Χάος στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός σε διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο

Χάος στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός σε διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο
epaselect epa11507675 Members of the Bolivarian National Police (PNB) and the Bolivarian National Guard (GNB) clash with opposition demonstrators during protests over the results of the presidential elections in Caracas, Venezuela, 29 July 2024. Protests are taking place in Caracas after the National Electoral Council (CNE) proclaimed that Nicolas Maduro was re-elected president of Venezuela, following elections held on 28 July. Thousands of citizens have come out to protest against the results announced by the National Electoral Council (CNE), which gave President Maduro 51.2% of the votes, a figure questioned by the opposition and by a good part of the international community. Opposition leader Maria Corina Machado claims they have obtained enough of the vote tallies to prove they won the presidential elections that took place on 28 July. EPA/Henry Chirinos

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής όπου χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στο κέντρο του Καράκας το βράδυ της Δευτέρας, αμφισβητώντας την νίκη του Νικολάς Μαδούρο.

Δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν με τις κατηγορίες είτε για καταστροφή εκλογικού υλικού είτε για πυροδότηση πράξεων βίας, ενώ ο επικεφαλής μιας ομάδας δικαιωμάτων που ονομάζεται Foro Penal, Αλφρέντο Ρομέρο, είπε στην πλατφόρμα Χ ότι ένα άτομο έχασε τη ζωή του στη βορειοδυτική πολιτεία Yaracuy κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Βενεζουέλα εκτόξευσαν δακρυγόνα, κανόνια νερού και λαστιχένιες σφαίρες εναντίον του εξαγριωμένου πλήθους σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσει να πλησιάσουν το προεδρικό μέγαρο. «Ελευθερία, ελευθερία!» φώναζαν οι διαδηλωτές ζητώντας να πέσει η κυβέρνηση.

Σε ορισμένες περιοχές, αφίσες του προέδρου Μαδούρο σκίστηκαν και κάηκαν, ενώ λάστιχα, αυτοκίνητα και σκουπίδια επίσης πυρπολήθηκαν. Ένοπλοι αστυνομικοί, στρατιωτικοί και αριστεροί παραστρατιωτικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές και απέκλεισαν πολλούς δρόμους γύρω από το κέντρο της πόλης.

Παρά το γεγονός πως ο Νικολάς Μαδούρο ισχυρίστηκε χθες ότι είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών, η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τη δήλωση νίκης λέγοντας ότι ο υποψήφιος της Εντμούντο Γκονζάλες κέρδισε πειστικά με 73,2% των ψήφων.

«Σας μιλάω με την ηρεμία της αλήθειας», είπε ο Γκονζάλες καθώς δεκάδες υποστηρικτές χειροκροτούσαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του στο Καράκας. «Έχουμε στα χέρια μας τα φύλλα καταμέτρησης που δείχνουν την κατηγορηματική και μαθηματικά μη αναστρέψιμη νίκη μας».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ενωθεί πίσω από τον κ. Γκονζάλες σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Μαδούρο μετά από 11 χρόνια στην εξουσία, εν μέσω εκτεταμένης δυσαρέσκειας για την οικονομική κρίση της χώρας.

Ορισμένες χώρες της Δυτικής και της Λατινικής Αμερικής, καθώς και διεθνείς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, ζήτησαν από τις αρχές της Βενεζουέλας να δημοσιοποιήσουν τα αρχεία ψηφοφορίας από μεμονωμένα εκλογικά τμήματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι