ στον ραδιοσταθμό RTL.

Περίπου 800.000 άνθρωποι αντιμετώπισαν πρόβλημα στις μετακινήσεις τους λόγω των κακόβουλων αυτών ενεργειών, μεταξύ των οποίων 100.000 που χρειάστηκε να ακυρωθούν άμεσα τα δρομολόγια των τρένων τους, πρόσθεσε ο Βεργκριέτ, σημειώνοντας ότι το κόστος για την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF θα είναι σημαντικό.

Προηγουμένως, ακτιβιστής της άκρας αριστεράς συνελήφθη χθες σε εγκατάσταση της εταιρείας των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF στην Ουασέλ (βορειοδυτική Γαλλία), έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή. Σειρά σαμποτάζ έπληξε την νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή το σιδηροδρομικό δίκτυο ακινητοποιώντας τρένα και δημιουργώντας χάος στους σιδηροδρομικούς σταθμούς λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Ο άνδρας ο οποίος συνελήφθη χθες είχε στο όχημά του «κλειδιά πρόσβασης σε τεχνικές εγκαταστάσεις της SNCF«, «πένσες-κόφτες» και «σετ κλειδιών πασπαρτού», καθώς και έντυπο υλικό ακροαριστερού περιεχομένου, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο άνδρας κρατείται στην Ρουάν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε σήμερα στο δίκτυο France 2 ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ταυτοποιήσει ορισμένα άτομα που θα μπορούσαν να έχουν διαπράξει αυτές τις ενέργειες σαμποτάζ, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ ακριβείς, στοχευμένες… με τον τρόπο που ακολουθεί κατά παράδοση η άκρα αριστερά». «Το θέμα είναι να διαπιστωθεί αν χειραγωγήθηκαν ή έδρασαν για δικό τους λογαριασμό», πρόσθεσε.

Την νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, καλώδια οπτικής ίνας που περνούν κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές και εξασφαλίζουν την διαβίβαση πληροφοριών ασφαλείας στους μηχανοδηγούς κόπηκαν και πυρπολήθηκαν σε πολλά σημεία του δικτύου των γραμμών του TGV.

Πονοκέφαλος και ο Σηκουάνας

Την ίδια στιγμή, ο βρώμικος και επικίνδυνος Σηκουάνας έχει αναδειχθεί σε πονοκέφαλο για τους Γάλλους. Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει και αφορά στην καταλληλότητα χρήσης του Σηκουάνα για τη διεξαγωγή αθλημάτων που απαιτούν νερό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Μετά τις έντονες καταιγίδες του Σαββατοκύριακου, φαίνεται πως τα όμβρια ύδατα της πόλης και ανεπεξέργαστα λύματα κατέληξαν στον ποταμό Σηκουάνα, ο οποίος δείχνει να βρίσκεται ξανά σε μία κατάσταση ακραίας και επικίνδυνης μόλυνσης με την πραγματοποίηση των αγώνων να τίθεται – πλέον – σοβαρά εν αμφιβόλω. Είναι ενδεικτικές οι εικόνες του Reuters με το ποτάμι να έχει μία καφέ απόχρωση, ενδεικτική της ακαταλληλότητας χρήσης του νερού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί για δεύτερη σερί μέρα η προπόνηση των αθλητών του τριάθλου μόλις μία ημέρα πριν ξεκινήσει ο αγώνας. Η πρώτη ακύρωση έγινε χθες Κυριακή (28.07.2024).

Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων πόνταρε στον καλό καιρό, ωστόσο η έντονη βροχόπτωση που έπληξε το Παρίσι το Σαββατοκύριακο έστειλε στον… πάτο του Σηκουάνα τα σχέδια των διοργανωτών που αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την προγραμματισμένη για την Κυριακή προπόνηση του τριάθλου σε ό,τι αφορά το κολυμβητικό τμήμα. Το απόγευμα του Σαββάτου, οι διοργανωτές είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι ο κατακλυσμός της προηγούμενης ημέρας, ήταν πιθανό να υποβαθμίσει την ποιότητα του νερού.

Και πράγματι, η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στον Σηκουάνα, έδειξε επίπεδα ποιότητα του νερού που δεν παρείχαν επαρκείς εγγυήσεις για να γίνει ο αγώνας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το επίπεδο των βακτηρίων E. Coli και εντερόκοκκου που εντοπίστηκαν στα νερά του ποταμού. Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ακύρωσαν και την σημερινή (29.07.2024) προπόνηση της κολύμβησης του τριάθλου. Όπως έχει αναφερθεί, προτεραιότητα όλων είναι η υγεία των αθλητών.

Ωστόσο οι διοργανωτές των Αγώνων παραμένουν καθησυχαστικοί, για τη διεξαγωγή του αθλήματος στον ποταμό Σηκουάνα, την Τρίτη και την Τετάρτη. Ωστόσο η σημερινή ακύρωση της προπόνησης σημαίνει πως οι τριαθλητές δεν θα έχουν την ευκαιρία να «εξοικειωθούν» με το ποτάμι.

«Δεδομένης της πρόγνωσης του καιρού για τις επόμενες 36 ώρες, το Paris 2024 και το World Triathlon είναι βέβαιοι ότι η ποιότητα του νερού θα επιστρέψει κάτω από τα όρια πριν από την έναρξη των αγώνων τριάθλου στις 30 Ιουλίου», ανέφεραν οι διοργανωτές σε σημερινή δήλωσή τους (29.07.2024).

Το τρίαθλο είναι το πρώτο ολυμπιακό αγώνισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στον Σηκουάνα, πριν από τον μαραθώνιο κολύμβηση τη δεύτερη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, οι διοργανωτές προχώρησαν στο μεγαλεπήβολο έργο του καθαρισμού του δύσοσμου και μολυσμένου νερού του Σηκουάνα, ένα έργο που κόστισε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι