ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εθνικό πένθος στην Τουρκία για την δολοφονία Χανίγια – Ηχούν σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ

"Πώς έγινε η δολοφονία του Χανίγια – Νεκρός και ο Ντίεφ – Τι διαμηνύει η Χεζμπολάχ

Ημέρα εθνικού πένθους για τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια κηρύχθηκε στην Τουρκία η αυριανή από τον πρόεδρο της χώρας. Η Παρασκευή είναι ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους και η αυριανή συμπίπτει με την κηδεία και ταφή του Ισμαήλ Χανίγια στο Κατάρ.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει: «Προκειμένου να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στον παλαιστινιακό αγώνα και την αλληλεγγύη μας προς τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας, κηρύχθηκε μονοήμερο εθνικό πένθος αύριο Παρασκευή 2 Αυγούστου, λόγω του μαρτυρικού θανάτου του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. »Μνημονεύω τον Ισμαήλ Χανίγια και όλους τους Παλαιστίνιους μάρτυρες με ευλάβεια, και τόσο εκ μέρους μου όσο και εκ μέρους του έθνους μου, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον παλαιστινιακό λαό».

Σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες ήχησαν το βράδυ της Πέμπτης στους οικισμούς της δυτικής Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο για επεικείμενη πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τους «Times of Israel», η πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ είναι η πρώτη της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν, περισσότερες από 48 ώρες μετά την ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό όπου έχασε τη ζωή του ο στρατιωτικός διοικητής Φουάντ Σουκρ. Ρο αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome» του Ισραήλ έχει προχωρήσει σε αρκετές αναχαιτίσεις στη δυτική Γαλιλαία.

Προηγουμένως, ο ηγέτης της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος με το Ισραήλ εισήλθε σε νέα φάση, προειδοποιώντας ότι η οργάνωση θα απαντήσει σίγουρα στη δολοφονία ενός ανώτατου διοικητή της Χεζμπολάχ από ισραηλινή επίθεση.

Ο Νασράλα επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η οργάνωση δεν ευθύνεται για την φονική επίθεση με ρουκέτα το Σάββατο που οδήγησε στον θάνατο παιδιών στα κατεχόμενα και προσαρτημένα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Όπως είπε η Χεζμπολάχ θα παραδεχόταν αν έκανε λάθος και σκότωνε αμάχους.

Ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης μίλησε για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια αλλά και τον θάνατο του διοικητή της σιιτικής οργάνωσης, Φουάντ Σουκρ που σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα το βράδυ της Τρίτης σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Το Ισραήλ κατηγόρησε τον Σουκρ για την επίθεση που σκότωσε 12 παιδιά κι εφήβους το Σάββατο στη Ματζντάλ Σαμς, πόλη Δρούζων στο κατεχόμενο και προσαρτημένο Γκολάν.

Οι Χούθι

Ο ηγέτης των ανταρτών της Υεμένης, ο Αμπντελ Μαλίκ αλ-Χούθι, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα δοθεί “στρατιωτική απάντηση” στην “επικίνδυνη κλιμάκωση” που προκάλεσε το Ισραήλ, όπως ο ίδιος τόνισε, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια χθες, Τετάρτη, στην Τεχεράνη σε πλήγμα που αποδόθηκε Ισραήλ.

“Είναι ξεκάθαρη η θέση μας για τα εγκλήματα αυτα”, δήλωσε ο ηγέτης του φιλοϊρανικού κινήματος των ανταρτών Χούθι σε τηλεοπτική του ομιλία. “Πρέπει να υπάρξει στρατιωτική απάντηση σε αυτά τα εγκλήματα, τα οποία είναι επικίνδυνα, θρασύτατα και συνιστούν μεγάλη κλιμάκωση εκ μέρους του ισραηλινού εχθρού”, συνέχισε.

Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι αυξάνουν τις επιθέσεις στ’ ανοικτά των ακτών της Υεμένης εναντίον πλοίων που παρουσιάζονται ως συνδέονται με κάποιο τρόπο με το Ισραήλ, σε ένδειξη “υποστήριξης” προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας.

Οι αντάρτες της Υεμένης έχουν εκτοξεύσει επίσης πυραύλους εναντίον ισραηλινών πόλεων, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν. Στην ομιλία του σήμερα, ο Αμπντελ Μαλίκ αλ-Χούθι χαρακτήρισε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς “κατάφωρη και σαφή παραβίαση όλων των κανόνων και όλων των αρχών”.

Σχολιάζοντας επίσης τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Φουάντ Σουκρ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη κοντά στη Βηρυτό σε πλήγμα, την ευθύνη για το οποίο ανέλαβε το Ισραήλ, ο ηγέτης των ανταρτών κατήγγειλε “ολοφάνερη επιθετικότητα και επικίνδυνη κλιμάκωση”. Οι Χούθι ελέγχουν ολόκληρα τμήματα της Υεμένης, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος της ακτής στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η δολοφονία

Με βόμβα, η οποία είχε τοποθετηθεί κρυφά στο χώρο όπου θα έμενε ο Ισμαήλ Χανίγια και εκπυρσοκροτήθηκε από απόσταση, έγινε η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, το οποίο επικαλείται επτά αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων δύο Ιρανών και έναν Αμερικανό, η βόμβα είχε τοποθετηθεί κρυφά πριν από περίπου δύο μήνες στον ξενώνα όπου θα έμενε ο Χανίγια. Ο εν λόγω ξενώνας φυλάσσεται από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης και βρίσκεται σε γειτονιά της βόρειας Τεχεράνης. Χρησιμοποιείται ως μέρος διεξαγωγής μυστικών συναντήσεων αλλά και ως χώρος φιλοξενίας αξιωματούχων από το εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι ο Χανίγια είχει μείνει στο ίδιο κτήριο και άλλες φορές στο παρελθόν, στο πλαίσιο των επισκέψεων που είχε πραγματοποιήσει στην ιρανική πρωτεύουσα.

Νεκρός και ο Ντέιφ

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, σκοτώθηκε σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στη Γάζα τον περασμένο μήνα, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, μία ημέρα αφού ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη.

«Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ανακοινώνουν ότι στις 13 Ιουλίου του 2024 μαχητικά αεροσκάφη των IDF έπληξαν την περιοχή της Χαν Γιούνις και ύστερα από αξιολόγηση των μυστικών πληροφοριών μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ εξουδετερώθηκε στο χτύπημα», ανακοίνωσε ο στρατός. Η Χαμάς δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ισραήλ την ώρα που στην Τεχεράνη γινόταν η κηδεία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Ο Ντέιφ θεωρείται ότι ήταν από τους εγκεφάλους της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος τώρα βρίσκεται στην 300ή ημέρα του. Μια από τις κυρίαρχες προσωπικότητες της Χαμάς, ο Ντέιφ ανήλθε στις τάξεις της οργάνωσης μέσα σε 30 χρόνια, αναπτύσσοντας το δίκτυο σηράγγων της και την τεχνογνωσία της στην κατασκευή βομβών

Για δεκαετίες είναι στην κορυφή της λίστας του Ισραήλ με τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα και θεωρείται προσωπικά υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, έδειξε την επιτυχία του στόχου για το Τελ Αβίβ, διαγράφοντας σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στο X τον Ντέιφ από τους στόχους που έχει θέσει η χώρα, στον πόλεμο απέναντι στη Χαμάς.

Σε αυτήν ανέφερε τα εξής: «Ο Muhammad Deif, ο «Οσάμα Μπιν Λάντεν της Γάζας», εξουδετερώθηκε στις 13.07.24. Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία διάλυσης της Χαμάς ως στρατιωτικής και κυβερνητικής αρχής στη Γάζα, και στην επίτευξη των στόχων αυτού του πολέμου.

Η επιχείρηση διεξήχθη με ακρίβεια και επαγγελματισμό από τον IDF και τον ISA. Αυτή η επιχείρηση αντανακλά το γεγονός ότι η Χαμάς διαλύεται και ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς μπορεί είτε να παραδοθούν είτε να εξαλειφθούν. Το αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ θα καταδιώξει τους τρομοκράτες της Χαμάς – τόσο τους σχεδιαστές όσο και τους δράστες της σφαγής της 07.10. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να εκπληρωθεί αυτή η αποστολή».

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή

Την ίδια στιγμή, με καζάνι που βράζει μοιάζει τα τελευταία 24ωρα η Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν απειλεί πως θα εκδικηθεί το Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Η εξουδετέρωση Χανίγια έχει προκαλέσει φόβους για νέα κλιμάκωση του πολέμου. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου ανάρτησε στην ιστοσελίδα της μίας φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο Χανίγια με μία κόκκινη σφραγίδα στο μέτωπο που γράφει: «Eξολοθρεύτηκε». Όμως λίγη ώρα αργότερα η φωτογραφία κατέβηκε.

Εντωμεταξύ ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διέταξε χθες Τετάρτη άμεσο πλήγμα στο Ισραήλ, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τόνισε πως «θα εκδικηθούμε όποιον μας βλάψει». «Όλους όσοι στοχοποιούν τα παιδιά μας. Όποιον δολοφονεί τους πολίτες και κάνει κακό στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νετανιάχου, σε έκτακτο διάγγελμα προς τον ισραηλινό λαό.

Ιράν: «Να περιμένετε βαριά τιμωρία»

Την ίδια ώρα στην πλατεία Παλαιστίνης, στην Τεχεράνη, αναρτήθηκε ένα τεράστιο πανό που γράφει στα εβραϊκά: «Να περιμένετε βαριά τιμωρία». Το πανό συνοδεύει μία επεξεργασμένη εικόνα του δολοφονημένου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, με φόντο το Όρος του Ναού της Ιερουσαλήμ.

Κηδεύτηκε ο Χανίγια

Πλήθος σε πένθος συμμετείχε στην Τεχεράνη στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Η τελετή σημαδεύθηκε από εκκλήσεις για εκδίκηση του θανάτου του.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απήγγειλε την προσευχή των νεκρών μπροστά στα φέρετρα του Ισμαήλ Χανίγια και του σωματοφύλακά του που ήταν καλυμμένα με την παλαιστινιακή σημαία. Ο ηγέτης της Χαμάς θα ενταφιαστεί αύριο, Παρασκευή, στο Κατάρ όπου ζούσε εν εξορία.

Κρατώντας πορτρέτα του Χανίγια και παλαιστινιακές σημαίες, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Χιλιάδες άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα φώναξαν «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στην Αμερική».

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν καθώς και ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της χώρας, Χοσέιν Σαλαμί, παρέστησαν επίσης στην τελετή.

«Αναπαύσου εν ειρήνη, Αμπού αλ Άμπεντ Ισμαήλ Χανίγια. Το έθνος μας, το Ιράν, ο Άξονας της Αντίστασης, ο λαός σου, οι μαχητές σου… είναι ενωμένοι στην επιλογή της αντίστασης για να τερματιστέι η σιωνιστική κατοχή», δήλωσε ο αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Χαλίλ αλ Χάγια, σε ομιλία που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Ο Άξονας της Αντίστασης

Ο Άξονας της Αντίστασης είναι μια συμμαχία που οικοδομήθηκε στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών στη βάση της υποστήριξης του Ιράν στην αντίσταση απέναντι στο Ισραήλ και στην επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Περιλαμβάνει τη Χαμάς, την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα με την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, το κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το κίνημα των Χούτι στην Υεμένη και διάφορες σιιτικές ένοπλες οργανώσεις στο Ιράκ και στη Συρία.

Ιράν και Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό τους, και υποσχέθηκαν να εκδικηθούν τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, μερικές ώρες αφού ο διοικητής της λιβανικής Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ τέθηκε στο στόχαστρο ισραηλινού πλήγματος το βράδυ της Τρίτης σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Ανησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Αρκετά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν ανησυχία χθες Τετάρτη για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση μετά τον θάνατο στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ.

Μερικές ώρες μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το ΣΑ συγκλήθηκε εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Ιράν, που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου το Ισραήλ να λογοδοτήσει για αυτή την πράξη επίθεσης», χωρίς να αποκλείονται «κυρώσεις και άλλα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν περαιτέρω παραβιάσεις και να επιδειχθεί ότι οι μοχθηρές δραστηριότητες του Ισραήλ δεν θα γίνουν ανεκτές από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, διατρανώνοντας για ακόμη μια φορά το δικαίωμα της Τεχεράνης στη «νόμιμη άμυνα».

Ο Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Τετάρτη στην Τεχεράνη, σε πλήγμα το οποίο απέδωσαν στο Ισραήλ η Χαμάς και το Ιράν, που υποσχέθηκαν να εκδικηθούν τον θάνατό του, αυξάνοντας την ανησυχία για το ενδεχόμενο ανάφλεξης όλης της περιοχής εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που σήμερα διανύει την 300ή ημέρα του. Κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδίως η Κίνα, η Ρωσία και η Αλγερία, καταδίκασαν απερίφραστα τη δολοφονία.

«Το Ισραήλ ασκεί πολιτική αιματοχυσίας και καμμένης γης, αφήνοντας πίσω καταστροφή, ατελείωτο κύμα βίας που κατακλύζει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Υεμένη, τον Λίβανο, και τώρα την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Πού θα σταματήσει αυτή η τρέλα;» διερωτήθηκε ρητορικά ο αλγερινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμάρ Μπεντζαμά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου πως επιδίδεται σε «σαμποτάζ» των προσπαθειών να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο τα περισσότερα κράτη μέλη απλά εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή. «Φοβόμαστε πως η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου», τόνισε η πρεσβεύτρια της Ιαπωνίας, η Σίνο Μιτσούκο, ενώ η Σλοβενία εκτίμησε πως περιοχή βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα».

«Καλούμε να επιδειχθεί η μέγιστη υπευθυνότητα και να ασκηθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η ανάφλεξη της περιοχής», δήλωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια πρεσβεύτρια της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Ναταλί Μπροντέρ.

Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του πως οι επιθέσεις στην Τεχεράνη, καθώς και στη Βηρυτό, όπου το Ισραήλ στοχοποίησε ανώτερο στέλεχος της λιβανικής Χεζμπολά, αποτελούν «επικίνδυνη κλιμάκωση».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να αποτραπούν επειγόντως ενέργειες που θα μπορούσαν να σπρώξουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο κενό, με καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους», έκρινε ο κ. Γκουτέρες.

«Θα ήταν καλύτερο να μην γίνεται σεναριολογία για τον αντίκτυπο των πρόσφατων εξελίξεων για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, δεν είναι ούτε άμεσος ούτε αναπόφευκτος ο ευρύτερος πόλεμος», έκρινε από την άλλη ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ρόμπερτ Γουντ, επιμένοντας για ακόμη μια φορά στο δικαίωμα του Ισραήλ —του οποίου η Ουάσιγκτον είναι ο κυριότερος σύμμαχος σε διεθνή κλίμακα— στη νόμιμη άμυνα.

«Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να υπερασπίσουμε όλο τον λαό του Ισραήλ», διεμήνυσε από τη δική του πλευρά ο ισραηλινός ομόλογός του, ο Τζόναθαν Μίλερ. Πρόσθεσε πως «η Χεζμπολά, η Χαμάς και Χούθι δεν είναι σε θέση να χύνουν το δηλητήριό τους παρά χάρη στο κεφάλι του ερπετού», καταφερόμενος εναντίον του Ιράν, του «υπ’ αριθμόν ένα υποστηρικτή της τρομοκρατίας» κατ’ αυτόν, που βοηθά αυτά τα κινήματα, αντίστοιχα στον Λίβανο, στη Λωρίδα της Γάζας και στην Υεμένη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι