Ζελένσκι: Θα πρέπει τελικά να συμμετάσχει η Ρωσία στην επόμενη ειρηνευτική σύνοδο
31/07/2024Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε σημερινές συνεντεύξεις του σε πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι «αφού όλοι θέλουν η Ρωσία να εκπροσωπηθεί στη δεύτερη σύνοδο γα να καταλήξουμε σε σημαντικά αποτελέσματα, δεν μπορούμε εμείς να είμαστε κατά».
Η Ουκρανία οργάνωσε τον Ιούνιο στην Ελβετία μια ειρηνευτική σύνοδο με τη συμμετοχή περίπου 90 χωρών, κυρίως συμμάχων της. Η Ουκρανία είχε αποκλείσει τη Ρωσία και η Κίνα είχε αρνηθεί να συμμετάσχει. Τώρα, όμως πλέον, το Κίεβο επεξεργάζεται «ένα σχέδιο που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μια μελλοντική δεύτερη σύνοδο».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ωστόσο θέτει ως προϋπόθεση για οποιεσδήποτε συνομιλίες να αποποιηθεί η Ουκρανία τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό και να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι όροι αυτοί κρίνονται απαράδεκτοι από τους Ουκρανούς και τους Δυτικούς.
Ο Ζελένσκι κάλεσε την Κίνα να ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα για να τερματιστεί ο πόλεμος. «Αν το θέλει η Κίνα, μπορεί να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο. Η Κίνα είναι ένα κράτος με επιρροή. Δεν θέλω να μεσολαβήσει, θέλω να ασκήσει πίεση στη Ρωσία», είπε ο Ζελένσκι.
Επέκρινε εν συνεχεία τη στάση των Δυτικών συμμάχων του, κατηγορώντας τους ότι του απαγορεύουν να χρησιμοποιήσει ελεύθερα τα όπλα που του παραχωρούν «για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος, απ’ όπου ο ρωσικός στρατός μπορεί να δρα ατιμώρητα και να βομβαρδίζει την Ουκρανία».
Είπε ότι προσπαθεί «πολύ σκληρά» να πείσει τους συμμάχους του αλλά όπως είπε «αυτοί δυστυχώς, φοβούνται ότι αν επιτρέψουν κάτι τέτοιο, η κατάσταση θα κλιμακωθεί. Δεν μπορώ να παρεκκλίνω και να τα χρησιμοποιήσω όπως θέλω, γιατί θα χάσω την στήριξή τους. Αν χρησιμοποιήσουμε τα όπλα των εταίρων μας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, τότε θα μπορούν να πουν ότι δεν θα μας δώσουν τίποτα άλλο πλέον, και αυτό είναι ρίσκο», είπε.
Παραδέχτηκε ότι η αβεβαιότητα όσον αφορά την εκλογή της Καμάλα Χάρις ή του Ντόναλντ Τραμπ στις προσεχείς προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ συνιστά «κίνδυνο για την Ουκρανία», αλλά πιστεύει ότι θα συνεχιστεί η στρατιωτική βοήθεια της Ουάσινγκτον.
Οι ΗΠΑ έχουν δώσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και η Κάμαλα Χάρις εκτιμάται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική εάν εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στήριξαν επίσης το Κίεβο το 2022 και για κάποιους μήνες το 2023, ωστόσο μπλόκαραν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη βοήθεια στα τέλη του 2023 και τις αρχές του 2024. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτή η βοήθεια, που είναι κρίσιμης σημασίας για το Κίεβο, ενδέχεται να σταματήσει εάν εκλεγεί ο Τραμπ ο οποίος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα αναγκάσει τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να εξηγεί το πώς. Επέλεξε επίσης ως αντιπρόεδρό του τον Τζ. Ντ. Βανς, ο οποίος αντιτάχθηκε σφόδρα στη συνέχιση της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία.
«Ως πρόεδρος της Ουκρανίας, πρέπει να έχω ανοιχτά κανάλια διαλόγου και με την ομάδα του Μπάιντεν, και του Τραμπ και τώρα της Χάρις, πρέπει να έχουμε επαφές για να συζητούμε τι μπορεί να γίνει στο μέλλον αν η μία ή η άλλη πλευρά νικήσει στις εκλογές. Παρ’ όλ’ αυτά, πιστεύω ότι πάντα η πλειοψηφία θα στηρίζει την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ