ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Αλλάζουν οι ισορροπίες στο ΣΥΡΙΖΑ με το άνοιγμα Κασσελάκη σε Παππά-Πολάκη

Αλλάζουν οι ισορροπίες στο ΣΥΡΙΖΑ με το άνοιγμα Κασσελάκη σε Παππά-Πολάκη, ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ
Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αθηνά Λινού μιλάει κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για ζητήματα της Οικονομίας του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο Μέγαρο, Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Παύλος Πολάκης είναι ο κερδισμένος από το μπρα ντε φερ με την Αθηνά Λίνου και την εσωκομματική ομάδα που επεδίωξε την διαγραφή του όχι μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και από το κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της Κουμουνδούρου ζήτησε την παραίτηση της κ. Λινού προκειμένου να μείνει η έδρα στο κόμμα.

Εάν δεν το πράξει, ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη θα ανακοινώσει με επιστολή στον Κώστα Τασούλα την διαγραφή της κ. Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, νωρίτερα στη Βουλή, ο κ. Πολάκης δεν έκρυβε την ικανοποίησή του από την εξέλιξη που θεωρεί ότι τον δικαιώνει.

Οι συσχετισμοί στο ΣΥΡΙΖΑ

Η διαγραφή προέκυψε γιατί δεν κρίθηκαν επαρκείς οι εξηγήσεις που έδωσε η κ. Λινού ως απάντηση στις καταγγελίες Πολάκη για τα οικονομικά στοιχεία και τις απευθείας αναθέσεις του Ινστιτούτου Prolepsis -απέστειλε φάκελο 450 σελίδων. Η διαγραφή έρχεται σε συνέχεια της χθεσινή επεισοδειακής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που κατέληξε στην αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά και σηματοδοτεί την αλλαγή συσχετισμών στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στο νέο πλαίσιο που διαγράφεται, ο Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσεγγίζει τους δύο παράγοντες που τον στήριξαν από το ξεκίνημα του, τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά. Είναι πλέον πιο πιθανό ο Παύλος Πολάκης να υπαναχωρήσει από την πρόθεσή του να θέσει θέμα ηγεσίας, ενώ είναι βέβαιο ότι εάν τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή, ο Νίκος Παππάς και η ομάδα του θα την καταψηφίσουν. Έτσι αλλάζουν οι συσχετισμοί και η ενδεχόμενη πρόταση μομφής δεν θα εγκριθεί.

Ανοικτό είναι το πώς θα κινηθεί η ομάδα των “87” -και αν κάνουν πρόταση μομφής-, στην περίπτωση επαναπροσέγγισης του Παύλου Πολάκη με τον πρόεδρο του κόμματος. Το θέμα συνυφαίνεται με το εάν έχουν καταλήξει ή καταλήξουν μέχρι την Κεντρική Επιτροπή το επόμενο Σαββατοκύριακο σε κοινώς αποδεκτό (μεταξύ τους) υποψήφιο. Ωστόσο καθώς όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι πίσω από την εσωκομματική αμφισβήτηση βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας η εκτίμηση είναι ότι μόνο εάν διεκδικήσει ο ίδιος την προεδρία του κόμματος υπάρχουν πιθανότητες μίας ανατροπής. Κάτι όμως που προς ώρας δεν διαφαίνεται, όπως άλλωστε διαρρέουν πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του.

Το εάν αυτά είναι αρκετά για να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του στο κόμμα ο κ. Κασσελάκης και να σταματήσει η αποσυνθετική εσωστρέφεια, είναι αμφίβολο. Το ενδεχόμενο να συνεχίσει να σέρνεται μία κατάσταση αμφισβήτησης και σήψης που απαξιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και οδηγεί σε αποστασιοποίηση τους ψηφοφόρους του είναι υπαρκτό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx