Λουκασένκο: Δεν πρόκειται να προστατεύω την ΕΕ από μετανάστες

Λουκασένκο: Δεν πρόκειται να προστατεύω την ΕΕ από μετανάστες

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο προειδοποίησε σήμερα ότι δεν σκοπεύει να εμποδίζει τους μετανάστες οι οποίοι περνούν από τη Λευκορωσία κατευθυνόμενοι προς τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μου βάζετε τη θηλιά στον λαιμό με τη μορφή κυρώσεων και ύστερα απαιτείτε από εμένα να προστατεύω την ΕΕ από τις ροές μεταναστών; Δεν πρόκειται να το κάνω», υπογράμμισε ο Λουκασένκο σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική τηλεόραση απευθυνόμενος στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση της Πολωνίας έχουν κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι προωθούν σκοπίμως παράτυπους μετανάστες στην ΕΕ από το 2021, παρέχοντάς τους βίζες και μεταφορικά μέσα. Η κύρια διαδρομή οδηγεί μέσω Λευκορωσίας στα σύνορα της Πολωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας είχε πει για το ίδιο θέμα προ διμήνου: «Σκοπός τους είναι να δείξουν σε όλη την Ευρώπη ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν ελέγχονται, θέλουν να προκαλέσουν πολιτική κρίση, να ενισχύσουν την ακροδεξιά, η οποία υπόσχεται να ανατρέψει την ΕΕ εκ των έσω».

Η Πολωνία έχει θωρακίσει μεγάλο τμήμα των συνόρων της με φράχτη ύψους 5,5 μέτρων και ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης. Ωστόσο, καθημερινά καταγράφονται απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα. Μόνο το τελευταίο τριήμερο, οι συνοριοφύλακες έχουν καταγράψει 201 τέτοιες απόπειρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι