ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ρωσία: Με αμερικανικά όπλα το πλήγμα στην γέφυρα του Κουρσκ – Τί λέει για τον πυρηνικό σταθμό

Ρωσία: Με αμερικανικά όπλα το πλήγμα στην γέφυρα του Κουρσκ – Τί λέει για τον πυρηνικό σταθμό
EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η Ουκρανία πιθανών να χρησιμοποίησε πυραύλους που προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ προκειμένου να καταστρέψει δύο σημαντικές γέφυρες στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, στον ποταμό Σεΐμ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών,Μαρία Ζαχάροβα,  ανέφερε μέσω Telegram: «Για πρώτη φορά, η περιοχή του Κουρσκ χτυπήθηκε από δυτικής κατασκευής εκτοξευτές πυραύλων, πιθανότατα αμερικανικών HIMARS. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης στη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιοχή Γκλουσκόβο, αυτή καταστράφηκε ολοσχερώς και σκοτώθηκαν εθελοντές που βοηθούσαν τον άμαχο πληθυσμό».

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν να κερδίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε το Φεβρουάριο του 2022, θεωρούν μέχρι στιγμής την αιφνιδιαστική ουκρανική εισβολή ως «προστατευτική κίνηση» που δικαιολογεί τη χρήση αμερικανικού οπλισμού, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον.

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι η αιφνιδιαστική προέλαση σε ρωσικές παραμεθόριες περιοχές έχει στόχο να πείσει τη Μόσχα να συμμετάσχει σε «δίκαιες» συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στη στρατηγική πόλη Ποκρόβσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ.

«Πρέπει να προκαλέσουμε σημαντικές τακτικές ήττες στη Ρωσία», έγραψε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντόλιακ στο Telegram. «Στην περιοχή του Κουρσκ, βλέπουμε καθαρά πώς το στρατιωτικό εργαλείο χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να μπει σε μια δίκαιη διαδικασία διαπραγματεύσεων. Έχουμε αποδεδειγμένα, αποτελεσματικά μέσα εξαναγκασμού. Εκτός από τα οικονομικά και τα διπλωματικά… πρέπει να προκαλέσουμε σημαντικές τακτικές ήττες στη Ρωσία» είπε.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, θεωρεί ότι η ουκρανική εισβολή θα εκτροχιάσει τα σχέδια διεξαγωγής έμμεσων συνομιλιών στο Κατάρ για την παύση των χτυπημάτων σε κρίσιμες υποδομές, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη απόρρητες επίσημες πηγές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουκρανία και η Ρωσία επρόκειτο να στείλουν αντιπροσωπείες στην Ντόχα αυτόν τον μήνα για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία-ορόσημο που θα σταματούσε τα χτυπήματα στις υποδομές ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας, και στις δύο πλευρές, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μερική κατάπαυση του πυρός και θα προσέφερε μια ανάσα και για τις δύο χώρες.

Εντούτοις, οι έμμεσες συνομιλίες, με τους Καταριανούς να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές και να συναντώνται χωριστά με την ουκρανική και τη ρωσική αντιπροσωπεία, εκτροχιάστηκαν από την αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Δήλωση Ζελένσκι για το Κουρσκ

Δέκα και πλέον ημέρες μετά την έναρξη της μεγάλης κλίμακας επίθεσης στο ρωσικό έδαφος, οι δυνάμεις της Ουκρανίας αυξάνονται τις θέσεις τους στην περιφέρεια Κουρσκ, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «Ο στρατηγός (Ολεξάντρ) Σίρσκι ανέφερε ενίσχυση των θέσεων των δυνάμεών μας στην περιφέρεια Κουρσκ και επέκταση της σταθεροποιημένης περιοχής», ανέφερε ο Ζελένσκι στο Telegram, έπειτα από συνάντηση με τον επικεφαλής του ουκρανικού στρατού.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι «απώθησε» τον ουκρανικό στρατό κοντά σε τρεις κοινότητες στην περιφέρεια Κουρσκ. Οι Ρώσοι στρατιώτες «απώθησαν» τις ουκρανικές «επιθέσεις» «στην κατεύθυνση των κοινοτήτων Κορένεβο, Ρουσκόιε και Τσερκασκόιε Πορετνόιε», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας

Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ και να επιρρίψει την ευθύνη στη Μόσχα για αυτήν την «πρόκληση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το υπουργείο ανέφερε πως η Ρωσία θα απαντήσει σκληρά σε περίπτωση τέτοιας επίθεσης, η οποία όπως είπε θα μόλυνε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον σταθμό. Η Ουκρανία εισέβαλε στη ρωσική δυτική περιφέρεια Κουρσκ στις 6 Αυγούστου και ισχυρίζεται ότι έχει πάρει τον έλεγχο 82 οικισμών σε μια περιοχή 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τότε. Ωστόσο ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ παραμένει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Αλληλοκατηγορίες και για την Ζαπορίζια

Νωρίτερα, οι Ρώσοι που ελέγχουν τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια δήλωσαν σήμερα ότι ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έριξε εκρηκτικά σε δρόμο έξω από το σταθμό, θέτοντας σε κίνδυνο το προσωπικό του που χρησιμοποιεί αυτό το δρόμο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – τον μεγαλύτερο της Ευρώπης – λίγο αφού εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία το Φεβρουάριο 2022. Η Μόσχα και το Κίεβο έχουν επανειλημμένα αλληλοκατηγορηθεί ότι προσπαθούν να σαμποτάρουν τη λειτουργία του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι