ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γάζα: Η Χαμάς δεν μετέχει στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση – Στην Βηρυτό ο Χόκσταϊν

Γάζα: Η Χαμάς δεν μετέχει στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση – Στην Βηρυτό ο Χόκσταϊν
Smoke rises following Israeli strikes, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Rafah in the southern Gaza Strip May 6, 2024. REUTERS/Hatem Khaled

Η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει σε νέο γύρο συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που αναμένεται να διεξαχθούν αύριο Πέμπτη, στο εμιράτο του Κατάρ.

Η μη συμμετοχή της ισλαμικής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι προσδοκίες για επίτευξη εκεχειρίας η οποία σύμφωνα με ιρανικές πηγές θα μπορούσε να αποτρέψει μια επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ έχουν πει πως αναμένουν ότι οι έμμεσες συνομιλίες θα προχωρήσουν όπως έχει σχεδιαστεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, την Πέμπτη και πως μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ακόμη δυνατή. Ωστόσο ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή που αναμενόταν να ξεκινήσει την Τρίτη.

Τρεις υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα συγκρατούσε το Ιράν από μια άμεση ανταπόδοση στο Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός του τον περασμένο μήνα.

Ιράν: Μόνον μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα αποτρέψει άμεσα αντίποινα στο Ισραήλ
Η ισραηλινή κυβέρνηση είπε πως θα στείλει αντιπροσωπεία στις αυριανές συνομιλίες, όμως η Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, ζήτησε ένα εφικτό σχέδιο για εφαρμογή μιας πρότασης την οποία έχει ήδη αποδεχθεί αντί περισσότερων συνομιλιών.

«Η Χαμάς είναι δεσμευμένη στην πρόταση που της παρουσιάστηκε στις 2 Ιουλίου, η οποία βασίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ομιλία του Μπάιντεν και το κίνημα είναι έτοιμο να αρχίσει αμέσως συζήτηση για έναν μηχανισμό ώστε να εφαρμοστεί», δήλωσε στο Reuters ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

«Το να πάμε σε νέα διαπραγμάτευση επιτρέπει στην κατοχική δύναμη να επιβάλει νέους όρους και να χρησιμοποιήσει τον λαβύρινθο της διαπραγμάτευσης ώστε να διαπράξει περισσότερες σφαγές», πρόσθεσε.

Μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός θα είχε σκοπό να θέσει τέλος στις μάχες στη Γάζα και να διασφαλίσει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στον θύλακα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πολλών Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, όμως οι δύο πλευρές παραμένουν διχασμένες για το τι θα ακολουθήσει και για άλλα θέματα.

Η Χαμάς θέλει μια συμφωνία για να τελειώσει ο πόλεμος και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα ως βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση των ομήρων, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει πως θα συμφωνήσει σε μία παύση των μαχών μόνο ώστε να επιτραπεί η επιστροφή όσο μεγαλύτερου αριθμού ομήρων είναι δυνατό. Έχει πει κατ΄επανάληψη ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόνο με την εξάλειψη της Χαμάς.

Στη Βηρυτό σύμβουλος του Μπάιντεν

Στην προσπάθεια να αποτραπεί μια ξεχωριστή κλιμάκωση ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και το Ισραήλ, μετά τη δολοφονία από το τελευταίο υψηλόβαθμου διοικητή της Χεζμπολάχ στα νότια προάστεια της Βηρυτού τον περασμένο μήνα, ο Άμος Χόκσταϊν, υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφθασε σήμερα στη Βηρυτό.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι πιστεύει πως ένας ολοκληρωτικός πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ μπορεί να αποφευχθεί, όμως το Ισραήλ και η Χαμάς πρέπει να κινηθούν προς μια ειρηνευτική συμφωνία για τη Γάζα χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε διασυνοριακές επιθέσεις στο Ισραήλ σε σύντομο χρόνο μετά την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα σε ανταπόδοση της φονικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου κατά την οποία περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 250 συνελήφθησαν ως όμηροι και μεταφέρθηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς, στο πιο ισχυρό πλήγμα εναντίον του Ισραήλ στην ιστορία του.

Ισραηλινά πυρά, που αρχικά είχαν περιοριστεί στην περιοχή των συνόρων με τον Λίβανο, θέτουν τώρα στο στόχαστρο υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και άλλους βορειότερα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μια διπλωματική λύση μπορεί να επιτευχθεί επειδή συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως κανείς δεν θέλει πραγματικά έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ», είπε ο Χόκσταϊν έπειτα από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, ισχυρό σύμμαχο της Χεζμπολάχ. Ο Χόκσταϊν είπε πως συζήτησε με τον Μπέρι σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο που βρίσκεται στο τραπέζι για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προσθέτοντας πως η συμφωνία θα βοηθήσει επίσης στην επίτευξη διπλωματικής λύσης στον Λίβανο που θα αποτρέψει το ξέσπασμα ενός ευρύτερου πολέμου.

«(Ο Μπέρι) και εγώ συμφωνήσαμε πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και (πως) δεν υπάρχουν πλέον βάσιμες δικαιολογίες από οποιαδήποτε πλευρά για οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Ο Χόκσταϊν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μικάτι δήλωσε πως οι συνομιλίες με Άραβες και Δυτικούς ηγέτες έχουν ενταθεί λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στον Λίβανο και στην περιοχή. «Έχουμε ενώπιόν μας αβέβαιες ευκαιρίες για διπλωματία η οποία τώρα κινείται για να αποτρέψει τον πόλεμο και να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα», είπε ο Μικάτι σε ομιλία πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ μπορούν να αποφύγουν τον πόλεμο, ο Χόκσταϊν είπε: «Το ελπίζω. Το πιστεύω».

Όπλα στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε χθες την πώληση στο Ισραήλ πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών αξίας 20 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, παραμερίζοντας τις πιέσεις και τις εκκλήσεις οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να σταματήσουν αυτές οι προμήθειες.

Η έγκριση ανακοινώθηκε την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς διανύει την 313η ημέρα του, ή αλλιώς τον 11ο μήνα του, κι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε στην υποχρεωτική βάσει της νομοθεσίας ειδοποίησή του στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης ότι το υλικό θα «βελτιώσει τη δυνατότητα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές εχθρικές απειλές».

Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται 50 μαχητικά αεροσκάφη F-15 πολλαπλών ρόλων , σχεδόν 33.000 οβίδες για άρματα μάχης, 50.000 οβίδες ολμοβόλων κ.ά.. Οι παραδόσεις του υλικού θα πάρουν χρόνια. Αυτές των F-15, εξοπλισμένων με ισχυρά ραντάρ κι εξοπλισμό ασφαλούς επικοινωνίας, δεν θα αρχίσουν παρά το 2029.

«Οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ κι είναι ζωτικό για τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφαλείας να βοηθήσουμε το Ισραήλ να αναπτύξει και να διατηρήσει ισχυρές αμυντικές δυνατότητες», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στο σημείωμά του σχετικά με τα μαχητικά που κατασκευάζει η Boeing. Όσον αφορά τα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά πως θα επιτρέψουν το Ισραήλ να ενισχύσει την «άμυνά του» και ότι αποτελούν επίσης «μέσο αποτροπής περιφερειακών απειλών».

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και ορισμένοι αιρετοί των Δημοκρατικών, έχουν ζητήσει ο πρόεδρος Μπάιντεν να μειώσει ή να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, εν μέσω καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που μετρά τουλάχιστον 39.929 νεκρούς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα μπορούσε στη θεωρία να εμποδίσει αυτή την πώληση όπλων, όμως τέτοια διαδικασία είναι εξ ορισμού δύσκολη κι έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.
Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, μετά την επίθεσή της σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.198 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Μπάιντεν για εκεχειρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα ότι ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα θα μπορούσε να αναγκάσει το Ιράν να μην εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για την πρόσφατη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

«Αυτή είναι η προσδοκία μου», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν εάν μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μπορούσε να αποτρέψει την πολυαναμενόμενη ιρανική επίθεση. Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως, παρότι «έχουν γίνει δύσκολες» οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας, «δεν τα παρατάει».
Η νέα περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή αναβλήθηκε, ενώ είχε διαρρεύσει ότι επρόκειτο να επισκεφθεί Κατάρ, Αίγυπτο και

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι