Διάβημα του Ισραήλ επειδή η σημαία της τουρκικής πρεσβείας ήταν μεσίστια για τον Χανίγια

Διάβημα του Ισραήλ επειδή η σημαία της τουρκικής πρεσβείας ήταν μεσίστια για τον Χανίγια

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον αναπληρωτή Τούρκο πρέσβη επειδή η τουρκική σημαία στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ κυμάτιζε μεσίστια ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, αλλά κατηγορείται ότι αυτό δολοφόνησε τον Χανίγια με βόμβα ή πύραυλο στην Τεχεράνη.

«Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ανεχθεί εκδηλώσεις πένθους για έναν δολοφόνο όπως ο Ισμαήλ Χανίγια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς σε ανακοίνωσή του. Η ανακοίνωση του Ισραηλινου υπουργού Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Χανίγια ήταν ο ηγέτης της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς και ξένους και οδήγησε στην ομηρεία στη Γάζα περισσότερους από 250 ανθρώπους, πυροδοτώντας τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Οντζού Κετσελί, απαντώντας στην ανακοίνωση του Κατς, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), ότι «δεν μπορείτε να επιτύχετε ειρήνη δολοφονώντας διαπραγματευτές και απειλώντας διπλωμάτες».

Ο Χανίγια δολοφονήθηκε την Τετάρτη στην Τεχεράνη μερικές ώρες αφού παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του Ιρανού νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του, αλλά το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, το κατηγορούν ανοιχτά για τη δολοφονία του Παλαιστινιου ηγέτη και έχουν ορκιστεί εκδίκηση. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τη σημερινή ημέρα, Παρασκευή, 2 Αυγούστου ημέρα εθνικού πένθους για τον Χανίγια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι