Στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Ινδίας “για να διευθετηθεί διπλωματικά ο πόλεμος”
23/08/2024Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έφθασε σήμερα στο Κίεβο για μια ιστορική επίσκεψη, με στόχο να προωθήσει τις διπλωματικές προσπάθειες για μια «ειρηνική διευθέτηση» του πολέμου.
Ο Μόντι, η χώρα του οποίου διατηρεί παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις με τη Μόσχα, είναι ο πρώτος επικεφαλής ινδικής κυβέρνησης που επισκέπτεται την Ουκρανία από το 1991 που το Κίεβο ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση.
Ο Ινδός πρωθυπουργός έφθασε στο Κίεβο με νυκτερινό σιδηροδρομικό δρομολόγιο από την Πολωνία, όπως κάνουν συνήθως οι ξένες αντιπροσωπείες, καθώς τα πολιτικά αεροπλάνα παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος στην Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου πριν από δυόμισι χρόνια.
Ο Μόντι επιβεβαίωσε μέσω του X πως «έφθασε στο Κίεβο». Χθες, Πέμπτη, στην Πολωνία ο Ναρέντρα Μόντι δήλωσε τα εξης: «Καμιά σύγκρουση δεν μπορεί ποτέ να διευθετηθεί στο πεδίο της μάχης. Υποστηρίζουμε το διάλογο και τη διπλωματία για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας το συντομότερο δυνατό. Και σε αυτό η Ινδία είναι έτοιμη να συμβάλει στο πλαίσιο του δυνατού, μαζί με τις φίλες της χώρες».
Ο Ναρέντρα Μόντι προτίθεται να συζητήσει με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «τις προοπτικές της ειρηνικής διευθέτησης της τρέχουσας ουκρανικής σύγκρουσης», καθώς και «την εμβάθυνση της φιλίας ανάμεσα στην Ινδία και την Ουκρανία», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε προχθές, Τετάρτη, στη δημοσιότητα από την κυβέρνησή του.
Η Ινδία προσπαθεί να διατηρήσει μια ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυτικές χώρες, καθώς είναι μεν πολύ στενά συνδεδεμένη με την πρώτη, όμως έχει περιφερειακές διαφορέ με την Κίνα, και σε αυτό χρειάζεται τους δυτικούς.
Ο Ινδός πρωθυπουργός έχει αποφύγει να καταδικάσει ρητά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η Ινδία έχει επιλέξει την αποχή σε όλες τις ψηφοφορίες αποφάσεων του ΟΗΕ που μπορεί να είναι εχθρικές προς την Ρωσία.
Στις αρχές Ιουλίου, ο Μόντι είχε επισκεφθεί τη Μόσχα και έδειξε να έχει έκδηλα φιλική σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος και τον παρασημοφόρησε. Ο κ. Μόντι είχε δηλώσει τότε ότι «χαιρετίσουμε τις καρποφόρες συνομιλίες και τις σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στο εμπόριο, την ασφάλεια, τη γεωργία, την τεχνολογία». Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι έμεινε “έκπληκτος από την επίσκεψη αυτή” και την είχε χαρακτηρίσει “καταστροφικό πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες”.
Είναι άγνωστο αν ο Ινδός πρωθυπουργός κομίζει συγκεκριμένες προτάσεις για ειρήνευση ή αν θα περιοριστεί σε καθαρά διμερή θέματα εν τέλει. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το ταξίδι του κ. Μόντι είναι απλά μια πράξη εξισορρόπησης μετά την επίσκεψη στη Μόσχα και τίποτα παραπάνω.
Επισκέφθηκαν για παράδειγμα Ζελένσκι και Μόντι σήμερα την έκθεση “Παιδιά μάρτυρες” στο Εθνικό Μουσείο του Κίεβου για τα παιδιά που σκοτώθηκαν και ο μεν Ζελένσκι δήλωσε «σήμερα μαζί με τον πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι τίμησα τη μνήμη των παιδιών που σκότωσε η ρωσική επιθετικότητα» και ο Μόντι δήλωσε «σήμερα με τον πρόεδρο Ζελένσκι τίμησα την Έκθεση Μαρτύρων στο Κίεβο. Ο πόλεμος είναι ιδιαίτερα καταστροφικός για τα μικρά παιδιά. Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους και προσεύχομαι αυτές να βρουν την δύναμη να αντέξουν τον πόνο τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Times of India, Hindustan Times