Οιδίπους Τύραννος στην… Ύδρα
09/08/2024Η θεατρική σκηνή Ηydrama ανέβασε την τραγωδία του Σοφοκλή Οιδίπους Τύραννος (*). Η ανεξάντλητη κα Κορίνα Σίντ και ο νέος σκηνοθέτης Κώστας Γάκης παρουσίασαν (8.8.24), στον Βλυχό της Ύδρας, την Σοφόκλεια τραγωδία, με πιστότητα και συνάμα ευρηματικό τρόπο:
Χωρίς αλλοίωση του μύθου της Σφιγγός, όπως αντίθετα κάμνουν διάφοροι Επιδαύριοι «σχοινοθέτες» (του σχοινιού και παλουκιού) αφέθη ο «λαός» των Θηβών (χορός) να πρωταγωνιστεί σ’ όλη την διάρκεια του έργου :Επί δύο ώρες ,ο χορός με σχετικά τραγούδια , σύγχρονη χορογραφία και άπταιστη πρόζα στην Αγγλική γλώσσα , ζητούσε τη λύτρωση απ’ τον λοιμό.
Μαζί με τον εξαίρετο ηθοποιό τον Άντριου Ρόμπινσον στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Κορίνα εμφανίστηκε ως εικονική μάντις, εξαπολύοντας τις Δελφικές της μομφές (του Τειρεσία και Κρέοντα), εναντίον του ανύποπτου «εξουσιαστή», του Οιδίποδα, που δεν έφταιγε σε τίποτε άλλο εκτός ό,τι ήταν «έξυπνος», «περίεργος» κι «απληροφόρητος», για τα παίγνια των θεών (πχ, την ελθούσα αγγελιοφόρο απ’ την Κόρινθο που άθελα της απεκάλυψε την αλήθεια) εις βάρος της μοίρας του καλού βασιλιά της Θήβας. Ειδοποιός σύμπτωση με τα συμβαίνοντα σήμερα στην χώρα μας. Δεν αρκεί να είναι «καλός»…
Για την αυτοκάθαρση, ο Οιδίπους τυφλώθηκε όταν έμαθε ότι σκότωσε εν αγνοία τον πατέρα του Λάιον και νυμφεύθηκε την μάνα του, Ιοκάστη, που του χάρισε τέσσαρα παιδιά – εξ ού κι ο Σίγκμουντ Φρόυντ εκλαΐκευσε το σκοτεινό «Οιδιπόδειο σύμπλεγμα» μερικών αρσενικών παιδιών στον ύπνο τους…
H Ύδρα αλλοιώς
Η κυρία Σίντ, εδώ και δεκαετίες οργανώνει κάθε χρόνο τον Ιούλιο κι Αύγουστον, παραστάσεις αρχαίου θεάτρου αλλά και σύγχρονα θεάματα στην ΄Υδρα. Προσκαλεί θεατρανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο κι Υδραίους και ξένους επισκέπτες της ιστορικής νήσου, σε μία ανέξοδη ψυχαγωγία. Τους παίρνει δωρεάν, απ’ το λιμάνι της Υδρας μ’ ένα σκάφος και τους μεταφέρει στον Βλυχό, όπου βρίσκεται το υπαίθριο θεατράκι της – ασφυκτικά γεμάτο από θεατές, προχθές.
Η Ύδρα δεν πρωτοστατεί, απ’ όλα τα νησιά, μόνο στην απαγόρευση των αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων (τελευταίως όμως όχι και παρατύπων ποδηλατιστών…) αλλά και στον εμπλουτισμό της πολιτιστικής ζωής, με εκθέσεις ζωγραφικής, στο Μουσείο-Αρχείο της Ύδρας, που διευθύνει άξια η κα Ντίνα Αδαμοπούλου, με την Κινηματογραφική Λέσχη και με τις παραστάσεις της κας Κορίνας, που «θεατρίζει» απαράμιλλα πρός όφελος του Υδραϊκού λαού, ο οποίος μετέχει αδιαλείπτως στα θεατρικά δρώμενα του Βλυχού.
(*) Βασιλιάς στα αρχαία Ελληνικά.