ΤΑΞΙΔΙΑ

Η Μήλος ως γαστρονομικός προορισμός

Η Μήλος ως γαστρονομικός προορισμός, Ειρήνη Μπαμπαρούτση, Αντωνία Βασιλοπούλου

Η Μήλος, ένα εκπληκτικό στολίδι στο Αιγαίο Πέλαγος, είναι ένα από τα πιο μαγευτικά νησιά της Ελλάδας. Φημισμένη για τα τοπία της, την πλούσια ιστορία της και την έντονη πολιτιστική κληρονομιά της, η Μήλος προσφέρει ένα μοναδικό μείγμα φυσικής ομορφιάς και αρχαίας ιστορίας.

Η ακτογραμμή του νησιού είναι διάσπαρτη με περισσότερες από 70 παραλίες, καθεμία από τις οποίες διαθέτει κρυστάλλινα νερά, περίεργους σχηματισμούς βράχων και θαλάσσιες σπηλιές που κοσμούν το απέραντο γαλάζιο.

 

Αρχαιολογικοί χώροι

Πέρα από τις γραφικές ακτές της, η Μήλος είναι γνωστή για τους αρχαιολογικούς της χώρους, όπως η αρχαία πόλη της Φυλακωπής και το διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο ανακαλύφθηκε στο νησί. Με τα γοητευτικά χωριά της, την απολαυστική κουζίνα και τη ζεστή φιλοξενία, η Μήλος αποτελεί έναν μαγευτικό προορισμό για τους ταξιδιώτες που αναζητούν τόσο την χαλάρωση όσο και την εξερεύνηση.

Παραδοσιακή κουζίνα

Το νησί διαθέτει μια γαστρονομική παράδοση πλούσια σε γεύση και ριζωμένη στους άφθονους φυσικούς του πόρους. Η τοπική κουζίνα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μια σειρά από φρέσκα θαλασσινά, όπως χταπόδια, καλαμάρια και διάφορα ψάρια, ψητά ή μαγειρεμένα. Η βόλτα στα χωριά, και ιδιαίτερα στην Πλάκα της Μήλου είναι απαραίτητη. Τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα τουριστικά μαγαζιά και οι παραδοσιακές ταβέρνες, μας καλούν να κάτσουμε στα τραπέζια και να απολαύσουμε όλων των ειδών τα εδέσματα του νησιού.

Γλυκό Κουφέτο και καρπουζόπιτα

Από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκίσματα της Μήλου είναι το γλυκό του κουταλιού κουφέτο που κερνούν παραδοσιακά στους γάμους. Φτιάχνεται από κολοκύθα, τοπικό μέλι και αμύγδαλα και μπορείτε να το βρείτε παντού, καθώς σερβίρεται ως επιδόρπιο στις ταβέρνες αλλά βρίσκεται και σε βαζάκια στα ράφια πολλών καταστημάτων όπως παντοπωλεία, φούρνους και supermarket.

Η καρπουζόπιτα είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές και ιδιαίτερες ντόπιες νοστιμιές. Μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μια κατεξοχήν νησιώτικη και ακόμη περισσότερο Κυκλαδίτικη πίτα. Φολέγανδρος, Κίμωλος και Μήλος είναι τρία νησιά που θα έχετε την δυνατότητα να την δοκιμάσετε σίγουρα. Η συνταγή της είναι πανεύκολη, καθώς αποτελείται από καρπούζι (εξ’ ου και το όνομα), ελαιόλαδο, αλεύρι, σουσάμι, κανέλα, καρύδια και μέλι. Αξίζει να τη δοκιμάσει κανείς έστω και μια φορά στη ζωή του!

Μηλεϊκά πιταράκια και τυριά

Σίγουρα δεν γίνεται να φύγετε από τη Μήλο, εάν δεν δοκιμάσετε το πιο δημοφιλές πιάτο του νησιού. Τα πιταράκια στην ουσία είναι τα τοπικά τυροπιτάκια με μια ιδιαίτερη λεπτή χειροποίητη ζύμη και μηλεϊκό τυρί. Πολλοί αναμιγνύουν το τυρί με πολύ ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Χαρακτηρίζονται για το πόσο λεπτά αλλά ταυτόχρονα τραγανά είναι. Μπορείτε να τα βρείτε στα ορεκτικά οποιασδήποτε ταβέρνας κι αν επιλέξετε, αφού αποτελεί must επιλογή.

Εννοείται ότι τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού δεν τελειώνουν εδώ και υπάρχουν ακόμα πολλά. Η Μήλος είναι, επίσης, γνωστή για τα τυριά της, όπως την ξινομυζήθρα, ένα μαλακό, πικάντικο τυρί που παρασκευάζεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Οποιοδήποτε πιάτο περιέχει τοπικό τυρί, πολλές φορές συμπληρώνεται από τοπικά λαχανικά και βότανα, τα οποία ενισχύουν τη φρεσκάδα και την αυθεντικότητα της γαστρονομίας του νησιού. Να θυμάστε πάντα ότι το φαγητό στη Μήλο δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια εμπειρία, που αντανακλά το πλούσιο πολιτιστικό στοιχείο του νησιού και τη βαθιά σύνδεση με τη γη και τη θάλασσα.


 

Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση είναι κλινική διαιτολόγος-αθλητική διατροφολόγος

Η Αντωνία Βασιλοπούλου είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx