ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διαρροή πετρελαίου από το Sounion – Οι Χούθι δεν επιτρέπουν να ρυμουλκυθεί

Διαρροή πετρελαίου από το Sounion - Οι Χούθι δεν επιτρέπουν να ρυμουλκυθεί,

Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion, που δέχθηκε επίθεση από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης την προηγούμενη εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα, εξακολουθεί να φλέγεται και πλέον φαίνεται πως υπάρχει διαρροή πετρελαίου, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο Πάτρικ Ράιντερ γνωστοποίησε επίσης ότι δύο ρυμουλκά επιχείρησαν να προσεγγίσουν το Sounion, το οποίο μετέφερε περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου, (150.000 τόνοι) αλλά οι Χούθι απείλησαν να τους επιτεθούν.

Το Sounion χτυπήθηκε για πρώτη φορά από από δύο μικρά σκάφη-drone την περασμένη Τετάρτη, στη συνέχεια χτυπήθηκε από τρία βλήματα, τα οποία πυροδότησαν πυρκαγιά και το άφησαν ακυβέρνητο, όπως ανέφερε το γραφείο Maritime Trade Operations (UKMTO). Το πετρελαιοφόρο δέχθηκε αργότερα ξανά επίθεση – οι Χούθι δημοσίευσαν ένα βίντεο που τους δείχνει να βάζουν φωτιά στο πλοίο.

Κίνδυνος τεράστιας καταστροφής

«Πρόκειται για απερίσκεπτες τρομοκρατικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν το παγκόσμιο και περιφερειακό εμπόριο, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ναυτικών και απειλούν το πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν», υπογράμμισε ο Ράιντερ.

To πρόβλημα μπορεί να συγκριθεί με την διαρροή πετρελαίου του Exxon Valdez συνέβη στον πορθμό Πρίγκιπα Ουίλιαμ Σάουντ στην Αλάσκα στις 24 Μαρτίου 1989, όταν είχαν διαρρεύσει 10,8 εκατομμύρια γαλόνια ή 37.000 τόνοι αργού πετρελαίου. Εάν το Sounion δεν ρυμουλκυθεί σε ασφαλές σημείο προκειμένου να γίνουν επισκευές και απάντληση του φορτίου του, τις επόμενες ημέρες η διαρροή εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί και η καταστροφή που θα επέλθει στο περιβάλλον θεωρείται ανυπολόγιστη.

Το Sounion είναι το τρίτο πλοίο της Delta Tankers, με έδρα την Αθήνα, που δέχθηκε επίθεση αυτόν τον μήνα στην Ερυθρά Θάλασσα. To 25μελές πλήρωμα εγκατέλειψε το δεξαμενόπλοιο Sounion με τη συνδρομή της ναυτικής αποστολής «Ασπίδες» της ΕΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx