ΑΠΟΨΗ

Τα ρέστα της για τη “Γαλάζια Πατρίδα” η Τουρκία, εμείς;

Τα ρέστα της για τη "Γαλάζια Πατρίδα" η Τουρκία, εμείς;, ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΣ

Είχαμε την ομιλία του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σε εκδήλωση η οποία έγινε το Σάββατο 24 Αυγούστου στη ναυτική βάση Ακσάζ της Μαρμαρίδας. Εκεί, ανέφερε πως μέχρι το 2029 το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει έξι νέα υποβρύχια. Μεταξύ των άλλων είπε:

«Γνωρίζουμε ότι για να ζήσουμε ειρηνικά στα εδάφη μας, πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ναυτικό τόσο στη Γαλάζια Πατρίδα μας όσο και σε μακρινές γεωγραφικές περιοχές. Με αυτή την κατανόηση, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κάθε τομέα από το 2002 με το σύνθημα “ Ισχυρή Τουρκία, Ισχυρός Στρατός” και συνεχίζει…” Έχουμε κινητοποιήσει όλους τους πόρους μας για την προμήθεια όλων των ειδών των πλατφορμών και συστημάτων που χρειάζονται οι Ναυτικές μας Δυνάμεις».

Όπως αντιλαμβάνεστε ο Ερντογάν είναι ξεκάθαρος, θέλει ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό για τη “Γαλάζια Πατρίδα”, που το θεωρεί δεδομένο, και για τις υπόλοιπες γεωγραφικές περιοχές, και διαθέτει όλους τους οικονομικούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση! Είναι κάτι που δεν καταλαβαίνει η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία, καθώς και το πολιτικό σύστημα της χώρας;

Τα ρέστα της η Τουρκία

Είχαμε την τουρκική ΝΟΤΑΜ, χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία εντός του FIR Αθηνών και του Αιγαίου, δεσμεύοντας συνολικά πέντε περιοχές φτάνοντας μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, με σκοπό την διενέργεια ασκήσεων έρευνας διάσωσης και προστασίας περιβάλλοντος, κόβοντας το Αιγαίο στη μέση, για το χρονικό διάστημα από 16 Αυγούστου μέχρι και 17 Σεπτεμβρίου. Η Αθήνα σωστά αντέδρασε με έκδοση αντι-ΝΟΤΑΜ, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι μόνο η Ελλάδα έχει την δικαιοδοσία να εκδίδει ΝΟΤΑΜ σε αυτές τις περιοχές που βρίσκονται εντός του FIR της Αθήνας. Θα δούμε προσεχώς πως θα εξελιχθεί αυτή η νέα κατάσταση. Το ερώτημα που τίθεται, δεδομένου ότι γνωρίζουμε τους αναθεωρητικούς στόχους της Τουρκίας, είναι, εμείς τι κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο.

Εγώ βλέπω μετά λύπης μου μία συνεχή αναβλητικότητα ως προς την επιβεβλημένη ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού μας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε προμήθεια- συμπαραγωγή νέων Φρεγατών- Κορβετών. Απλά να θυμίσω, δεν θέλω να επεκταθώ για πολλούς λόγους, ότι εκτός από τις τρεις φρεγάτες FDI που κατασκευάζονται στη Γαλλία δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα άλλες συγκεκριμένες αποφάσεις για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέα πλοία.

Πολλά λόγια του αέρα και εφησυχασμού από τον υπεύθυνο υπουργό, και μία συνεχής αναβλητικότητα αποφάσεων. Τη μία μέρα μαθαίνουμε από δημοσιογραφικές διαρροές για το “χ” πρόγραμμα, μετά από μία εβδομάδα για το “ψ”, μετά για το “ζ”, μετά διαβάζουμε για αντιστροφή των αρχικών θέσεων, και αυτό το έργο αναβλητικότητας συγκεκριμένων αποφάσεων συνεχίζεται εδώ και πολλούς μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι εκεί πάνω στο ΥΠΕΘΑ έχουν μπερδευτεί ως προς τα θέλω τους σε συνδυασμό με τα θέλω μάλλον του Πρωθυπουργού και ενδεχομένως άλλων ντόπιων ή ξένων παραγόντων. Και αυτό το “γαϊτανάκι” συνεχίζεται…

Δεν έχουμε δει τελική απόφαση, ούτε για την τέταρτη φρεγάτα FDI που υπήρχε option στην αρχική σύμβαση, και τώρα θα μας κοστίσει ακριβότερα αν τελικά αποφασίσουν, ούτε για την αναβάθμιση των Φρεγατών MEKO, που αυτή κανονικά έπρεπε να είχε ξεκινήσει πριν μία δεκαετία, ούτε με τα αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας P-3B (μία προβληματική σύμβαση αξίας 500 εκ.δολαρίων, που τεχνικά είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί), ούτε λόγος για νέα προμήθεια νέων πλοίων με την συμμετοχή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Απλά ακούμε διάφορα του αέρα προγράμματα και από ουσία μηδέν. Έδωσε μάχες η κυβέρνηση, άλλες σωστά και άλλες λάθος, δεν έχει σημασία, για κάποιο σκοπό, που ήταν και η ενεργοποίηση των εν λόγω ναυπηγείων, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στις νέες προμήθειες Φρεγατών ή Κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό. Τελικά ποιο είναι το αποτέλεσμα προς το παρόν; Μηδέν!

Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία

Έχω αναφερθεί στην δική μας αμυντική βιομηχανία που βρίσκεται στο ναδίρ, ωστόσο και η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία είναι ουσιαστικά διάσπαρτη χωρίς κάποια ενιαία στρατηγική και όραμα κ. Δένδια!

Δεν ήταν καθόλου τυχαίο που η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε, στην τελευταία σύνοδο κορυφής, ότι η ΕΕ θα χρειαστεί 500 δισ. ευρώ για την άμυνά της τα επόμενα 10 χρόνια, και η συζήτηση για αμυντικά ομόλογα να έχει φουντώσει, και δύσκολα θα καταλήξει κάπου, καθώς οι διαφορές με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι περισσότερες. Ο δε Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, τον Ιανουάριο τάραξε τα νερά, δηλώνοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα αμυντικό ταμείο στην ΕΕ ύψους 100 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν παρουσίασε δειλά την πρώτη αμυντική βιομηχανική στρατηγική, προτείνοντας 1,5 δισ. ευρώ για κοινή παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού (EDIP) μέχρι το 2027.

Ενώ στην πρόσφατη συνάντηση κορυφής για το αμυντικό ομόλογο δεν βγήκε “λευκός καπνός” για κοινή χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών σε επίπεδο ΕΕ, και το πρόγραμμα ενός αντιπυραυλικού – αντιεροπορικού θόλου παραμένει στο τραπέζι κ. Δένδια. Συνεπώς κ. Δένδια δεν πρέπει να στηριζόμαστε στις αποφάσεις της ΕΕ για την επιβεβλημένη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί εφόσον τελικά προκύψουν, θα είναι σε βάθος χρόνου, και τότε θα είναι πολύ αργά για να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ηλεκτρική διασύνδεση

Το έργο αυτό εντάσσεται στην επιδίωξη της ΕΕ να ενώσει ηλεκτρικά όλα τα κράτη μέλη της, το χρηματοδοτεί με 657 εκ. ευρώ με συνολικό προϋπολογισμό κοντά στο 1,9 δισ. ευρώ. Το όλο πρόγραμμα υλοποίησης το έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ. Το έργο είναι υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Κύπρο. Στην Κύπρο θα δώσει την δυνατότητα να εξελιχθεί σε μείζονα ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου, χάρη στις εξαγωγές πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω των διασυνοριακών ηλεκτρικών συνδέσεων που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.

Επίσης, θα δώσει την δυνατότητα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και προς το Ισραήλ, τις οποίες θα τροφοδοτήσει τόσο το εγχώριο δυναμικό ΑΠΕ, όσο και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει. Θα προσφέρει στη Κύπρο αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια, πιο “ πράσινο” μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και παράλληλα φθηνότερη ενέργεια για όλους τους Κύπριους καταναλωτές.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, λόγω των οικονομικών και ασφάλειας επιφυλάξεων της ΡΑΕ της Κύπρου. Οι Βρυξέλλες προχώρησαν με επιστολή της Γενικής Διευθύντριας Ενέργειας στα ενδιαφερόμενα μέλη, ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ Κύπρου, στην επιβεβαίωση ότι το έργο Great Sea Interconnector (Διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ) αποτελεί “υψίστης σημασίας” και στην ανάληψη δέσμευσης ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στην διάθεσή της για να το προστατεύσει από κάθε γεωπολιτικό ρίσκο».

ΕΕ και Τουρκία

Η επιστολή υπογράφεται από την Catharina Sikow- Magny, διευθύντρια πράσινης μετάβασης και αξιοποίησης ενεργειακών συστημάτων στη Γενική διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν. Και έρχεται ως απάντηση στο αίτημα που κατέθεσε η κυπριακή πλευρά να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον πολιτικό κίνδυνο στην περίπτωση που ένα τρίτο κράτος (εννοεί την Τουρκία) προσπαθήσει να παρεμποδίσει την ηλεκτρική διασύνδεση δύο κρατών μελών, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου. Ωστόσο, αν υποθέσουμε ότι λόγω Τουρκίας το έργο έχει προχωρήσει και στο δρόμο ματαιωθεί υπάρχει το ερώτημα τι θα γίνει με τα χρήματα που δαπανήθηκαν από τα δύο κράτη (Ελλάδα- Κύπρος).

Το τελευταίο επεισόδιο που δημιουργήθηκε στη Κάσο, πέρα από το γεγονός ότι αμφισβητήθηκε η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου από την Τουρκία, και ουσιαστικά η Ελλάδα με την στάση της αποδέχθηκε σιωπηλά την ύπαρξη του τουρκολυβικού Μνημονίου, δημιούργησε μία νέα κατάσταση στην πραγματοποίηση του όλου έργου και επιβεβαιώνει την τουρκική αναθεωρητική λογική της γαλάζιας πατρίδας.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο Ερντογάν θεωρεί δεδομένο την επιβολή της “γαλάζιας πατρίδας” στην Ελλάδα – την διακήρυξη της Αθήνας την εννοεί κατά το δοκούν-. Η πατρίδα μας επιβάλλεται να ανατρέψει την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί. Λαμβάνοντας άμεσες αποφάσεις για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και να πιέσει διπλωματικά την ΕΕ να μπει στο παιχνίδι ακόμη και αμυντικά αν απαιτηθεί, προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντά της.

 


 

Ο Γιώργος Σπ. Τσιτσιλιάνος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των Δημοκρατών

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx