Ενοχλημένοι και με βαρείς χαρακτηρισμούς αντιδρούν οι Πολωνοί στους Γερμανούς για το σαμποτάζ στον Nord Stream

Ενοχλημένοι και με βαρείς χαρακτηρισμούς αντιδρούν οι Πολωνοί στους Γερμανούς για το σαμποτάζ στον Nord Stream

«Οι υπαινιγμοί ότι οι ουκρανικές αρχές με την υποστήριξη της Πολωνίας ήταν πίσω από τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream το 2022 είναι αβάσιμοι», δήλωσε σήμερα συνεργάτης του Πολωνού προέδρου, ο οποίος μίλησε, επιπλέον, πολύ επιτιμητικά και για τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας. Το ίδιο έκανε όμως και ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ.

Η Πολωνία βρέθηκε αίφνης το επίκεντρο, όχι μόνον για το σενάριο σύμπραξης στο σαμποτάζ, αλλά και γιατί της ζητήθηκε από τους Γερμανούς να συλλάβουν Ουκρανό δύτη ως βασικό σαμποτέρ, και οι Πολωνοί τον άφησαν να γυρίσει στην Ουκρανία.

Όταν οι Γερμανοί εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης, προ δύο μηνών, για Ουκρανό δύτη που ζούσε στη Βαρσοβία και θεωρείται βασικός ύποπτος από τις γερμανικές αρχές για το σαμποτάζ στον Nord Stream, οι Πολωνοί δήλωσαν -εκ των υστέρων- ότι δεν είχαν το δικαίωμα να τον συλλάβουν επειδή η Γερμανία δεν τον είχε εντάξει στη λίστα καταζητουμένων. Οι Γερμανοί με τη σειρά τους ευλόγως θεώρησαν την δικαιολογία έωλη. Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής της  γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Όγκουστ Χάνινγκ, δήλωσε στην Die Welt πως κατά τη γνώμη του το σαμποτάζ είχε προσυμφωνηθεί μεταξύ των προέδρων της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

«Πρόκειται για εντελώς αβάσιμους υπαινιγμούς», δήλωσε ο Μίεσκο Πάβλακ, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής στο γραφείο του προέδρου Αντρέι Ντούντα. Ο Παβλάκ επιτέθηκε και προσωπικά στον Χάνινγκ αλλά και στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας. Είπε: «Ο Χάνινγκ πήρε αυτό το πόστο στις μυστικές υπηρεσίες όταν καγκελάριος της Γερμανίας ήταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και κατασκευάζονταν τα υποστυλώματα του North Stream, και ως επικεφαλής υπηρεσίας πληροφοριών έπαιξε οπωσδήποτε έναν επαίσχυντο και σημαντικό ρόλο στην επένδυση».

Όμως και πρωθυπουργός της χώρας, ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε επιθετικές δηλώσεις: «Προς όλους τους εμπνευστές και τους χορηγούς του Nord Stream 1 και 2. Το μόνο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε σήμερα γι’ αυτό είναι να ζητήσετε συγγνώμη και να μην μιλάτε».

Ο Τουσκ δεν αναφέρθηκε στην πολωνική εμπλοκή. Υπενθυμιζεται ότι αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα είχε η Wall Street Journal, που συμπληρωματικά ανέφερε ότι το σαμποτάζ χρηματοδοτήθηκε από επιχειρηματίες υπό την επίβλεψη ανώτατου στρατηγού στην Ουκρανία. Η Ουκρανία αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι