ΣΧΟΛΙΟ

Παίζει χωρίς αντίπαλο, γιατί ο Κυριάκος να χρειάζεται τον Γκρίνμπεργκ;

Παίζει χωρίς αντίπαλο, γιατί ο Κυριάκος να χρειάζεται τον Γκρίνμπεργκ; Δημήτρης Τζιώτης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ξαφνικά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, ενώ δεν υπάρχουν ειδήσεις και χωρίς να συντρέχει κάποιος άλλος σοβαρός λόγος, αναπτύσσεται μια έντονη φιλολογία στις παραπολιτικές στήλες των ΜΜΕ ότι επιστρέφει στην Αθήνα ο περιβόητος Αμερικανός επικοινωνιολόγος του Μητσοτάκη, Γκρίνμπεργκ. Τι να κάνει στην Αθήνα ο Γκρίνμπεργκ, αν δεν υπάρχει σχέδιο για να προκηρυχθούν εκλογές;

Αν η επόμενη προσφυγή στις κάλπες γίνει σε τρία χρόνια, όταν λήγει θεσμικά η θητεία της παρούσας κυβέρνησης, για ποιο λόγο να φωνάξουν τον Γκρίνμπεργκ μέσα στον Αύγουστο, όταν τον έδιωξαν μόλις πριν από δύο μήνες μετά το υποτιμητικό πράγματι 28% που έλαβε η ΝΔ; Η μόνη εξήγηση είναι ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε, ή τουλάχιστον σκέφτεται σοβαρά να προκηρύξει εκλογές πολύ νωρίτερα.

Ακόμα όμως και σ’ αυτήν την περίπτωση γιατί να χρειάζεται τον Γκρίνμπεργκ, όταν παίζει χωρίς αντίπαλο; Με αντιπάλους τον Κασσελάκη και τον Ανδρουλάκη, ο Μητσοτάκης μπορεί να κερδίσει χωρίς κανέναν σύμβουλο. Με δεκαπλάσιο μπάτζετ από τα άλλα κόμματα και 90% στήριξη από τα ΜΜΕ, ο Μητσοτάκης μπορεί να κερδίσει και μόνος του.

Ακόμα και αν ενωθούν ο Κασσελάκης με τον Ανδρουλάκη δεν μπορούν να κερδίσουν τον Κυριάκο. Εκτός κι αν κάνουν στην άκρη και προβάλουν κάποιον άλλον ως υποψήφιο Πρωθυπουργό. Κάτι τέτοιο όμως, είναι σχεδόν αδύνατον να συμβεί, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Πρακτικά ο Μητσοτάκης δεν χρειάζεται κανέναν σύμβουλο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ευχαριστήσει αυτούς που προώθησαν τον Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί καλούν τον Γκρίνμπεργκ;

Τότε, όμως, γιατί να επιστρέψει ο Γκρίνμπεργκ; Η αλήθεια είναι ότι η καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική είχε καταλυτική επίδραση στην εικόνα της κυβέρνησης. Η επανάληψη της αδυναμίας διαχείρισης των μεγάλων κρίσεων μπορεί πλέον να βλάψει και την εικόνα του πρωθυπουργού. Με δεδομένη την αίσθηση που επικρατεί στην πλειονότητα της κοινωνίας ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας κι ότι είναι υποχωρητική στα εθνικά θέματα, η πυρκαγιά στην Αττική μπορεί να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Υπάρχει κάποιος άλλος λόγος για να αποφασίζει το Μέγαρο Μαξίμου, μέσα στον Αύγουστο, ότι πρέπει να επιστρέψει ο Γκρίνμπεργκ; Ναι υπάρχει. Μια πολιτική απόφαση που δεν είναι εύκολη όπως ήταν τόσες άλλες μέχρι τώρα όταν τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι φανερό ότι η επανεκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου πολιτικά δεν τραβάει. Ταίριαζε περισσότερο στην περίοδο εκλογής Κασσελάκη και Ανδρουλάκη. Αντίστοιχα, η φημολογούμενη εκλογή Τασούλα, παρότι θα ήταν βολική, δεν έχει κανέναν πολιτικό συμβολισμό. Ικανοποιεί μόνο πολύ μικρά κομματικά ακροατήρια.

Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός θα κληθεί να πάρει μια πολύ πιο δύσκολη απόφαση. Γιατί έχει πολύ καλύτερες λύσεις. Μια πρώτη επιλογή είναι ο Κώστας Καραμανλής. Μια άλλη είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Και επιτέλους, 20 χρόνια μετά το 2004 μπορεί να επιλέξει τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Χωρίς καμία σειρά προτεραιότητας ανέφερα τους τρεις παραπάνω, για πολύ διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Τρεις πολιτικές επιλογές με ξεκάθαρο και διακριτό συμβολισμό. Τρεις εναλλακτικές που μπορούν να ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα και να αναδιαμορφώσουν το βαλτωμένο πολιτικό σκηνικό. Αυτός πράγματι είναι ένας σοβαρός λόγος για το Μέγαρο Μαξίμου να χρειάζεται έναν καλό σύμβουλο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx