ΣΧΟΛΙΟ

Έγινε ολυμπιακό άθλημα άνδρες να χτυπάνε γυναίκες!

Έγινε ολυμπιακό άθλημα άνδρες να χτυπάνε γυναίκες! Όλγα Μαύρου
EPA/YAHYA ARHAB

Σκανδαλώδης ο αγώνας μεταξύ γυναίκας πυγμάχου και πυγμάχου “αδιευκρίνιστου” φύλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το ματς της Ιταλίδας Άντζελα Καρίνι κόντρα στην (ή στον) Ιμάνι Χελίφ. Ο αγώνας τους διήρκησε μόλις 46 δευτερόλεπτα, καθώς η Ιταλίδα αποχώρησε, μην αντέχοντας άλλο τα χτυπήματα της Αλγερινής, που δεν είναι βέβαιο όμως ότι είναι γυναίκα.

Εντύπωση προκαλεί και η σιγή της συντηρητικότατης κατά τα άλλα Αλγερίας. Η Χελίφ κέρδισε τον πρώτο της Ολυμπιακό αγώνα πυγμαχίας την Πέμπτη, όταν η αντίπαλος εγκατέλειψε σε λιγότερο από ένα λεπτό. Η Χελίφ όμως είχε αποκλειστεί από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023 επειδή απέτυχε στο τεστ καταλληλότητας φύλου και η παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχει διχάσει τα στελέχη της Επιτροπής.

Η Χελίφ είναι μία από τις δύο μποξέρ που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τους επέτρεψε να αγωνιστούν, παρόλο που πέρσι αμφότερες είχαν αποκλειστεί, διότι δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι ήταν όντως γυναίκες. Τότε, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ερασιτεχνικής Πυγμαχίας Ούμαρ Κρεμλέφ είχε αναφέρει πως τα τεστ DNA έδειξαν πως η Αλγερινή έχει χρωμοσώματα “ΧΥ”, τα οποία είναι αρσενικά, ενώ τα θηλυκά είναι “ΧΧ”. Τι έγινε και την δέχθηκαν στους Ολυμπιακούς; Απλά, οι της ΔΟΕ έχουν πολύ “χαλαρούς κανόνες” και πάνε… με το διαβατήριο.

Η ΔΟΕ δηλώνει με θράσος ότι «το διαβατήριο της Ιμάνι Χελίφ αναγράφει “γυναίκα” και όλοι στους Αγώνες πέρασαν τους κανόνες επιλεξιμότητας», εντούτοις δεν μπαίνει στο επιμαχο ζήτημα του ποιοι είναι οι κανόνες αυτοί και στο “δια ταύτα” που είναι τα χρωμοσώματα. Παρακάμπτει εν γνώσει της η ΔΟΕ το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σε έγκριτους αγώνες μόλις πέρσι η συγκεκριμένη αθλήτρια (ή αθλητής) είχε αποκλειστεί λόγω αβεβαιότητας του φύλου. Προφανώς στην ΔΟΕ ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά, γιατί η Αλγερινή είχε επιτραπεί να αγωνιστεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Μποξ επέκρινε ευθέως τη ΔΟΕ, η οποία έχει λιγότερο αυστηρούς κανόνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. «Οι διαφορετικοί κανονισμοί της ΔΟΕ για αυτά τα θέματα, στα οποία δεν εμπλέκεται η Ομοσπονδία μας, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα τόσο για την αγωνιστική δικαιοσύνη όσο και για την ασφάλεια των αθλητών», ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Μποξ. Όμως το πολιτικό ντεσου, είναι ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας δεν “εγκρίνεται” από την ΔΟΕ, επειδή σε αυτήν κυριαρχούν Ρώσοι.

Και η πρωθυπουργός της Ιταλίας διαμαρτυρήθηκε, πάντως, δηλώνοντας ότι «αθλητές που έχουν ανδρικά γεννητικά όργανα δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτοί σε γυναικείους διαγωνισμούς. Αυτό δεν είναι θέμα διακρίσεων, αλλά θέμα προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών αθλητριών, ένα από τα οποία είναι ασφαλώς να αγωνίζονται επί ίσοις όροις».

Την ίδια ώρα, στα social media έχει ξεσπάσει ένα κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπο της Καρίνι με το hashtag #IstandWithAngelaCarini με τους περισσότερους να τονίζουν πως ήταν ένας άδικος αγώνας για την Ιταλίδα πυγμάχο.

Μεταξύ άλλων και ο Έλον Μασκ που σχολίασε με ένα «Απολύτως» το tweet Αμερικανίδας κολυμβήτριας που έλεγε ότι οι “άνδρες δεν έχουν θέση στα γυναικεία σπορ”.

 

 

 

 

 

 

 

Tο κατωτέρω τουίτ προσπαθεί να υπερασπιστεί την/τον Χαλιντ, με το επιχείρημα ότι μπορεί και και μια γυναίκα να έχει πολλή τεστοστερόνη. Το άτομο εν προκειμένω όμως έχει ανδρικό γονότυπο, που σημαίνει ότι έχει ανδρικά χαρακτηριστικά και στο μυικούς και στους σκελετικούς ιστούς του και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αγωνίζεται ως γυναίκα.

Χελίφ και Ταϊβανέζα/ος

Μερικοί επικαλέστηκαν ότι είναι ρατσιστικό το κίνητρο και ότι για την Αμερικανίδα του τένις δεν είπαν τίποτα, όμως η τενίστρια από τις ΗΠΑ είχε απλώς λίγο παραπάνω τεστοστερόνη και όχι ΧΧ χρωμοσώματα και έμεινε έγκυος και απέκτησε παιδί -είναι γυναίκα 100%. Η μόνη αθλήτρια με παρόμοια με της Αλγερινής αναντιστοιχία – που δυστυχώς έγινε κι αυτή δεκτή από τους “ελαστικούς” κανόνες της ΔΟΕ – ήταν η Ταϊβανέζα ή Ταϊβανέζος  Lin Yu-Ting.

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι