ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εισβολή στο Κουρσκ: Τί υποστηρίζουν Μόσχα και Κίεβο

Εισβολή στο Κουρσκ: Τί υποστηρίζουν Μόσχα και Κίεβο

Τί υποστηρίζουν οι δύο πλευρές, Ρωσία και Ουκρανία, για την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ που είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «συνεχίζουν την προέλασή τους στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας και ότι έχουν προωθηθεί σε βάθος ενός και δύο χιλιομέτρων προς διάφορες κατευθύνσεις σήμερα, ενώ έπιασαν αιχμάλωτους και 100 Ρώσους στρατιώτες».

Η Ρωσία χθες ανακοίνωσε ότι πιθανόν από τα 15 χλμ. όπου είχαν εισχωρήσει την πρώτη μέρα οι Ουκρανοί, έχουν υποχωρήσει στα 10 και δημοσιεύει αντίστοιχα βίντεο με συλλήψεις αιχμαλώτων Ουκρανών. Σύμφωνα με τους Ρώσους οι Ουκρανοί είχαν -ή έχουν- υπό την κατοχή τους 28 χωριά, τα περισσότερα από τα οποία είχαν εκκενωθεί από καιρό, όχι όμως όλα. Δεν έχουμε σαφή εικόνα από ρωσικής πλευράς για το πόσο απωθήθηκαν ή προέλασαν οι Ουκρανοί ειδικά σήμερα.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε και σήμερα ότι «απώθησε ουκρανικές επιθέσεις που είχαν ως στόχο διείσδυση εις βάθος» στην μεθοριακή περιοχή του Κουρσκ κατά την όγδοη ημέρα της επίθεσης των ουκρανικών δυνάμεις στο ρωσικό έδαφος. Οι ρωσικές δυνάμεις με την υποστήριξη της αεροπορίας, drones και του πυροβολικού, «απέκρουσαν τις απόπειρες εχθρικών ομάδων κινούμενων με τεθωρακισμένα οχήματα να διεισδύσουν βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος και προκάλεσαν βαριές απώλειες στους Ουκρανούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ρωσικός στρατός.

Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ρεπορτάζ που δείχνει ουκρανούς στρατιώτες να κατεβάζουν ρωσική σημαία λέγοντας ότι είναι από κρατικό κτίριο της πόλης Σούτζα στα νότια της περιφέρειας του Κουρσκ και φωνάζοντας «Δόξα στην Ουκρανία», όμως δεν ξέρουμε πότε τραβήχτηκε το βίντεο.

Είναι γνωστό δηλαδή ότι οι Ουκρανοί πολιόρκησαν τα προάστια της Σούτζα από τα δυτικά κατά το πρώτο διήμερο. Όμως οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι τους απώθησαν εκτός πόλης. Η Σούτζα βρίσκεται σε βάθος 10 χλμ. από τα ουκρανο-ρωσικά σύνορα, οπότε πιθανόν να βρίσκεται μέσα στα όρια που οι Ρώσοι έμμεσα παραδέχονται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται οι Ουκρανοί.

Ουκρανικό βίντεο δείχνει φάλαγγα καμένων ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στην είσοδο της Σούτζα, καθώς και άδειους δρόμους και ανέπαφα καταστήματα και κρατικά κτίρια στην πόλη, όμως ούτε αυτό το βίντεο ξέρουμε αν είναι σημερινό ή αν είναι από την πρώτη μέρα της ουκρανικής εισβολής, όταν η Ρωσία όντως αιφνιδιάστηκε. Οι Ρώσοι αντίστοιχα δείχνουν βίντεο με συλλήψεις Ουκρανών και με εγκαταλελειμμένα δυτικά τανκς και δυτικά όπλα που είχαν οι αιχμάλωτοι.

Πάντως στο ανατολικό μέτωπο η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και οι Ρώσοι εξακολουθούν να προελαύνουν, με κάπως πιο αργούς ρυθμούς, αλλά σταθερά. Έχει αποφασισθεί να μην αποδυναμωθεί ο στρατός στο Ντονιέτσκ και στις άλλες περιοχές που έχουν ήδη καταληφθεί από Ρώσους.

Ανάλυση στο BBC

Στο πλαίσιο αυτό το BBC με ανάλυσή του σκιαγραφεί τις κινήσεις των δύο πλευρών και επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα, «γιατί ο Πούτιν δεν έχει καταφέρει ακόμη να εκδιώξει τους εισβολείς από το Κουρσκ». ΌπVς χαρακτηριστικά γράφει ο Γουίλ Βέρνον για το BBC, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές η Μόσχα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις εφεδρείες στις οποίες έχει έλλειψη και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να διαθέσει στο νέο αυτό μέτωπο του πολέμου.

Η αστραπιαία ουκρανική επίθεση διανύει πλέον την ένατη ημέρα της και η Ρωσία όχι μόνο πασχίζει να απωθήσει την Ουκρανία, αλλά φαίνεται ανίκανη να σταματήσει την προέλαση. Η κρατική τηλεόραση δείχνει εικόνες από ρωσικά άρματα μάχης που φορτώνονται για να σταλούν στην περιοχή του Κουρσκ, αλλά οι αναλυτές λένε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει επαρκή αποθέματα για την επιχείρηση, λέει το BBC.

Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρει πως μητέρες Ρώσων κληρωτών στρατιωτών λένε στους δημοσιογράφους ότι οι νεαροί γιοι τους θα σταλούν σύντομα στην περιοχή – δύσκολα η επίλεκτη δύναμη που είναι απαραίτητη για την απόκρουση των σκληροτράχηλων ουκρανικών στρατευμάτων.

Τους τελευταίους μήνες, η Μόσχα πραγματοποιεί τη δική της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, ρίχνοντας κύματα στρατευμάτων εναντίον των ουκρανικών αμυντικών γραμμών προκειμένου να καταλάβει μερικά χιλιόμετρα εδάφους. Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η Ρωσία έχασε 70.000 άνδρες μέσα σε μόλις δύο μήνες – κατά μέσο όρο περίπου 1.000 άνδρες την ημέρα. Η Ρωσία, όπως φαίνεται, έχει ελάχιστα αποθέματα που της έχουν απομείνει.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η Ουκρανία έχει καλύτερες πληροφορίες, μεταξύ άλλων και από τους δυτικούς συμμάχους, και καλύτερα εκπαιδευμένους στρατιώτες. Η δομή διοίκησης της είναι πιο αποτελεσματική από τη ρωσική. Το Κίεβο εξαπέλυσε την επίθεσή του στο πιο αδύναμο σημείο των ρωσικών γραμμών και οι εξαιρετικά ευέλικτες δυνάμεις του κατάφεραν να εισχωρήσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Πέρυσι, οι μισθοφόροι Wagner του Yevgeny Prigozhin στασίασαν και βάδισαν εκατοντάδες χιλιόμετρα προς τη Μόσχα. Τότε, όπως και τώρα, ο ρωσικός στρατός φάνηκε αδύναμος να τους σταματήσει.

Τί λένε οι Ουκρανοί 

Σε ένα βίντεο που μοιράστηκε στο Telegram, ο Oleksandr Syrskyi φαίνεται να λέει στον πρόεδρο Volodymyr Zelensky ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πλέον «ολοκληρώσει» την «έρευνα και την καταστροφή» των ρωσικών στρατευμάτων στη Σούζα, μια πόλη στην περιοχή του Κουρσκ. Το BBC δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει αυτό ανεξάρτητα και δεν είναι βέβαιο ποιο ακριβώς ποσοστό του ρωσικού εδάφους στο Κουρσκ έχει καταληφθεί από το Κίεβο.

Ωστόσο, όπως αναφέραμε λίγο νωρίτερα, ένα ουκρανικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ που γυρίστηκε μέσα στη ρωσική πόλη Σούτζα έδειξε Ουκρανούς στρατιώτες να αφαιρούν μια ρωσική σημαία από ένα τοπικό σχολείο.  Στο ίδιο πλαίσιο, στο Κίεβο φαίνεται πως έχει «ανοίξει η όρεξη» για περαιτέρω οργάνωση και όπως αναφέρει το BBC, εξετάζει το άνοιγμα στρατιωτικών γραφείων στο Κουρσκ.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Ζελένσκι λέει ότι μίλησαν για τα βασικά ζητήματα της περιοχής μετά την εισβολή της Ουκρανίας – δηλαδή την ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξωτερική, ο Ζελένσκι τονίζει ότι «η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της και τις ζωές του λαού της», αλλά θα ακολουθήσει αυστηρά το διεθνές δίκαιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι