Χαμάς: Οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα

Μακελειό από ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό της Χαν Γιουνίς – Αντίδραση της Τουρκίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», καθώς οι διήμερες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα διεκόπησαν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν θέλω να το γρουσουζέψω… μπορεί να έχουμε κάτι. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», τόνισε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. «Είμαστε πολύ, πολύ πιο κοντά από ό,τι πριν από τρεις μέρες. Γι’ αυτό, κάντε το σταυρό σας», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, το στέλεχος της Χαμάς, ο Σαμί Αμπού Ζούχι, έδωσε συνέντευξη στο Reuters και κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια «πλανερή θετική ατμόσφαιρα, χωρίς να έχει καμία πρόθεση στην πραγματικότητα να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και προσπαθεί μόνο να κερδίσει χρόνο για χάρη του Ισραήλ».

Το γραφειο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «η πίεση από διεθνείς μεσολαβητές και τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν την Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός για τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων που προτάθηκε στις 27 Μαΐου. Το Ισραήλ εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των μεσολαβητών να αποτρέψουν τη Χαμάς από την άρνησή της να αποδεχθεί μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στην Χαμάς.

Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα θα επαναληφθούν στο Κάιρο την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι ΗΠΑ θα προτείνουν τροποποιημένη πρόταση πάλι. Είναι άγνωστο τι ακριβώς διαμείβεται, δεδομένου ότι προ ημερών η Χαμάς είχε ανακοινώσει ότι δέχεται την πρόταση των ΗΠΑ και ότι πρέπει να πιεσθεί και το Ισραήλ να την δεχθεί, κάτι που αν αληθεύει, σημαίνει ότι το Ισραήλ είναι εκείνο που ζητεί διαρκώς τροποποιήσεις στην αμερικανική πρόταση και όχι οι Παλαιστίνιοι. Οι μεσολαβήτριες τρεις χώρες εκτίμησαν ότι οι διήμερες συνομιλίες στην Ντόχα ήταν «εν γένει εποικοδομητικές και διεξήχθησαν σε θετική ατμόσφαιρα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι