Μάλι: Απελαύνουν την πρέσβειρα της Σουηδίας μετά τις τιμωρητικές δηλώσεις σουηδού υπουργού

Μάλι: Απελαύνουν την πρέσβειρα της Σουηδίας μετά τις τιμωρητικές δηλώσεις σουηδού υπουργού

Τέσσερα δυτικοαφρικανικά κράτη, το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας και εν μέρει η Σενεγάλη δήλωσαν την δυσαρέσκειά τους με την Ουκρανία, με το Μάλι και το Νίγηρα να διακόπτουν και τις διπλωματικές σχέσεις λόγω της φερόμενης δράσης ουκρανών μισθοφόρων στην περιοχή. Ο υπουργός Εμπορίου της Σουηδίας, όμως, έκανε μια αμφιλεγόμενη δήλωση, με αποτέλεσμα το υπουργείο Εξωτερικών του Μάλι, να δώσει σήμερα στην πρέσβειρα της Σουηδίας διορία τριών ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα.

«Η πρέσβειρα της Σουηδίας στο Μπαμακό, Κριστίνα Κούνελ, έλαβε εντολή να εγκαταλείψει εντός 72 ωρών την χώρα λόγω των εχθρικών δηλώσεων υπουργού της Σουηδίας», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Μάλι, μιας χώρας με 22 εκατ. κατοίκους, πρώην γαλλική αποικία ή το άλλοτε “Γαλλικό Σουδάν”.

Συγκεκριμένα, μετά την φιλορωσική στάση που υιοθέτησε επισήμως προχθές η κυβέρνηση στο Μάλι, ο υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εμπορίου της Σουηδίας, Γιόχαν Φόρσελ, δήλωσε  ότι η Σουηδία θα διακόψει σταδιακά τη βοήθεια προς το Μαλί.

«Δεν μπορείς να υποστηρίζεις τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ταυτόχρονα να λαμβάνεις αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια κορώνες κάθε χρόνο σε αναπτυξιακή βοήθεια», δήλωσε ο Φόρσελ, σχολιάζοντας αλλά και τιμωρώντας την απόφαση του Μάλι να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία. Ο ίδιος είπε ότι θα διακοπεί μόνο η αναπτυξιακή βοήθεια, αλλά θα συνεχιστεί η ανθρωπιστική.

Το Μαλί αντιμετωπίζει εμφύλιο με τους Τουαρέγκ στα βόρεια της χώρας. Με την κυβέρνηση του Μάλι έχουν συστρατευθεί Ρώσοι της Wagner, ενώ με τους Τουαρέγκ, φέρονται να έχουν συστρατευθεί Ουκρανοί. Η κυβέρνηση του Μάλι διέκοψε προ τριημέρου τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία, επειδή ένας διπλωμάτης στην Ντάκα και στέλεχος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών άφησαν να εννοηθεί ότι το Κίεβο παρείχε βοήθεια στους αντάρτες Τουαρέγκ, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν τουλάχιστον 84 Ρώσους μισθοφόρους της Wagner και 47 στρατιώτες του Μάλι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε αργότερα ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το Κίεβο είχε διαδραματίσει οποιοδήποτε ρόλο στις μάχες και χαρακτήρισε την απόφαση του Μάλι κοντόφθαλμη και βιαστική. Στις 25 Ιουλίου πάντως αναρτήθηκε από κάποια ομάδα η επίθεση σε στρατόπεδο του Μάλι, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες στρατιώτες του Μάλι αλλά και οι Ρώσοι εκπαιδευτές τους ή οι μισθοφόροι -δεν ξέρουμε ακριβώς σε τι συνίσταται εκεί η ρωσική παρουσία. Εκπρόσωπος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Andriy Yusov, φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουκρανία ότι «ένοπλες ομάδες στο Μάλι πήραν όλη τη βοήθεια που χρειάζονταν από το Κίεβο για την επιτυχημένη αυτή επίθεση».  Ομως η επίθεση έγινε από τζιχαντιστές όπως αναφέρει το Associated Press.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx