Ιράν: Ο πρώην ΥΠΕΞ ανέλαβε εκ νέου τα καθήκοντα του αντιπροέδρου στρατηγικών υποθέσεων

Ιράν: Ο πρώην ΥΠΕΞ ανέλαβε εκ νέου τα καθήκοντα του αντιπροέδρου στρατηγικών υποθέσεων

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ανέλαβε εκ νέου τα καθήκοντα του αντιπροέδρου στρατηγικών υποθέσεων, από την οποία είχε παραιτηθεί στις 12 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα στην πλατφόρμα Χ.

 

Διορίστηκε στη θέση αυτή στις αρχές Αυγούστου από τον Μασούντ Πεζεσκιάν. Ο Ζαρίφ, κατά την παραίτησή του, είχε δηλώσει απογοητευμένος από τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου την οποία πρότεινε ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος.

Καθώς του είχε ανατεθεί από τον Πεζεσκιάν να του προτείνει υποψηφίους για τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων, ο Ζαρίφ είχε εκφράσει τη λύπη του που δεν κατέστη δυνατόν να περιλάβει “γυναίκες, νέους και εθνοτικές ομάδες” στο υπουργικό συμβούλιο.

Είχε δηλώσει επίσης ότι υπέστη πιέσεις καθώς τα παιδιά του έχουν αμερικανική υπηκοότητα.

Ιρανικός νόμος που θεσπίστηκε τον Οκτώβριο του 2022 απαγορεύει τον διορισμό αυτών “των οποίων τα παιδιά ή ο/η σύζυγος έχουν διπλή υπηκοότητα” για ευαίσθητου χαρακτήρα καθήκοντα και θέσεις.

“Μετά τις διαβουλεύσεις που διεξήγαγε ο πρόεδρος και με γραπτή εντολή του, θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα μου του αντιπρόεδρου στρατηγικών υποθέσεων”, έγραψε σήμερα ο Ζαρίφη, του οποίου η παραίτηση είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο Ιράν.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το νέο υπουργικό συμβούλιο, τη σύνθεση του οποίου ενέκρινε στις 21 Αυγούστου το ιρανικό κοινοβούλιο, στο οποίο επικρατούν οι συντηρητικοί. Ανάμεσα στα 19 μέλη του που πρότεινε ο Πεζεσκιάν είναι μια γυναίκα και και ένας διπλωμάτης που είναι θετικά διακείμενος στη Δύση.

Προσκείμενος στους μεταρρυθμιστές αλλά χωρίς κομματική σύνδεση, ο Ζαρίφ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών του Ιράν από το 2013 έως το 2021 στη μετριοπαθή κυβέρνηση του Χασάν Ροχανί. Πρωτοστάτησε στην προεκλογική εκστρατεία του Πεζεσκιάν, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη του.

Ο Ζαρίφ ήταν ο αρχιτέκτονας από την ιρανική πλευρά της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ της Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας . Ωστόσο η συμφωνία τορπιλίστηκε το 2018, όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απέσυρε από αυτήν τις Ηνωμένες Πολιτείες και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις.

Οι συντηρητικοί, που κατηγορούν τον Ζαρίφ ότι πέρασε τις κόκκινες γραμμές του Ιράν κατά τη σύναμη της συμφωνίας, αντιτάχθηκαν έντονα στον διορισμό του ως αντιπροέδρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx