ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Επιστολή του Ισραήλ στον ΟΗΕ κατά της Χεζμπολάχ – Στάση αναμονής του Ιράν

Το Ισραήλ καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει τη Χεζμπολάχ,

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Danny Danon, κατέθεσε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, ζητώντας την καταδίκη της επιθετικότητας της Χεζμπολάχ και την έναρξη διαδικασία επιβολής του ψηφίσματος 1701.

Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής, η ισραηλινή αεροπορία IAF πραγματοποίησε προληπτική επιδρομή στο νότιο Λίβανο, με 100 αεροσκάφη όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού χτυπώντας εκτοξευτές ρουκετών. Απαντώντας η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς το Ισραήλ.

«Το κράτος του Λιβάνου και η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Ιράν, φέρουν ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας» τονίζει ο πρέσβης Danon στην επιστολή. «Η επίθεση της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ που έγινε χθες το πρωί καταδεικνύει κατηγορηματικά την παρουσία παράνομων όπλων στο νότιο Λίβανο, παραβιάζοντας κατάφωρα την απόφαση 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και χρησιμεύει ως υπενθύμιση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί σε καθημερινή βάση τους τελευταίους 11 μήνες. Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αποστρατιωτικοποιηθεί η περιοχή νότια του ποταμού Litani και να επιτευχθεί ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ και άλλων ένοπλων πολιτοφυλακών που λειτουργούν στο νότιο Λίβανο» συνεχίζει η επιστολή Danon.

Οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ

Από την επομένη της 7ης Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει πάνω από 7.500 ρουκέτες και εκατοντάδες UAVS στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές και τη συνεχιζόμενη εκκένωση περισσότερων από 60.000 αμάχων από το βόρειο Ισραήλ, πρόσθεσε Ισραηλινός πρέσβης: «Αυτές οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής από τον ιρανικό άξονα με στόχο την καταστροφή του Ισραήλ μέσω επιθέσεων από πολλαπλά μέτωπα».

Ο Danon τόνισε ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να λάβει όλα τα «απαραίτητα και νόμιμα μέτρα για να προστατεύσει τον εαυτό του και τους πολίτες του» από τη Χεζμπολάχ και οποιαδήποτε άλλη εχθρική πράξη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το Ισραήλ δεν επιζητεί έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Ο Danon κατέληξε ζητώντας μαζί με την εντολή ανανέωσης της αποστολής της UNIFIL, τα ζητήματα αυτά να αντιμετωπίζονται και η UNIFIL να εκπληρώνει αποτελεσματικά το καθήκον της στην αυστηρή επιβολή του ψηφίσματος 1701, το οποίο προβλέπει τον αφοπλισμό των δυνάμεων της Χεζμπολάχ νότια του ποταμού Litani στο Λίβανο.

Εξοπλισμός του Ισραήλ

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έφθασε στο Τελ Αβίβ σήμερα το 500ό αεροσκάφος μεταφοράς όπλων και εξοπλισμού από τις ΗΠΑ. Από τις 7 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στείλει στο Ισραήλ πάνω από 50.000 τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού, τόσο επιθετικού όσο και αμυντικού.

Η δήλωση του υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι ο εξοπλισμός που μεταφέρθηκε περιλαμβάνει «τεθωρακισμένα οχήματα, πυρομαχικά, εξοπλισμό ατομικής προστασίας και ιατρικό εξοπλισμό, που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του IDF κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου».

Τα αντίποινα του Ιράν

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αράκτσι δήλωσε ότι η αντίδραση του Ιράν κατά του Ισραήλ είναι αναπόφευκτη για την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο Αράκτσι είχε «συγχαρητήριο τηλεφώνημα» από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν μια λεπτομερή συζήτηση για τις περιφερειακές εξελίξεις.

«Τους είπα ότι η αντίδραση στην τρομοκρατική ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος στην Τεχεράνη είναι αναπόφευκτη. Αυτή η αντίδραση θα είναι ακριβής και υπολογισμένη. Σε αντίθεση με το σιωνιστικό καθεστώς, το Ιράν δεν επιδιώκει να επεκτείνει την ένταση, αν και δεν τη φοβάται» δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx