ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

“Δύο προς Ένα”: Ένα μάθημα πολιτικής οικονομίας σε θερινά σινεμά

"Δύο προς Ένα": Ένα μάθημα πολιτικής οικονομίας σε θερινά σινεμά, Κωνσταντίνος Μπούρας

Μέσα από μια κινηματογραφική παραβολική μεγέθυνση με σοφή χρήση ιστορικών κι ενδεχομένως βιογραφικών στοιχείων (όπως δηλώνει η σχετική επιγραφή στο τέλος αυτής τής ταινίας) δίδεται ένα έμπρακτο παράδειγμα πολιτικής οικονομίας.

Η κοινωνική αλληλεγγύη στην πράξη δεν περιορίζεται στο αντίστοιχο πολωνικό κίνημα που ανέδειξε αρχηγό τον Λεχ Βαλέσα, αλλά και σε πολλές άλλες λιγότερο επώνυμες και περιώνυμες περιπτώσεις, πολιτικής οικονομίας.

Στις μεταβατικές, μεταιχμιακές εποχές αναφύονται πάμπολλες προκλήσεις που μπορούν να εκληφθούν και ως ευκαιρίες. Είναι γνωστό άλλωστε το ρητό «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται». Τώρα ποιος είναι ο λύκος, ποια τα πρόβατα, ποιος φοράει λεοντή και ποιος υποδύεται τον χαμαιολέοντα είναι τόσο ρευστό στο τεραστίων διαστάσεων θέατρο τού Κόσμου, εκεί όπου όλοι αυτοσχεδιάζουμε και δεν υπάρχει γραπτό «σενάριο», μόνον η Ιστορία μπορεί να καταδείξει. Μήτε καν αυτή, γιατί πολλές φορές δεν καταγράφεται, περνάει «στα ψιλά» των ειδήσεων, ή δεν αξιολογείται, αφού δεν ταξινομείται με ασφαλή, επιστημονικό τρόπο.

Η Τέχνη (και δη η Λογοτεχνία) ήταν πάντοτε ένα συνεκδοχικό μέσο αποθηκευμένης εμπειρικής γνώσης μετουσιωμένης μέσω του συναισθήματος κι αποκρυσταλλωμένης σε γλωσσικούς ή πολύπλοκους συνυφαινόμενους γλωσσικούς κώδικες.

Το «μυστικό» εδώ (εκτός από το καλοδουλεμένο σασπένς) είναι η παραδειγματική συνύφανση χριστιανικών και σοσιαλιστικών ιδεωδών. Θεωρίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και αξιοποίησης φυσικών και νοητικών πόρων περνάνε εδώ στο «υπό-κείμενο» ενός αριστουργηματικού έργου, υποδειγματικού για τα σκαμπανεβάσματα τού θυμικού τής κατώτερης ατομικής φύσης, που κινδυνεύει να δυναμιτίσει την ομαδική ευτοπική Αφθονία.

Δύο προς Ένα

Η σύγκρουση των εγώ με το εμείς ήταν ίσως και η αιτία πτώσεως τού λεγομένου «υπαρκτού σοσιαλισμού», η περίφημη ατάκα τής ταινίας όμως για τη συνενοχή όλων λειτουργεί ως προτροπή αναδομήσεως των κατεδαφισμένων.

Η συνένωση των δύο Γερμανιών αμέσως μετά την συμβολική κατεδάφιση τού διχοτομικού Τείχους τού Βερολίνου προκάλεσε διάφορα περίεργα και καινοφανή φαινόμενα «διαπίδυσης», «διάχυσης», αλληλεπίδρασης, που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί και ταξινομηθεί επιστημονικά. Αυτή η ταινία μαζί με τις «Ζωές των άλλων» είναι απλώς οι ψηφίδες σε ένα μωσαϊκό που η όποια σύντομη χωροχρονική απόσταση δεν επιτρέπει την πανοραμική θέασή του.
Σίγουρα πάντως ο «ποιητής» λογοτέχνης-φιλόσοφος προηγείται τού επιστήμονος, αφού έχει και αξιοποιεί το προνόμιο τής μυθοπλαστικής ελευθερίας.

Δείτε αυτή την ταινία με περίσκεψη, με αιδώ, χωρίς προκατασκευασμένες ιδέες, παρωπίδες, ιδεολογικά στεγανά… και σίγουρα θα βγείτε με κέρδος (εκτός από την θερινή, φτηνή ψυχαγωγία).

info: https://www.athinorama.gr/cinema/movie/duo_pros_ena-10082653/

Zwei zu Eins, 2024, έγχρωμο, διάρκεια: 116′

Κωμωδία Γερμανική: Λίγο πριν τη διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας, μια παρέα φίλων ανακαλύπτει έναν τεράστιο αριθμό γερμανικών μάρκων που προορίζονται για καταστροφή. Αποφασίζουν τότε να τα κλέψουν, και να τα ξοδέψουν όσο εξακολουθούν να έχουν αξία.

Σκηνοθεσία: Νάτια Μπράνκχορστ
Με τους: Σάντρα Χίλερ, Μαξ Ρίεμελτ, Ρόναλντ Ζέρφελντ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι