Πυρ ομαδόν στη Βουλή για την “ψυχιατρική μεταρρύθμιση”
29/07/2024Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σφοδρή κριτική στις αλλαγές που προωθούνται στην ψυχική υγεία αλλά και στο θέμα του εξαναγκασμού των γιατρών να υπηρετούν στο ΕΣΥ, θέμα που περνά “εμβόλιμα”με άρθρο στο νομοσχέδιο περί μεταρρύθμισης στην ψυχική υγεία. Ομως και από τη ΝΔ ακούστηκαν ενστάσεις.
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Σταμάτης είπε: «Θα περιμένουμε εναγωνίως την πρόταση της κυβέρνησης για τη βιωσιμότητα των κέντρων πρόληψης. Δεν θα αλλάξει τίποτα το καθεστώς στο οποίο οι άνθρωποι που είναι στη χρήση γνωρίζουν. Οποιοσδήποτε συμπολίτης μας θέλει να επιλέξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχει πρόσβαση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια στην ψυχοθεραπευτική φροντίδα, την οποία θα μπορεί ο ίδιος ο χρήστης, ο ωφελούμενος, να την επιλέγει και όχι ο ΥΠΕάρχης. Αυτό νομίζω ότι θα μπορούσαμε να το αλλάξουμε», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.
Ο Γιώργος Σταμάτης αναφέρθηκε και στο μέλλον των κέντρων πρόληψης και την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής φροντίδας. «Δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο ΠΟΥ. Ένας στους τρεις στον κόσμο, στον πλανήτη μας, δεν έχει πρόσβαση όταν έχει κατάθλιψη. Άρα εδώ, κύριε Υπουργέ, τίθεται το μεγάλο θέμα της πρόληψης. Η κυβέρνηση «θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να διατυπώσει την πρόταση της, όσον αφορά τη βιωσιμότητα των κέντρων πρόληψης, που διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο και οι άνθρωποι που υπηρετούν σε αυτά δεν πρέπει να χάσουν τη δουλειά τους. Προφανώς θα περιμένουμε σε νέο νομοσχέδιο το όλο σχέδιο της Κυβέρνησης. Αυτό που μετράει είναι όλοι οι άνθρωποι που έχουν θέματα με τη χρήση να μπορούν πρώτον, να κάνουν ασφαλή χρήση για τη μείωση της βλάβης, δεύτερον να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε πρόγραμμα και τρίτον, η πολιτεία να είναι εκεί και να τους στηρίζει».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου είπε μεταξύ άλλων: «Με αυτό το κάκιστο νομοσχέδιο για την πλήρη απορρύθμιση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης καταφέρατε να συσπειρώσετε απέναντί σας ούτε λίγο ούτε πολύ, 150 ομοσπονδίες, σωματεία, μαζικούς φορείς σε όλη τη χώρα, σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα, τους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους.
»Την αντίληψη ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει τον πρώτο λόγο λόγο σε βάρος των ασθενών, υπηρετεί και αυτό το σχέδιο νόμου – αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης που διαλύει το μέλλον των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας μεγαλώνει την πίτα για τον ιδιωτικό τομέα, υπονομεύοντας τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, τις οποίες η κυβέρνηση εγκαταλείπει στο έλεος της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.
»Η κυβέρνηση, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, καταργεί το δικαίωμα του χρήστη να επιλέξει τη θεραπεία που θέλει να ακολουθήσει, αν αυτή θα είναι “στεγνή” ή “μείωσης της βλάβης”, ανέφερε η κ. Δούρου και πρόσθεσε ότι «με συνοπτικές διαδικασίες καταργούνται τα ΨΝΑ και ΨΝΘ και ακυρώνονται τα κεκτημένα 30 ετών το σπουδαίο έργο που σώζει ζωές, οργανισμών όπως το ΚΕΘΕΑ, τα σπουδαία προγράμματα απεξάρτησης του ΕΣΥ, 18ΑΝΩ, Ιανός, Αργώ…”
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης ειπε: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα κορυφαίο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας με έναν τρόπο προκλητικά ανεύθυνο. Βάζετε ξανά το κέρδος πάνω από τα δημόσια αγαθά. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο έχει μπει ο τομέας της ψυχικής υγείας με μια σειρά αλλαγών, που έρχονται να προστεθούν στην επίθεση, που έχετε εξαπολύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας και ευρύτερα στο κοινωνικό κράτος».
Προσέθεσε ότι στον υπό ίδρυση «υδροκέφαλο, υπερσυγκεντρωτικό Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αποκατάστασης Εξαρτήσεων θα υπαχθούν όλοι οι οργανισμοί όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ, η «ΑΡΓΩ», ο «ΙΑΝΟΣ», ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», κ.α. αλλά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία εγγύηση και δεν κατοχυρώνεται η λειτουργία των κέντρων πρόληψης, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διάλυση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης».
«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταργείται επίσης ένας σημαντικός θεσμός που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, εκείνος του Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά, με τις αρμοδιότητες για προγραμματισμό, συντονισμό και παρακολούθηση της υλοποίησης της Εθνικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων να εκχωρείται στον υπό σύσταση θεσμό του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., ο οποίος έχει τη δυνατότητα βάσει των αρμοδιοτήτων του να ιδρύει ή και να καταργεί μονάδες, προγράμματα, φορείς, δομές» πρόσθεσε.
Σημείωσε, επιπλέον, ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη μεταφορά των καταργούμενων οργανισμών των δύο εκ των εναπομείναντων ψυχιατρείων, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, χωρίς κανένα σχεδιασμό και εξασφάλιση για το μέλλον τους. Οι υπόλοιπες δομές του ΕΣΥ, τέλος, αποσυνδέονται πλήρως από την ψυχική υγεία».
«Καθίσταται βέβαιο ότι οι ασθενείς στο μέλλον θα στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, γιατί το παρόν νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο στην εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας. Πόσοι από τους ασθενείς, όμως, έχουν την οικονομική δυνατότητα να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα ώστε να αναζητήσουν θεραπεία και να σπάσει ο κύκλος του στίγματος, της περιθωριοποίησης και εν τέλει της εξάρτησης;» τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης.
«Όσο, κ. Γεωργιάδη, βαφτίζετε “μεταρρυθμίσεις” τα μπαλώματα, βάζοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί, θα κάνετε μία τρύπα στο νερό» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπα είπε: «Πρόκειται για επικίνδυνο, εγκληματικό, αντιεπιστημονικό νομοσχέδιο, που πραγματικά ολοκληρώνει την ευρωενωσιακής κοπής ψυχιατρική “μεταρρύθμιση”, βάζοντας ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Ο στρατηγικός στόχος αυτού του νομοθετήματος είναι να ξεφορτωθεί το κράτος την υποχρέωσή του να αναπτύσσει και να παρέχει το ίδιο άμεσες υπηρεσίες υγείας, να περιορίσει το ρόλο του – αφού είναι και “επιτελικό” – και να θέτει απλά το πλαίσιο, ένα γενικό πλαίσιο κανόνων, ώστε αυτές οι υπηρεσίες να παρέχονται από εποπτευόμενους φορείς που αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
»Όλα, δηλαδή, για τους επιχειρηματίες της υγείας και τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία», τις ΜΚΟ, και άλλους δήθεν «φιλάνθρωπους», που τείνουν να αποτελέσουν το βασικό πάροχο υπηρεσιών ψυχικής υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι με αυτό «το κατάπτυστο νομοσχέδιό αλλάζει τελείως ο χάρτης στο πεδίο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη χώρα μας και το πλαίσιο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω».
Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο πυρήνας των αλλαγών στο χώρο των εξαρτήσεων είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της λογικής της υποτιθέμενης “μείωσης της βλάβης” σε αντιδιαστολή με την ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη του χρήστη».
Είπε ότι με το νομοσχέδιο αποσπάται η κοινωνική επανένταξη του χρήστη από τη θεραπεία και μπαίνει λουκέτο σε 75 Κέντρα Πρόληψης.
«Είναι τελικά κακό για την κυβέρνηση να υπάρχουν δομές που μπορούν να πάρουν έναν άνθρωπο από τα κατάβαθα και να τον φέρουν στο φως. Είναι κακό φαίνεται για τις εξουσίες που εκπροσωπείτε», δήλωσε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Αυτό που εσείς θέλετε να κάνετε είναι διαχείριση της εξάρτησης, θέλετε εξαρτημένους ανθρώπους, θέλετε μια συνολικά εξαρτημένη κοινωνία, γι΄αυτό και την εθίζετε στα κουπόνια, στα επιδόματα, στις παρατάσεις», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε:
«Όποιος έχει παρακολουθήσει διαδικασία αποφοίτησης, όπως την ονομάζει το ΚΕΘΕΑ, ή διαδικασία ολοκλήρωσης του προγράμματος, όπως την ονομάζει το 18 ‘Ανω, όποιος έχει παρακολουθήσει τη διαδικασία αυτή, δεν μπορεί να στηρίξει ούτε κατά διάνοια, ότι μπορεί και θα ‘πρεπε αυτά τα προγράμματα να αποσαθρωθούν, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης».
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης λέγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής ότι το σχέδιο νόμου στην ουσία του «συνιστά ένα τυπικό δείγμα αντιμεταρρύθμισης, συντηρητικής οπισθοδρόμησης, ο προπομπός της τελικής επίθεσης της κυβέρνησης της δεξιάς στο ΕΣΥ. Καμία μεταρρύθμιση, μόνο κατεδάφιση. Διευθετούνται συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και όποιος έχει τα χρήματα θα μπορεί να έχει και τις υπηρεσίες».
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ