ΤΑΞΙΔΙΑ

Το Ελσίνκι ως γαστρονομικός προορισμός

Το Ελσίνκι ως γαστρονομικός προορισμός, Δέσποινα Μαυρίδου

Μπορεί να έχουμε συνδέσει τη Φινλανδία με το χωριό του Άγιου Βασίλη και τα χιονισμένα δάση, ωστόσο η χώρα αυτή έχει πολλά περισσότερα να μας δείξει, πέρα από τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Τα καταπράσινα τοπία της, ο φιλόξενος λαός της, το ιδιαίτερο κλίμα της αλλά και τα ασυνήθιστα φαγητά της είναι μόνο ένα ελάχιστο δείγμα από αυτά που έχει να δώσει αυτή η πανέμορφη χώρα. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο, ότι για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Φινλανδία κρατά τα σκήπτρα της πιο ευτυχισμένης χώρας στο κόσμο σύμφωνα με την Εκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχία.

Finland, Helsinki, Harbour of Katajanokka

Το Ελσίνκι, η πρωτεύουσα της Φινλανδίας είναι μια ζωηρή και κοσμοπολίτικη πόλη με πλούσια γαστρονομική κουζίνα με επιρροές από Σουηδία, Ρωσία και Ουγγαρία που αξίζει να δοκιμάσετε όταν την επισκεφθείτε. Η καθημερινή φινλανδική κουζίνα είναι μια κουζίνα που βασίζεται σε απλά υλικά. Κρέας, ψάρια, πατάτες και μανιτάρια αποτελούν τις βασικές πρώτες ύλες για τις πιο παραδοσιακές συνταγές της και χωρίζονται γευστικά σε δύο εποχές:

  • Τον χειμώνα, όπου οι συνταγές τους είναι πιο “βαριές” (περιέχουν κρέας ή ψάρι) και με αρκετά λιπαρά, όπως αρκετό βούτυρο (λόγω της πλήρους απουσίας του ελαιόλαδου) καθώς και αρκετή κρέμα γάλακτος, καθώς χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για να αντεπεξέλθουν στο κρύο.
  • Το καλοκαίρι επικρατούν πιο απλές και ανάλαφρες γεύσεις με περισσότερα φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

Δημοφιλή Πιάτα στο Ελσίνκι

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα χειμερινού φαγητού, είναι το περίφημο Karjalanpaisti  ή Karelian stew, που συνδυάζει μοσχάρι και χοιρινό, καρότο, κρεμμύδι, δάφνη και μπαχάρι στο φούρνο.

Ο σολομός είναι το ψάρι που καταναλώνεται περισσότερο από τα υπόλοιπα και συνήθως συνοδεύεται από κρέμα γάλακτος με άγρια μανιτάρια ή γίνεται μια πεντανόστιμη σούπα με πατάτες και λαχανικά. Η πιο δημοφιλής σούπα με σολομό είναι η Lohikeitto που φτιάχνεται με πράσο και πατάτα. Εξίσου δημοφιλείς είναι και οι παστές ρέγκες, οι καπνιστές πέστροφες, οι πέρκες και τα λευκόσαρκα ψάρια, οι γαρίδες και το χαβιάρι.

Hot salmon and shrimps cream soup

Ένα παραδοσιακό σκανδιναβικό πιάτο που παρασκευάζεται από το συνδυασμό αγελαδινού γάλακτος και βοοειδών ή πρωτόγαλα είναι το Uunijuusto. Το μείγμα αυτών ψήνεται στο φούρνο και το προϊόν πήζει έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο πιάτο που μοιάζει με κρέμα. Σερβίρεται συνήθως ως επιδόρπιο πασπαλισμένο με κανέλα και συνοδεύεται από φρέσκα μούρα.

Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές σνακ που θα βρείτε παντού είναι το Karjalanpiirakka. Πρόκειται για μικρές πίτες με ζύμη από αλεύρι σίκαλης και βασική γέμιση από ρύζι, βούτυρο και αυγά σε διάφορες παραλλαγές.

1.00

Ένα επίσης ιδιαίτερο σνακ που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το Kalakukko, τραγανές ατομικές πιτούλες γεμιστές με μικρά ψαράκια.

Kalakukko (Fisch im Brotmantel), typische Spezialität in Kuopio, Finnland

Γλυκά στο Ελσίνκι

Το πιο γνωστό γλυκό της Φινλανδίας που θα το βρείτε παντού, είναι το Korvapuusti. Είναι ένα φινλανδικό ρολό κανέλας , όπου η αφράτη ζύμη του γίνεται με γάλα, φρέσκια μαγιά και πολύ αλεσμένο κάρδαμο.

A typical Finnish bun, a cinnamon roll heady with cardamom. The name roughly translates as 'slapped ears', possibly due to its unique shape.

Ένα άλλο γλυκάκι είναι το Lörtsy. Αυτό το τηγανητό φινλανδικό γλύκισμα σε σχήμα μισού φεγγαριού είναι γεμιστό είτε από γλυκές επιλογές όπως μαρμελάδες, είτε από αλμυρές επιλογές όπως κιμά και θα το βρείτε συνήθως στις τοπικές αγορές.

Ζωή στο Ελσίνκι

Κάνοντας μια βόλτα στο νότιο λιμάνι του Ελσίνκι θα αντικρύσετε την γνωστή υπαίθρια αγορά Kauppatori με τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί τέντες.

Helsinki, Finland - July 21, 2017: Fresh berries and vegetables for sale on Market square full of tourists and locals

Τα περίπτερα εδώ πωλούν παραδοσιακά φαγητά και λιχουδιές της αγοράς, φρούτα, λαχανικά καθώς και χειροτεχνήματα, αναμνηστικά και αντίκες. Υπάρχουν επίσης θερμαινόμενες σκηνές καφέ όπου μπορείτε να πιείτε άνετα έναν ζεστό καφέ ή ένα ζεστό ρόφημα ακόμα και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα. Η Αγορά Ρέγγας της Βαλτικής του Ελσίνκι, μια από τις παλαιότερες παραδοσιακές εκδηλώσεις στη Φινλανδία διοργανώνεται σε αυτή την υπαίθρια αγορά κάθε Οκτώβριο.

Κοντά στην υπαίθρια αγορά θα βρείτε την Vahna Κauppahalli, την παλιά σκεπαστή αγορά, που προσφέρει υψηλής ποιότητας γαστρονομικές εμπειρίες από το 1889. Το πανέμορφο αυτό κτίριο αποτελείται από καφέ, εστιατόρια και μαγαζάκια που πωλούν τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα. Θα βρείτε πάνω από 120 πάγκους με τυριά, παστά, καπνιστά και φρέσκα ψάρια, οστρακοειδή, χαβιάρι, κρασιά, σνακ με σολομό και γαρίδες, σούπες σολομού αλλά και διάφορες φινλανδικές σπελιαλιτέ με τάρανδο. Η ατμόσφαιρα σε αυτή τη παλιά αγορά είναι μοναδική και αξίζει να την επισκεφθείτε.


 

Η Δέσποινα Μαυρίδου είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx