ΘΕΜΑ

Όταν ο Ερντογάν τραβάει το αυτί του Ράμα…

Όταν ο Ερντογάν τραβάει το αυτί του Ράμα... Ορφέας Μπέτσης

Προχθές Πέμπτη το απόγευμα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Πρωθυπουργού Ράμα. Ενώ από την αλβανική κυβέρνηση δεν υπήρξε καμιά σχετική ανακοίνωση, η τουρκική Προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα και λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της έκτακτης τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών.

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν εκτενή αναφορά στο γεγονός και εστιάζουν ειδικά στην τελεσιγραφική υπενθύμιση από πλευράς Ερντογάν της απαίτησής του η αλβανική κυβέρνηση να ολοκληρώσει το ξερίζωμα της οργάνωσης FETO. Επεσήμανε επίσης και τους τομείς στους οποίους το Ίδρυμα του ιμάμη Γκιουλέν (ΧΙΣΜΕΤ) έχει ιδιαίτερη δραστηριότητα, προκαλώντας ενόχληση στην Τουρκία. Συγκεκριμένα ο Ερντογάν υπενθύμισε στον Ράμα ότι θα πρέπει να κλείσουν οι δραστηριότητες στον εκπαιδευτικό τομέα, στην υγεία και στο θρησκευτικό πεδίο.

Το τελευταίο είναι και το πιο ευαίσθητο. Καίει του Τούρκους για να αποκτήσουν ολοκληρωτικά τον έλεγχο της πολυπληθούς μουσουλμανικής κοινότητας στην Αλβανίας. Από την άλλη, όμως, δημιουργούνται αντιθέσεις με τις ΗΠΑ. Προκειμένου να διατηρήσουν το παραδοσιακό Ισλάμ στην Αλβανία με σκοπό να λειτουργεί σε πνεύμα συνεργασίας με τα άλλα θρησκεύματα στη χώρα, οι αμερικανικές υπηρεσίες υποστηρίζουν την υφιστάμενη ηγεσία της μουσουλμανικής κοινότητας. Ο Τούρκος Πρόεδρος, όμως, από το 2020 έχει ξεκαθαρίσει στην αλβανική πολιτική ηγεσία ότι για να παραστεί στα εγκαίνια και να παραδώσει το μεγάλο τέμενος που τους έκτισε στα Τίρανα, δίπλα στην Βουλή, προϋπόθεση είναι να εκδιωχθεί η σημερινή ηγεσία των μουσουλμάνων, διότι ισχυρίζεται ότι ελέγχεται από τον ιμάμη Γκιουλέν.

Το τελεσίγραφο του Τούρκου Προέδρου πρέπει να συσχετιστεί και με το γεγονός ότι η Αλβανία οδηγείται σε γενικές εκλογές την επόμενη άνοιξη. Όπως και σε προηγούμενες εκλογές, στην Άγκυρα ποντάρουν στην ανάγκη του υποτακτικού Ράμα για πολιτική υποστήριξη… Η ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας αναφέρεται επίσης στην προοπτική συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και στην εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Ας διδαχθεί η Αθήνα για τον Ράμα

Εκείνο, όμως, που η επίσημη ανακοίνωση δεν περιέχει το αποκαλύπτουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τον Ερντογάν. Σύμφωνα μ’ αυτά τα δημοσιεύματα ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από τον Ράμα η Αλβανία να σταθεί δίπλα στην Τουρκία και να στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα να χαρακτηριστούν γενοκτονία εις βάρος των Παλαιστινίων. Το ζήτημα αυτό, όμως, δεν είναι καθόλου εύκολο για τον Ράμα, δεδομένου ότι η Αλβανία καλλιεργεί συστηματικά κλίμα θετικών σχέσεων με το Ισραήλ, ενώ στην εξωτερική πολιτική δείχνει απόλυτη προσήλωση στις αμερικανικές υποδείξεις.

Ο Τούρκος πρέσβης στα Τίρανα Ταϋάρ Καργκάν Ατάϋ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σχολίασε την προτροπή του Ερντογάν προς τον Ράμα για το ζήτημα των δραστηριοτήτων του δικτύου Γκιουλέν, προκειμένου να μην ξανατεθεί στην ατζέντα επόμενων συναντήσεων των δύο ηγετών. Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη, η υπόθεση Γκιουλέν δεν πρέπει να απασχολεί μόνο την Τουρκία, αλλά και την Αλβανία, καθώς οι υποθέσεις ασφάλειας είναι κοινές όπως και οι απειλές!

Με την ευκαιρία ας αναφερθεί ότι τόσο ο Ερντογάν (με το απαιτητικό και απειλητικό ύφος του) όσο και η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Μελόνι καταδεικνύουν πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ο Αλβανός πρωθυπουργός. Αυτό είναι ένα μάθημα που δεν λέει να μάθει η Αθήνα. Με την Αθήνα τα πράγματα έχουν εδώ και χρόνια αντιστραφεί. Ο Ράμα επωφελείται στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στην Αλβανία, καλλιεργώντας τον ανθελληνισμό και προκαλώντας εντάσεις στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι