Στήνεται σκηνικό για να τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ – Σηκώνει το γάντι ο Κασσελάκης (upd)
22/08/2024Σε ανάρτηση του, ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφέρθηκε σε κάποιους που «φρόντισαν να δώσουν ανάσες στο καθεστώς Μητσοτάκη», εξαιρώντας όμως από αυτούς τον Παύλο Πολάκη, για τον οποίο σημειώνει ότι «μίλησε πολιτικά».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε για τους “8” που αποχώρησαν από την Κεντρική Επιτροπή «αντί να αποχωρούν από συνεδριάσεις εκδίδοντας κείμενα που μας διαιρούν, να κοιτάξουν μέσα τους και να αναλογισθούν πού ανήκουν συναισθηματικά, πολιτικά και ηθικά… Στον ΣΥΡΙΖΑ;», διερωτάται ο κ. Κασσελάκης και συνεχίζει διερωτώμενος:
«Ή σε κάποιο κόμμα που ακόμα δεν έχει γίνει και περιμένουν το σήμα ώστε να αποχωρήσουν ομαδικά στο όνομα μίας διαπλεκόμενης νεφελώδους “Μεγάλης Κεντροαριστεράς”; «Δε θα γίνω Πρόεδρος φρουράς ή τάσης», ξεκαθαρίζει ο ίδιος και πετώντας το γάντι αναφέρει: «Όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος». Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μέχρι που σήμερα, στην Πολιτική Γραμματεία, την ώρα που ο κόσμος ανά τη χώρα αποδοκιμάζει τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του, κάποιοι φρόντισαν πάλι να δώσουν ανάσες στο καθεστώς Μητσοτάκη.
Δε μιλάω για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος μίλησε σε πολιτική βάση, και για τον οποίο υπάρχει ανοιχτό το θέμα Λινού (που ήδη ερευνώ προσωπικά και θα αποφασίσω νηφάλια όταν θα έχω τα πλήρη στοιχεία). Θα συναντηθώ με τον Παύλο, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα. Μιλάω για την ανακοίνωση – αποχώρηση των 8 της Πολιτικής Γραμματείας που αυτοτοποθετούνται στους 87. Μία ανακοίνωση και μια στάση λυπηρή και σίγουρα κατώτερη των περιστάσεων» (επισυνάπτεται η πλήρη ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη):
Η επεισοδιακή Πολιτική Γραμματεία
Προηγήθηκε η σημερινή επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε σε εκρηκτικό κλίμα και εκλήφθηκε ως ευθεία αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη. Από την συνεδρίαση αποχώρησαν οκτώ μέλη του οργάνου, εκφράζοντας την συνολική τους διαφωνία με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος, καταθέτοντας ταυτόχρονα δικό τους κείμενο. Το κείμενο υπογράφουν οι εξής: Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ειρήνη Συμεωνίδου και Ζωή Καρκούλια.
Στην εισήγησή του για την βιωσιμότητα των μέσων ενημέρωσης του κόμματος, “Αυγή” και “Στο Κόκκινο”, ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι «πρέπει να εξευρεθούν πόροι, ακόμη και με δανεισμό, ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους καθώς επίσης να καλυφθεί το κόστος για τις εθελούσιες εξόδους».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο Παύλος Πολάκης – που έχει διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά όχι από μέλος του κόμματος και συνεπώς συμμετέχει στα όργανα – έθεσε θέμα ηγεσίας και άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι υποψήφιος. Συγκεκριμένα φέρεται να είπε: «Η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να δώσει πολιτική λύση, πρέπει να υπάρξει αλλαγή και θα συμβάλλω σε αυτό». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κασσελάκης φέρεται να απάντησε «Δεν θα σηκώσω το γάντι».
Κύκλοι της Κουμουνδούρου διευκρίνιζαν αργότερα ότι «ο πρόεδρος δεν θα ταλαιπωρήσει το κόμμα και δεν σκοπεύει να τα βροντήξει». Αυτό ερμηνεύτηκε από ορισμένους ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα έθετε ο ίδιος ζήτημα επιβεβαίωσης της ηγεσίας του, όπως είχε κάνει στο Συνέδριο του κόμματος, όταν είχε πει «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» σε εκλογές, αν και όπως προαναφέραμε σήκωσε τελικώς το γάντι στους “8” λέγοντας «όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος».
Το ερώτημα είναι εάν όσοι αμφισβητούν την ηγεσία θέσουν σχετικό θέμα στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή στις 7-8 Σεπτεμβρίου και εάν θα έχουν την πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται ότι κείμενο αμφισβήτησης είχαν καταθέσει 87 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στην τελευταία συνεδρίαση τον Ιούλιο. Η ομάδα των “87” – μαζί με τα στελέχη της επιρροής του Παύλου Πολάκη – εκτιμάται ότι διαθέτουν την σχετική πλειοψηφία, ώστε να θέσουν ζήτημα ηγεσίας, αν πάντα διαμορφώσουν τελικώς κοινό εσωκομματικό μέτωπο.
Αυτό θέλει να προλάβει ο Κασσελάκη και τείνει χείρα φιλίας στον Πολάκη, πόσο μάλλον όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η άποψη που τείνει να κυριαρχήσει είναι οι προαναφερόμενοι να θέσουν ζήτημα. Θα εξαρτηθεί, βεβαίως, από το εάν έχουν βρει υποψήφιο για την ηγεσία. Ορισμένοι κοιτάζουν προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στο συγκεκριμένο δεν έχει δείξει τις προθέσεις του. Πέρα από την Κεντρική Επιτροπή θέμα μπορεί να τεθεί και στο Συνέδριο του κόμματος που έχει αποφασιστεί για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Η ανακοίνωση του οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ
Πάντως, με το κείμενο της απόφασης που ακολούθησε την σημερινή επεισοδιακή συνεδρίαση με την αποχώρηση των οκτώ μελών της Πολιτικής Γραμματείας, το όργανο περιορίζεται να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις «εγκληματικές επιλογές και την ανεπάρκεια στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».
Η Πολιτική Γραμματεία επαναλαμβάνει τις εξαγγελίες του Κασσελάκη για την συνολική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Πολιτική Προστασία και προαναγγέλλει ότι θα κατατεθεί στην Πρόταση Νόμου για την συγκρότηση Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, με νομική, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια.
Το κείμενο αναφέρεται και στο θέμα των μέσων ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα «θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητας εξεύρεσης πόρων και χρηματοδότησης (εννοεί ακόμη και με δανεισμό), για να υπηρετηθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης και εξορθολογισμού των ΜΜΕ, το οποίο θα περιλαμβάνει και πρόγραμμα εθελούσιας για τους εργαζόμενους».
Αναφέρεται στο ζήτημα της αναπλήρωσης του παραιτηθέντος βουλευτή Επικρατείας, Όθωνα Ηλιόπουλου, προκρίνοντας να πάρει την έδρα ο Κασσελάκης. «Η παρουσία του προέδρου του κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο θα δυναμώσει τη φωνή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μεγάλη, αντιπολιτευτική προσπάθεια του κόμματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας.
Είναι κάτι που προϋποθέτει την παραίτηση πέντε υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας που προηγούνται και ενώ ήδη η κ. Ζορζέτα Λάλλη έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα παραιτηθεί. Πάντως μία σειρά από νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει στο παιχνίδι και με ανακοινώσεις τους τάσσονται υπέρ του να πάει η έδρα στον Κασσελάκη.
Όπως θα δούμε, τα οκτώ μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που αποχώρησαν διαφωνώντας συνολικά με το κείμενο, αναφέρθηκαν σε «πιέσεις και μεθοδεύσεις στις νομαρχιακές επιτροπές» προκειμένου να πάει η έδρα στον Στέφανο Κασσελάκη, αρνούμενοι να “νομιμοποιήσουν” την απόφαση με την συμμετοχή τους σε ψηφοφορία.
ΣΥΡΙΖΑ: Οι “8” της Πολιτικής Γραμματείας
Τα οκτώ μέλη της Πολιτικής Γραμματείας διευκρινίζουν ότι αποχώρησαν από την συγκεκριμένη συνεδρίαση, λόγω της διαφωνίας με την εισήγηση του προέδρου, αρνούμενοι να συμμετάσχουν σε ψηφοφορία. Στο κείμενό τους αναφέρουν: «Δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις, που ευτελίζουν και εμάς ως πρόσωπα και το Κόμμα μας. Στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας συζήτησης που αφορούσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν δόθηκε καμία πρόταση του Προέδρου και καμία πρόταση βιωσιμότητας, ενώ συνεχίζεται ακόμη και από τα μέλη της Π.Γ. η απόκρυψη στοιχείων γύρω από τα οικονομικά του κόμματος, παρά την αύξηση των εξόδων τον τελευταίο χρόνο.
Παρά την προσωπική δέσμευση του Προέδρου να δοθούν στοιχεία για αριθμό εργαζομένων, αμοιβές και χρόνο πρόσληψης στο κόμμα, στα ΜΜΕ και στο ίδρυμα Πουλαντζάς, όχι μόνο δεν δόθηκε τίποτα, αλλά δεν υπήρξε σήμερα καμία ενημέρωση και κανένα στοιχείο, στο υπεύθυνο τυπικά και ουσιαστικά όργανο του κόμματος. Τα στοιχεία αυτά όφειλε η ηγεσία του κόμματος να τα δώσει ακόμη και στα μέλη της ΚΕ, σύμφωνα με το καταστατικό. Η άρνηση να δοθούν οικονομικά στοιχεία στην ΠΓ σημαίνει πολλά για τους κανόνες που επιβάλλονται στο Νέο ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο την αριστερά δεν εκφράζουν.
Και ενώ οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχουν πληρωθεί, ούτε τους μισθούς ούτε τα επιδόματα τους, η ηγεσία του κόμματος ζητά, χωρίς να έχει καταθέσει μια πρόταση, λευκή επιταγή. Δηλώσεις που δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο απεργοσπαστικού μηχανισμού είναι τουλάχιστον καταδικαστέες και ξένες προς το χώρο μας και η ηγεσία οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Η υλοποίηση αποφάσεων και η μετέπειτα προσπάθεια λήψης λευκής επιταγής από την ηγεσία του κόμματος δρα στην κατεύθυνση απαξίωσης του κόμματος μας αλλά και μείωσης της μεταξύ μας εμπιστοσύνης».
Όπως προαναφέρθηκε, οι οκτώ αναφέρονται και στο ζήτημα που προέκυψε με την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου από την θέση του βουλευτή Επικρατείας και την αναπλήρωσή του. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Είναι απαράδεκτο σήμερα στην ΠΓ εκτός ημερησίας διάταξης, να τίθεται θέμα παραίτησης των εκλεγμένων και των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ανατροφοδοτώντας αενάως την εσωστρέφεια και την μη παραγωγή πολιτικής. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει λειτουργία φραξιονιστικής λειτουργίας, με πιέσεις σε πλήθος Νομαρχιακών Επιτροπών για πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ της παραίτησης των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Η παραίτηση του συντρόφου και διακεκριμένου επιστήμονα Όθωνα Ηλιόπουλου, έγινε για λόγους αλλότριους, από την μη θεσμική αναφορά του, ότι παραιτείται για να παραδώσει σε πρόσωπο της επιλογής του, ακόμη και αν αυτό είναι το πρόσωπο του προέδρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα θεσμικό κόμμα και δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από όσα ορίζει το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και το καταστατικό μας, αφήνοντας μέλη του ψηφοδελτίου Επικρατείας, να λοιδορούνται και να στοχοποιούνται. Η ηγεσία του κόμματος έχει υποχρέωση να διαφυλάττει την ενότητα και να μην αφήνει πρωτοβουλίες να δρουν διαιρετικά σε όλα τα κομματικά επίπεδα.
Η συνέχιση της εσωστρέφειας και της δολοφονίας χαρακτήρων για όποιον λόγο, τον μόνο που υπηρετούν είναι την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την συντήρηση. Αυτή την τακτική και αυτές τις αποφάσεις δεν μπορούμε να τις νομιμοποιήσουμε χωρίς εισήγηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χωρίς σεβασμό στο καταστατικό και τις πάγιες αρχές και αξίες της παράταξης μας».