Δάκτυλο της Δύσης βλέπει η Μόσχα για το Κουρσκ – Τερματισμό του πολέμου ζητά ο Λουκασένκο
16/08/2024Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Νικολάι Πάτρουσεφ δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι η Δύση και η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι άμεσα αναμεμειγμένες στον σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.
Η αστραπιαία έφοδος στη Ρωσία ξεδιπλώθηκε στις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα στον στρατό του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και δυτικές δυνάμεις, που θέλουν να αποτρέψουν μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, δήλωσαν πως η Ουκρανία δεν είχε ενημερώσει προηγουμένως και πως η Ουάσινγκτον δεν είχε καμία ανάμιξη στην επιχείρηση, αν και οπλισμός που έδωσαν οι Βρετανία και οι ΗΠΑ φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί σε ρωσικό έδαφος. Ο Πάτρουσεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia, απέρριψε τις δηλώσεις των Δυτικών.
«Η επιχείρηση στην περιφέρεια Κουρσκ είχε επίσης σχεδιασθεί με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και δυτικών ειδικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Πάτρουσεφ, σύμφωνα με την εφημερίδα, χωρίς να παρέχει στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του. «Χωρίς τη συμμετοχή και την άμεση υποστήριξή τους, το Κίεβο δεν θα είχε ριψοκινδυνεύσει στο ρωσικό έδαφος».
Οι δηλώσεις ενός από τους πλέον επιδραστικούς «πολεμιστές του Ψυχρού Πολέμου» του Κρεμλίνου σημαίνουν πως η πρώτη έφοδος σε ρωσικό έδαφος την οποία έχει παραδεχθεί το Κίεβο αφότου η Μόσχα έστειλε τις δυνάμεις της στην Ουκρανία το 2022 φέρει υψηλό κίνδυνο κλιμάκωσης.
«Οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον έχουν δημιουργήσει όλα τα προαπαιτούμενα προκειμένου η Ουκρανία να χάσει την κυριαρχία της και τμήμα των εδαφών της», είπε ο Πάτρουσεφ.
Λουκασένκο: “Βρείτε τα”
Έκκληση σε Ρωσία και Ουκρανία να τερματίσουν τον πόλεμο απηύθυνε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, καθώς συνεχίζεται η εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ. Η έκκληση του προέδρου της Λευκορωσίας και συμμάχου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Λουκασένκο, για ειρήνευση έγινε στη διάρκεια συνέντευξης με το ρωσικό κρατικό δίκτυο Rossiya-1 .
Αναφερόμενος στoν πόλεμο που ξεκίνησε με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ο Λουκασένκο είπε: «Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ας τερματίσουμε αυτή τη συμπλοκή».
«Ούτε ο ουκρανικός λαός, ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Λευκορώσοι τη χρειάζονται», συνέχισε στη συνέντευξη. «Αυτοί στη Δύση είναι που χρειάζονται [τον πόλεμο]. Δεν μπορώ να αποκαλύψω αυτά τα γεγονότα, είναι απολύτως ταξινομημένα. Αλλά μερικές φορές μιλούν ανοιχτά — υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι λένε “ας χτυπιούνται μεταξύ τους — Ουκρανοί, Ρώσοι — ας πεθάνουν όλοι σε αυτό το καζάνι”».
Η Λευκορωσία του Λουκασένκο έχει επιτρέψει σε ρωσικές δυνάμεις να επιτεθούν μέσω εδαφών της στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Λευκορωσία και πυρηνικά όπλα. Ο Λευκορώσος πρόεδρος απηύθυνε την έκκλησή του για ειρήνη καθώς εισέρχεται στην τρίτη της εβδομάδα η εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.
Ο στρατός της Ουκρανίας ελέγχει πλέον πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους στην περιοχή αυτή. Με φόντο αυτή την επιχείρηση ο Λουκασένκο έστειλε πρόσφατα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία για να «σταματήσει μια πιθανή ουκρανική επιτυχία». Ταυτόχρονα, ισχυρίζεται ότι δεν έχει αρνητικά συναισθήματα για την Ουκρανία.
«Οι Ουκρανοί το κατάλαβαν αυτό. Μας έλεγαν συνέχεια ότι δεν θέλουν πόλεμο με την Λευκορωσία. Το κατανοούμε και λέμε ότι δεν θα σας πολεμήσουμε», είπε ο Λουκασένκο. Και υποστήριξε ότι η χώρα του και η Ρωσία δεν ενδιαφέρονται για επέκταση της γραμμής του μετώπου.
«Ολόκληρη η μεθοριακή γραμμή είναι 1.200 χλμ. Το βορειανατολικό μέτωπο τώρα είναι 1.000 χλμ. Είμαστε έτοιμοι για διεύρυνσή του; Όχι. Και το Κουρσκ το έδειξε αυτό. Δεν θέλουμε κλιμάκωση και δεν θέλουμε πόλεμε με ολόκληρο το ΝΑΤΟ. Δεν το θέλουμε αυτό».
Ο Πούτιν, πάντως, είπε την Δευτέρα ότι δεν έχουν νόημα συνομιλίες με την Ουκρανία μετά την επίθεσή της στην περιφέρεια του Κουρσκ. «Για τι είδους διαπραγματεύσεις μπορούμε να μιλήσουμε με ανθρώπους που επιτίθενται αδιακρίτως στον άμαχο πληθυσμό, στις αστικές υποδομές ή προσπαθούν να δημιουργήσουν απειλές για τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας; Τι μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους;», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια έκτακτης κυβερνητικής συνεδρίασης στη Ρωσία τη Δευτέρα.
Η Μόσχα έχει πει ότι οι όποιες ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στην παραχώρηση από την Ουκρανία εδαφών που αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο της επικράτειάς της – μεγάλο μέρος των οποίων τελούν ήδη υπό ρωσική κατοχή. Το Κίεβο λέει ότι θα μετείχε σε διαπραγματεύσεις υπό τον όρο ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα γίνουν πλήρως σεβαστά. Τα σχόλια του Λουκασένκο έρχονται καθώς ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι είπε ότι ο στρατός της Ουκρανίας ελέγχει πλήρως τη Σούντζα, τη μεγαλύτερη ρωσική πόλη που έπεσε στα χέρια των δυνάμεων του Κιέβου από την έναρξη της διασυνοριακής εισβολής τους.
Αντιδράσεις για την ουκρανική επίθεση
Ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντερ Σίρσκι δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως το Κίεβο εγκατάστησε ένα γραφείο στρατιωτικής διοίκησης στο τμήμα της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ όπου όπως είπε οι δυνάμεις του εξακολουθούν να προωθούνται, παρ΄όλο που τα στρατεύματα της Μόσχας ενέτειναν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία.
Αν και η ουκρανική επίθεση έχει αποκαλύψει αδυναμίες στην άμυνα της Ρωσίας και έχει αλλάξει το δημόσιο αφήγημα για τη σύγκρουση, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως αυτό που αποκαλούν ουκρανική «τρομοκρατική εισβολή» δεν θα αλλάξει την πορεία του πολέμου.
Η Ρωσία προωθείται κατά το μεγαλύτερο μέρος της φετινής χρονιάς στον κρίσιμης σημασίας ανατολικό τομέα της γραμμής του μετώπου μήκους 1.000 χλμ. και έχει τεράστια αριθμητική υπεροχή. Ελέγχει το 18% της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ θεωρούν μέχρι τώρα πως η αιφνιδιαστική έφοδος είναι μια προστατευτική κίνηση που επιτρέπει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό που έχει λάβει από τις ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον. Εξέφρασαν όμως παράλληλα ανησυχίες για επιπλοκές καθώς ουκρανικά στρατεύματα προωθούνται πιο βαθιά σε εχθρικό έδαφος.
Αμερικανός αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως αν η Ουκρανία αρχίσει να καταλαμβάνει ρωσικά χωριά και άλλους μη στρατιωτικούς στόχους χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα και οχήματα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εκτείνει τα όρια που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον ώστε ακριβώς να μην δημιουργηθεί οποιαδήποτε εντύπωση για άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Η Βρετανία δήλωσε χθες πως οπλισμός που έχει δώσει στην Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στη Ρωσία για να βοηθήσει το Κίεβο να αμυνθεί, και βρετανική πηγή δήλωσε πως βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2 πιστεύεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε ρωσικό έδαφος.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσιοποίησε εικόνες βίντεο που όπως υποστήριξε δείχνουν ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) να καταστρέφει αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένο άρμα μάχης Stryker στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ. Στη Μόσχα, ένας βουλευτής δήλωσε πως η ουκρανική επίθεση και η παρουσία δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε ρωσικό έδαφος έχει φέρει ένα βήμα πιο κοντά τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε μια άλλη εξέλιξη, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας, ότι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν μια ουκρανική ομάδα αναγνώρισης και δολιοφθοράς εξοπλισμένη με όπλα από χώρες του ΝΑΤΟ στη δυτική περιφέρεια Κουρσκ. Το Reuters σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ισχυρισμούς που αφορούν το πεδίο της μάχης και διατυπώνουν είτε η μία είτε η άλλη πλευρά.
Η Ουκρανία κατέρριψε πέντε ρωσικά drones
Η Ουκρανία κατέρριψε και τα πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπολύθηκαν στη διάρκεια της νύκτας εναντίον της από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.
Ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης τρεις βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M στη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας στην πλατφόρμα Telegram.
Εντωμεταξύ η Ουκρανία ελέγχει 82 κοινότητες και 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη ρωσική παραμεθόριο περιοχή του Κουρσκ, μεταξύ αυτών και την πόλη Σούντζα, τη μεγαλύτερη της περιοχής, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντερ Σίρσκι.
«Συνολικά, από την έναρξη των επιχειρήσεων στην περιφέρεια του Κουρσκ, τα στρατεύματά μας έχουν προωθηθεί σε βάθος 35 χιλιομέτρων», δήλωσε ο αρχηγός του στρατού κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.