ΓΝΩΜΗ

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, ο Φιντάν και η ΕΕ…

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, ο Φιντάν και η ΕΕ..., ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
epa11477647 Turkish Foreign Minister Hakan Fidan attends a press conference with Saudi Foreign Minister Prince Faisal bin Farhan Al Saud (not in picture) after their meeting in Istanbul, Turkey, 14 July 2024. EPA/ERDEM SAHIN

Η παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σήμερα στο Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ (Gymnich) της ΕΕ δε θα κρίνει πολλά. Ούτε για τα ευρωτουρκικά ούτε και για το Κυπριακό αναμένεται να υπάρξει διαφοροποίηση. Η προσοχή όλων είναι ποια στάση θα τηρήσει ο πρώην αρχηγός της ΜΙΤ και νυν ΥΠΕΞ της κατοχικής Τουρκίας στο γεύμα των Ευρωπαίων ομολόγων του.

Από την πλευρά της, η ΕΕ θέλησε εγκαίρως να καθορίσει το πλαίσιο των κινήσεων. Ο εκπρόσωπος του Ύπατου Εκπροσώπου και της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πριν από τη σύναξη αυτή ότι αποτελεί μια «πρώτη ευκαιρία» για τους ΥΠΕΞ να συζητήσουν με τον Χακάν Φιντάν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, των οποίων οι σχέσεις με την Κύπρο αποτελούν σημαντικό κομμάτι.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος τόνισε πως η όποια συζήτηση θα γίνει βάσει των θέσεων της ΕΕ όπως έχουν οριστεί, υπογραμμίζοντας πως σε σχέση με τις ευρύτερες ευρωτουρκικές σχέσεις «είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε από τους Τούρκους ομολόγους μας πώς στοχεύουν να βρουν εποικοδομητικές λύσεις». Συνεπώς, από ευρωπαϊκής πλευράς, έχει ξεκαθαριστεί πως η πορεία της Άγκυρας δεν είναι ανεξάρτητη από τη στάση της έναντι της Κύπρου αλλά προφανώς και με τα ελληνοτουρκικά.

Ο Φιντάν και η ΕΕ

Ο Φιντάν, ο οποίος ήθελε πολύ να προσκληθεί στην Άτυπη Σύνοδο, λογικά δε θα παρουσιαστεί επιθετικός. Και θα αποφύγει τα ακανθώδη θέματα. Αυτό, βέβαια, στην πρώτη τοποθέτηση του. Γιατί προφανώς θα κληθεί να απαντήσει και τις ερωτήσεις των Ευρωπαίων ομολόγων του, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου, Κωνσταντίνου Κόμπου. Θα εισέλθει ενδεχομένως και στην ουσία. Και προφανώς δεν αναμένεται ο νταής Φιντάν να δηλώσει ενώπιον των ΥΠΕΞ της ΕΕ ότι ο Κωνσταντίνος Κόμπος είναι… αόρατος και η Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα.

Το θέμα δεν είναι τι θα πει και πώς θα συμπεριφερθεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής δύναμης. Έχει κι αυτό τη σημασία του, αλλά κατά πόσο υπάρχει πρόθεση να αλλάξει τη στάση της Άγκυρα. Αυτό φαντάζει μακρινό σενάριο, καθώς δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής η κατοχική πλευρά. Αντίθετα παραμένει σε επιθετική διάταξη και έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος. Το τεστ σήμερα στις Βρυξέλλες είναι για τον Φιντάν, τον Ερντογάν και την κατοχική πλευρά. Ελπίζουμε να μην είναι και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και να σταθεί στο ύψος της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx