Έφυγαν από το Λίβανο οι οικογένειες των εργαζομένων στη βρετανική πρεσβεία της Βηρυτού – Ουρές στα αεροδρόμια

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο – Αναβάλει την επίσκεψη του ο Όστιν
EPA/ATEF SAFADI

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι οικογένειες των υπαλλήλων της στην πρεσβεία της Βηρυτού έφυγαν από τον Λίβανο, λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή και επανέλαβε την έκκληση προς τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

«Ανησυχούμε βαθιά για την ρευστή κατάσταση ασφαλείας στον Λίβανο» είπε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέροντας ότι έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή περισσότεροι συνοριοφύλακες και στρατιωτικό προσωπικό. «Αποσύραμε προσωρινά τις οικογένειες όσων εργάζονται στην πρεσβεία της Βηρυτού. Όλοι οι Βρετανοί υπήκοοι θα πρέπει να φύγουν από τον Λίβανο τώρα, όσο υπάρχουν ακόμη εμπορικές πτήσεις», πρόσθεσε.

Στο αεροδρόμιο εν τω μεταξύ επικρατεί χάος με ουρές. Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), κάποιοι φεύγουν γιατί φοβούνται έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, και άλλοι για εντάσεις σποραδικές που μπορεί όμως να είναι επικινδυνες για τους αμάχους. Δεκάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί από και προς την Βηρυτό, όπως και από και προς το Τελ Αβίβ.

«Δεν σκόπευα να φύγω. Ήθελα να περάσω όλο το καλοκαίρι στον Λίβανο και μετά να επιστρέψω στη Γαλλία για δουλειά. Η πτήση που βρήκα ματαιώθηκε και αναγκάστηκα να κλείσω άλλο εισιτήριο για σήμερα», είπε στο AFP η Λιβανέζα Ζοέλ Σφέιρ, που περιμένει στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα αναχωρήσεων. Όπως και πολλοί συμπατριώτες της που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό, η Σφέιρ επωφελήθηκε από τις καλοκαιρινές διακοπές για να επισκεφθεί τους συγγενείς και τους φίλους της που παραμένουν στη χώρα. Όμως θορυβήθηκε με όσα συμβαίνουν και με το γεγονός ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Lufthansa και η Air France ανέστειλαν τα δρομολόγιά τους από και προς τη Βηρυτό.

Εξάλλου πολλές χώρες, όπως Σουηδία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, αλλά και η Ελλάδα, κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατόν. Για πολλούς οι μνήμες από τον προηγούμενο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, το 2006, είναι ακόμη ζωντανές. Εκείνο το καλοκαίρι είχε βομβαρδιστεί το αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Στην αίθουσα αναχωρήσεων ολόκληρες οικογένειες, με παιδιά στην αγκαλιά, παρακολουθούν τις στοίβες με τις αποσκευές τους και τον πίνακα των δρομολογίων – οι περισσότερες πτήσεις έχουν ως προορισμό την Κωνσταντινούπολη, το Αμάν και το Κάιρο.

Η Γκρέτα Μουκάρζελ, η υπεύθυνη ενός ταξιδιωτικού γραφείου κοντά στη Βηρυτό, είπε ότι δέχτηκε «καταιγισμό τηλεφωνημάτων» από πελάτες που ήθελαν να φύγουν και φοβούνταν ότι θα αποκλειστούν στον Λίβανο. «Είναι όμως δύσκολο να βρεθούν θέσεις, επειδή ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις και λόγω της αυξημένης ζήτησης, ιδίως προς τις ευρωπαϊκές χώρες», εξήγησε. «Και πολλοί Λιβανέζοι που θα έρχονταν για διακοπές ακύρωσαν τις κρατήσεις τους», πρόσθεσε.

Κοντά στη ζώνη των αφίξεων, που συνήθως αυτήν την περίοδο είναι γεμάτη από κόσμο, ελάχιστοι άνθρωποι περιμένουν να υποδεχτούν τους δικούς τους. Όλοι είναι στις αναχωρήσεις. Στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, που διασχίζει τα νότια προάστια της Βηρυτού –περιοχή προπύργιο της Χεζμπολάχ– ένα τεράστιο πανό με τις φωτογραφίες του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ προειδοποιεί: «Θα εκδικηθούμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx