Συνέλαβαν στο Παρίσι τον Ρώσο ιδρυτή της πλατφόρμας Telegram

Συνέλαβαν στο Παρίσι τον Ρώσο ιδρυτή της πλατφόρμας Telegram

Σύμφωνα με βρετανικά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Πάβελ Ντούροφ, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Μπουρζέ έξω από το Παρίσι χθες το βράδυ. Ο Ντούροφ έχει και γαλλική υπηκοότητα μεταξύ άλλων.

Ο 39χρονος ζάπλουτος επιχειρηματίας, είναι γενικώς φιλελεύθερος, έχει αρνηθεί τη συνεργασία με τις ρωσικές αρχές για λογοκρισία, λέει ότι η μητέρα του είναι Ουκρανή, και φέρεται να μην είναι οπαδός του Πούτιν, όμως ούτε με τους δυτικούς έχει άριστες σχέσεις. Ζει μονίμως στο Ντουμπάι εδώ και χρόνια, και έχει πάρει την υπηκοότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2014.

Βρέθηκε για άγνωστους λόγους στο Παρίσι, καθώς ήταν γνωστό πως απέφευγε ταξίδια σε χώρες που τον είχαν στο στόχαστρο. Ταξίδευε με το ιδιωτικό του τζετ και φέρεται να συνελήφθη με ένταλμα περσινό ως ύποπτος σε προκαταρκτική έρευνα, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνελήφθη επειδή μέσω της εφαρμογής επικοινωνούν άτομα που διακινούν ναρκωτικά, κάνουν απάτες, ασκούν διαδικτυακό εκφοβισμό ή οργανώνουν πράξεις τρομοκρατίας. Θεωρείται ύποπτος ή κατηγορούμενος (δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως αυτή η ουσιαστική λεπτομέρεια) επειδή αρνείται να λογοκρίνει και δεν έλαβε μέτρα για τον περιορισμό της εγκληματικής χρήσης της πλατφόρμας του.

 Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γαλλία «κινείται με στόχο να αντλήσει πληροφορίες και να διαλευκάνει το ζήτημα», παρότι ο Ντούροφ δεν ζήτησε την συνδρομή της πρεσβείας.

Ο Ντούροφ και ο αδελφός του Νικολάι (διακεκριμένος στα μαθηματικά) συνίδρυσαν την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram το 2013. Αυτή έχει περίπου 900 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Η πλατφόρμα προσφέρει πολλές δυνατότητες για δημιουργία καναλιών από τους χρήστες για τη γρήγορη μετάδοση πληροφοριών. Η περιουσία του Ντούροφ εκτιμάται από το Forbes ότι φθάνει τα 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx