ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κάθε εποχή έχει τα τρόφιμα της!

Κάθε εποχή έχει τα τρόφιμα της! Εύα Τσάκου

Έχεις παρατηρήσει ότι η διατροφή σου τροποποιείται αναλόγως την εποχή; Οι εποχές του χρόνου όντως έχουν αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα και την ποικιλία των τροφίμων. Κάθε εποχή συνάδει με διαφορετικά φρούτα, λαχανικά και άλλα γεωργικά προϊόντα.

Άλλωστε, όταν αυτά καταναλώνονται την κατάλληλη εποχή, είναι πιο φρέσκα, γευστικά, ενώ παράλληλα τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με τα αντίστοιχά τους, εκτός εποχής.

Πώς επηρεάζει το Κλίμα τα Τρόφιμα;

Επιπλέον, οι εποχές καθορίζουν το πότε θα γίνουν οι καλλιέργειες. Συνήθως προτιμάται το καλοκαίρι όπου ο ήλιος δρα ως σύμμαχος, σε αντίθεση με τον χειμώνα που το κρύο δεν ευνοεί

Αν και υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μειώσουν την ανάπτυξή τους

Βέβαια, η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα και ποιότητα των τροφίμων.

Οι έντονες αλλαγές του καιρού, όπως για παράδειγμα η ανεπαρκής ή η συνεχής βροχή, το χαλάζι, η αφόρητη ζέστη και οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας δυσκολεύουν τους αγρότες και κατά συνέπεια επηρεάζουν και τα τρόφιμα. Σε κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα, μάλιστα, όπου έχουμε και καταστροφή καλλιεργειών επηρεάζεται ολόκληρη η διαθεσιμότητα του συγκεκριμένου τροφίμου.

Γενικά, πάντως, η ενσωμάτωση προϊόντων εποχής στη διατροφή, όχι μόνο υποστηρίζει την τοπική γεωργία, αλλά εξασφαλίζει και την όσο το δυνατόν πιο θρεπτική διατροφή. Σε μια μελέτη του 2008 για παράδειγμα, φάνηκε ότι το μπρόκολο το φθινόπωρο είχε σχεδόν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C, σε σύγκριση με το μπρόκολο την άνοιξη!

Πώς οι εποχές επηρεάζουν τις διατροφικές προτιμήσεις;

Το πώς μεταβάλλεται η όρεξή μας αναλόγως την εποχή αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα.

Πώς επηρεάζονται τον Χειμώνα;

Αρκετοί υποστηρίζουν πως τον χειμώνα ο όγκος τροφής που καταναλώνουμε είναι μεγαλύτερος, λόγω των αυξημένων αναγκών που έχει ο οργανισμός μας, εξαιτίας της ενέργειας που δαπανάται στην προσπάθειά μας να ζεσταθούμε. Είναι και ένας από τους λόγους που αναζητούμε πιο ζεστά και πιο βαριά φαγητά (σούπες, μαγειρευτά, κοκκινιστά) το χειμώνα, σε σχέση με το καλοκαίρι.

Επιπλέον, η επιστροφή στο σπίτι έπειτα από μία εξουθενωτική ημέρα σε συνδυασμό με τον καιρό και το σκοτάδι που δεν ευνοούν εξωτερικές δραστηριότητες, είναι πιο πιθανό να σε ωθήσουν στο να αναζητήσεις κάποιο βαρύ «comfort food».

Πώς επηρεάζονται το Καλοκαίρι;

Από την άλλη, το καλοκαίρι ενθαρρύνει την κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών ροφημάτων και νερού, τα οποία αποτελούν επιλογές χαμηλής θερμιδικής πυκνότητας και συγχρόνως υψηλής θρεπτικής αξίας.

Είναι επίσης πιο πιθανό να αναζητήσεις πιο ελαφριά φαγητά και να καταναλώσεις μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το χειμώνα. Αυτό, σε συνδυασμό με την καλύτερη διάθεση λόγω ηλιοφάνειας και τη μειωμένη όρεξη λόγω ζέστης τροποποιούν τις διατροφικές σου επιλογές.

Συνεπώς, οι διατροφικές σου προτιμήσεις σίγουρα επηρεάζονται από τα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα την εκάστοτε εποχή, όπως και από τις καιρικές συνθήκες κάθε εποχής.

Τι άλλο παίζει ρόλο στις Διατροφικές Προτιμήσεις;

Οι διατροφικές μας προτιμήσεις όμως δεν επηρεάζονται μόνο από τις εποχές, αλλά από πολλούς ακόμη παράγοντες.

Πολιτισμός και Περιβάλλον

Πέρα από τις προσωπικές γευστικές προτιμήσεις, ο πολιτισμός μέσα από τα έθιμά του, φαίνεται και αυτός να συμβάλλει, όπως και η θρησκεία, η οποία μπορεί για παράδειγμα να ενθαρρύνει την αποχή από το κρέας κάποιες χρονικές περιόδους. Επίσης, ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες η οικογένεια και το γύρω περιβάλλον αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες επιρροής, λόγω της μίμησης.

Οικονομική Κατάσταση

Επιπλέον, η οικονομία της χώρας και η προσωπική και οικογενειακή οικονομική κατάσταση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που επιδρούν στο πώς τρώμε. Τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας καθορίζουν και τις επιλογές τροφίμων που θα κάνουμε. Βέβαια, να θυμάσαι πως η καλή και υγιεινή διατροφή μπορεί πολύ εύκολα να είναι και οικονομική! Υπάρχουν και έρευνες που το επιβεβαιώνουν.

Καθημερινότητα

Ένας ακόμη παράγοντας που παίζει ρόλο είναι οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, καθώς επηρεάζουν το χρόνο που διαθέτουμε για την προετοιμασία των γευμάτων μας. Αυτό, σε συνδυασμό με το πλήθος εστιατορίων «γρήγορου φαγητού» και υπηρεσιών παράδοσης φαγητού, καθιστά λιγότερο συχνό το μαγείρεμα στο σπίτι.

Στάδιο Ζωής

Τέλος, το στάδιο της ζωής στο οποίο βρίσκεσαι (εγκυμοσύνη, 3η ηλικία, εμμηνόπαυση κλπ) καθώς και η αντίληψη που έχεις για την εικόνα σώματός σου μπορούν να επηρεάσουν τις τελικές διατροφικές σου προτιμήσεις.

Γενικές συμβουλές με βάση την εποχή

Άνοιξη

Η εποχή αυτή αποτελεί σήμα κατατεθέν για την ένταξη πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σου. Συνεπώς, δώσε έμφαση στην ποικιλία και άρχισε να αυξάνεις την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Καλοκαίρι

Αξιοποιήστε την αφθονία των φρούτων και των λαχανικών της εποχής αυτής. Επιπλέον, σπάσε τα γεύματά σου σε μικρότερα για την καλύτερη λειτουργία του στομάχου σου. Επένδυσε σε σνακ και έχε τα μαζί σου στη δουλειά, τη σχολή, την παραλία.

Μπορείς να αξιοποιήσεις:

  • Φρουτοσαλάτα
  • Ξηρούς καρπούς
  • Γιαούρτι
  • Overnight oats ψυγείου
  • Στικς λαχανικών με χούμους και κράκερ ολικής

Και φυσικά, φρόντισε για την επαρκή ενυδάτωσή σου μέσω του νερού και άλλων ροφημάτων χωρίς ζάχαρη.

Φθινόπωρο

Η εποχή αυτή συνάδει με μία μείωση στην ποικιλία των φρούτων. Ωστόσο, μπορείς να ποντάρεις πιο πολύ στα λαχανικά, καθώς έχουμε καλύτερη αφθονία με την φθινοπωρινή συγκομιδή. Κατανάλωσε κουνουπίδι και μπρόκολο, τα οποία μπορείς να αξιοποιήσεις με πολλούς τρόπους. Επίσης, μην ξεχνάς τα αποξηραμένα φρούτα, που σε βοηθούν να έχεις λίγο μεγαλύτερη ποικιλία.

Χειμώνας

Αυτή την εποχή δυστυχώς έχουμε τη μικρότερη ποικιλία σε φρούτα, ωστόσο κάνει την εμφάνισή του το ρόδι, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Βέβαια, έχουμε αρκετά λαχανικά, συνεπώς μπορείς να βασιστείς πιο πολύ σε αυτά, ώστε να συμπληρώσεις τις μερίδες φρούτου που χάνεις λόγω μειωμένης ποικιλίας.

Ούτως ή άλλως, είναι σημαντικό να προσλαμβάνεις αρκετές βιταμίνες και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου αυτή την περίοδο.

Ένας έξυπνος τρόπος να καταναλώσεις παραπάνω λαχανικά είναι και οι σούπες! Οι σούπες σου προσφέρουν και νερό το οποίο οι περισσότεροι μειώνουν το χειμώνα. Βέβαια, ένας έξυπνος τρόπος να προσλάβει το νερό που χρειάζεσαι είναι τα ροφήματα, όπως το τσάι και τα βότανα.


 

Η Εύη Τσάκου είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι