Σουηδία: Νόμος θα υποχρεώνει γιατρούς και δασκάλους να καταδίδουν παράτυπους μετανάστες

Σουηδία: Νόμος θα υποχρεώνει γιατρούς και δασκάλους να καταδίδουν παράτυπους μετανάστες

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Σουηδία, το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, βάσει του οποίου οι δημόσιοι υπάλληλοι σε οποιαδήποτε υπηρεσία -των νοσοκομείων και των σχολείων περιλαμβανομένων- θα είναι υποχρεωμένοι να καταδίδουν στις αρχές παράτυπους μετανάστες. Η φινλανδική κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις υποχρεώσεις αναφοράς ατόμων χωρίς έγγραφα.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο στη Σουηδία, είναι μεταξύ των πολλών μέτρων που συμπεριελήφθησαν σε μια συμφωνία το 2022 μεταξύ τεσσάρων δεξιών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Κοινοβουλευτική επιτροπή έλαβε εντολή από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου έως τα τέλη Νοεμβρίου για τους μετανάστες.

Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο βρίσκεται στα αρχικά του στάδια, η ιδέα, ότι έως και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να αναφέρουν στις αρχή οποιαδήποτε επαφή έχουν με ασθενείς ή φοιτητές που δεν έχουν έγγραφα παραμονής στην χώρα, έχει βρει αντίθεση από μεγάλο μέρος της κοινωνίας, από υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων μέχρι επαγγελματικές ενώσεις.

Βασικό επιχείρημα όσων εναντιώνονται είναι μεταξύ άλλων ότι μετατρέπει σε καταδότες τους δημοσίους υπαλλήλους, τους κάνει τρόπον τινά “αστυνομικούς” για να ελέγχουν τα “χαρτιά” των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων ή των μαθητών που έχουν στην τάξη τους. Αυτό, όπως λένε, πέραν του ότι αντιβαίνει στα συνταγματικά δικαιώματα του ίδιου του εργαζόμενου, μπορεί να κάνει πολλούς μετανάστες να κόψουν το σχολείο των παιδιών τους  ή να μην τα πηγαίνουν σε παιδίατρο.

Από τον Δεκέμβριο του 2023, περισσότερες από 150 σουηδικές περιφέρειες, δήμοι, συνδικαλιστικές ενώσεις και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έχουν ταχθεί ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης. Μεταξύ των κλάδων που έχουν εκφραστεί δημόσια για το θέμα είναι ο Σουηδικός Ιατρικός Σύλλογος.  Η πρόεδρός του είπε:

«Γίναμε γιατροί για να βοηθάμε τους ανθρώπους, όχι να τους καταδίδουμε. Η υποχρέωση να τους καταδίδουμε, εναντιώνεται στους κανόνες και τις αρχές επαγγελματικής δεοντολογίας που ορίζουν ότι η περίθαλψη πρέπει να παρέχεται σε όποιον έχει ανάγκη και ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις».

Οι απαιτήσεις υποβολής αναφορών διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην υποστήριξη της νόμιμης μετανάστευσης, επιτρέποντας στο , υποστήριξε η δήλωσε

Η υπουργός Μετανάστευσης, Μαρία Μάλμερ Στένεγραντ, είπε ότι «με την υποβολή αναφορών από τους δημοσίους υπαλλήλους, θα στηριχθεί η νόμιμη μετανάστευση και το κράτος θα απελαύνει πιο αποτελεσματικά άτομα στα οποία αρνείται το άσυλο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι