Μπανγκλαντές: Αποφυλακίζονται οι συλληφθέντες διαδηλωτές και η 78χρονη πρώην πρωθυπουργός
05/08/2024Ο πρόεδρος του Μπανγκλαντές, Μοχάμεντ Σαχαμπουντίν ανακοίνωσε σήμερα την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού και ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Χαλέντα Ζία, καθώς και των ανθρώπων που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων, λίγες ώρες μετά την παραίτηση και τη φυγή της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα στην Ινδία.
Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία αναφέρεται ότι σε συνεδρίαση υπό την προεδρία του Σαχαμπουντίν «αποφασίστηκε ομόφωνα η άμεση αποφυλάκιση της προέδρου του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπανγκλαντές (BNP) Μπεγκούμ Χαλέντα Ζία και όλων των ανθρώπων που συνελήφθησαν κατά τις φοιτητικές διαδηλώσεις».
Αποφασίστηκε επίσης «να σχηματιστεί αμέσως μεταβατική κυβέρνηση». Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Ουάκερ-Ουζ-Ζαμάν, οι επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας αλλά και ηγετικά στελέχη πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του BNP και του Jamaat-e-Islami.
Ο στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι από τις 6 το πρωί της Τρίτης αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας και θα ξαναλειτουργήσουν «τα γραφεία, τα εργοστάσια, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια».
Η Σεΐχ Χασίνα, που κυβερνούσε το Μπανγκλαντές επί 15 χρόνια, έφυγε το πρωί και λίγη ώρα αργότερα οι διαδηλωτές κατέλαβαν την πρωθυπουργική κατοικία. Χθες, σε συγκρούσεις σε όλη τη χώρα σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι. Ομως και σήμερα σκοτώθηκαν δεκάδες διαδηλωτές.
Η μεγάλη πολιτική αντίπαλος της Χασίνα, ήταν η 78χρονη Χαλέντα Ζία, της οποία η υγεία είναι σε κακή κατάσταση και η πολιτικός νοσηλεύεται. Το 2018 είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 17 ετών για διαφθορά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία προέτρεψαν όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να αποκαταστήσουν την ειρήνη «το συντομότερο δυνατόν». Ο Λευκός Οίκος ζήτησε επίσης η νέα, μεταβατική κυβέρνηση να είναι «δημοκρατική και συμπεριληπτική».
Στις διαδηλώσεις σκοτώθηκαν πάνω από 300 άτομα και άρχισαν προ μηνός, όταν η κυβέρνηση πριμοδότησε στις προσλήψεις τα παιδιά των βετεράνων του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου του 1970. Οι φοιτητές αντέδρασαν λόγω των υψηλών επιπέδων ανεργίας και η κατάσταση σχεδόν αμέσως κλιμακώθηκε, με εμπρησμούς και φόνους στη μέση του δρόμου, καθώς η κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια αντίπαλων φοιτητικών παρατάξεων, που κυκλοφορούσαν με γιαταγάνια στις διαδηλώσεις και χτυπούσαν αδιακρίτως.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ