ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία μας η μοναξιά

Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία μας η μοναξιά

Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι να είναι κοινωνικά πλάσματα. Λαχταρούμε τις συνδέσεις με τους άλλους και χρειαζόμαστε αυτές τις συνδέσεις για να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε. Όταν δεν νιώθουμε ότι η ανάγκη μας για κοινωνική σύνδεση και σχέσεις ικανοποιείται, νιώθουμε απομονωμένοι από την ομάδα ή μοναξιά, κάτι που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μοναξιά

Η μοναξιά μπορεί να περιγραφεί ως συναίσθημα ή κατάσταση ύπαρξης. Είναι κάτι περισσότερο από το να είσαι μόνος σου ή χωρίς τη συντροφιά άλλων. Κάποιος μπορεί να περιβάλλεται από ανθρώπους, ακόμα και από φίλους και οικογένεια, και να αισθάνεται μοναξιά επειδή αισθάνεται αποκομμένος ή σαν να μην ικανοποιεί τις συναισθηματικές του ανάγκες.

Οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν τη μοναξιά σε όλα τα διαφορετικά στάδια της ζωής. Για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος μπορεί να αισθάνεται μοναξιά, αν δεν έχει πλέον το κοινωνικό δίκτυο που είχε κάποτε ή αν χάσει έναν σύντροφο πολλών ετών. Οι έφηβοι μπορεί να αισθάνονται μόνοι αν δεν έχουν τους τύπους φιλιών στο σχολείο που θα ήθελαν.

Η έρευνα δείχνει ότι η μοναξιά μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία. Η ιατρική αποκαλεί τη μοναξιά ως μία αληθινή ανησυχία για τη δημόσια υγεία και αναφέρει δεδομένα ότι περίπου οι μισοί περίπου ενήλικες αναφέρουν ότι βιώνουν μοναξιά.

Δεν υπάρχει καμία αιτία μοναξιάς. Ο καθένας βιώνει διαφορετικά το συναίσθημα.

Ένας λόγος που οι άνθρωποι βιώνουν τη μοναξιά είναι επειδή χάνονται οι κοινωνικές σχέσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι μετακομίζουν σε μια νέα τοποθεσία, βιώνουν τον θάνατο ενός συντρόφου ή αγαπημένου προσώπου, απομονώνονται από έναν κοινωνικό κύκλο ή αισθάνονται έλλειψη σύνδεσης με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διατηρήσουν σχέσεις αισθάνονται πιο μόνοι από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν social media για άλλους λόγους.

Sad female checking phone content in the night at home

Στις νεότερες γενιές, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει συμβάλει στη μοναξιά των ανθρώπων. Μια έρευνα από το YouGov των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι Millennials – μια γενιά που είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μεγάλο βαθμό – είναι πιο πιθανό να αισθάνεται μόνος από τις γενιές Gen X και Baby Boomers.

Άλλο μοναξιά άλλο μοναχικότητα

Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν τη μοναχικότητα. Μπορεί να προσφέρει χώρο για προβληματισμό ή επαναφόρτιση και είναι καλό για την ψυχική μας υγεία. Μπορείς να είσαι μόνος και να μην νιώθεις μόνος. Οι άνθρωποι που είναι μοναχικοί αλλά όχι μόνοι συνήθως επιλέγουν να περάσουν αυτόν τον χρόνο μόνοι τους.

Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να βιώσετε τη μοναξιά παρουσία άλλων. Η μοναξιά επίσης δεν είναι κάτι που επιλέγουν οι άνθρωποι. Είναι η αίσθηση όταν δεν αποκτάς την κοινωνική σύνδεση που λαχταράς.

Surreal painting hope lonely and loneliness of crowd concept. minimal illustration, conceptual art, digital artwork

Κίνδυνοι για την υγεία εξαιτίας του αισθήματος της μοναξιάς

Η μοναξιά έχει αντίκτυπο τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία. Η έρευνα υποδεικνύει τη μοναξιά ως πιθανό παράγοντα κινδύνου για άνοια, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την υγεία από τη μοναξιά μπορεί να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένος κίνδυνος χρήσης ουσιών
  • Καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό
  • Κατάθλιψη
  • Ανησυχία
  • Αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας

Μπορεί να νιώθετε σαν να είστε μόνοι, αλλά δεν είστε. Η μοναξιά είναι κάτι που όλοι μας νιώθουμε κατά καιρούς. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να παραμείνετε συνδεδεμένοι με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, μην φοβάστε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και προσπαθήστε να νιώσετε πιο άνετα ζητώντας βοήθεια από ένα έμπιστο άτομο ή θεραπευτή, αν το χρειάζεστε. Να θυμάστε, ακόμα κι αν δεν φαίνεται έτσι, υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται και θέλουν να βοηθήσουν.


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx