Τα νεότερα για την σύλληψη του ιδιοκτήτη του Telegram

Τα νεότερα για την σύλληψη του ιδιοκτήτη του Telegram

Ο ιδιοκτήτης του Telegram, Πάβελ Ντούροφ οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον ανακριτή, καθώς αυτός είναι αρμόδιος πλέον να αποφασίσει αν θα τον θέσει «υπό επίσημη έρευνα μετά τη σύλληψή του με κατηγορίες που συνδέονται με οργανωμένο έγκλημα στην εφαρμογή».

Η σύλληψη του Ντούροφ, που γεννήθηκε στη Ρωσία, αλλά έχει και γαλλική υπηκοότητα, έγινε μόλις  προσγειώθηκε με το ιδιωτικό του τζετ στο Παρίσι προ τεσσάρων ημερών. Προερχόταν από τα Αραβικά Εμιράτα όπου ο δισεκατομμυριούχος ζει τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντούροφ έφυγε από τη Ρωσία επειδή πιεζόταν να μην επιτρέπει στο Telegram ανακοινώσεις της ομάδας του Ναβάλνι. Όταν συνελήφθη στο Παρίσι ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ σχολίασε: «Δεν τα λογάριασε σωστά τα πράγματα ο Ντούροφ, έπαιρνε άλλες υπηκοότητες και νόμιζε ότι μπορεί να ζει ως ξέγνοιαστος κοσμοπολίτης, αλλά για τους δυτικούς θα είναι πάντα Ρώσος και δεν θα του συγχωρήσουν το ότι δεν συνεργάστηκε με τις υπηρεσίες ασφαλείας τους».

Η Ρωσία αλλά και ο Έλον Μασκ κατηγόρησαν την Γαλλία ότι περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης με τη σύλληψη του Ντούροφ. Αντιδρώντας ο Μακρόν προέβη σε ανάρτηση στο X για “fake news” όπως  αποκάλεσε την όλη ειδησεογραφία για το θέμα και υποστήριξε ότι η Γαλλία είναι δεσμευμένη στην ελευθερία του λόγου και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η οποία -δικαιοσύνη- αποφάσισε ανεξάρτητα την σύλληψη του Ντούροφ. Η κυβέρνηση Μακρόν δεν έχει έχουν καμία σχέση με τη σύλληψη, υποστηρίζει η γαλλική προεδρία.

Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι Γάλλοι αλλά και Άραβες είχαν χακάρει το τηλέφωνο του Ντούροφ το 2017 -ο μεγιστάνας έλαβε αργότερα τη γαλλική υπηκοότητα και, συγκεκριμένα, το 2021. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δεν απάντησε προσώρας σε αίτημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων για σχόλια σχετικά με το δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο οι αρχές της Γαλλίας αλλά και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ‘χάκαραν’ από κοινού το τηλέφωνο του Ντούροφ προ επταετίας.

Ως προς τα τρέχοντα, η Γαλλία των κατηγορεί ότι δεν έχει λάβει μέτρα στην πλατφόρμα του για να αποτρέπει συνεννοήσεις για ποινικά αδικήματα, κάτι που έχει πυροδοτήσει ευρύτατη δημόσια αντιπαράθεση για το πού σταματά η ελευθερία του λόγου και πού αρχίζει να επιτρέπεται η λογοκρισία ή κατ΄άλλους «η επιβολή του νόμου». Ο τακτικός ανακριτής θα ολοκληρώσει απόψε ένα σκέλος της προανάκρισης και θα αποφανθεί αν θα προχωρήσει περαιτέρω η έρευνα εις βάρος του Ντούροφ και αν θα συνεχιστεί η κράτησή του ή όχι.

Όταν κάποιος τίθεται υπό επίσημη έρευνα στη Γαλλία δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος ή ότι θα οδηγηθεί απαραίτητα σε δίκη, αλλά δείχνει πως οι δικαστές θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προχωρήσει η έρευνα εις βάρος του. Οι έρευνες για μια υπόθεση μπορεί να διαρκέσουν χρόνια προτού παραπεμφθεί σε δίκη το άτομο ή μέχρι η υπόθεση να τεθεί ως ανυπόστατη στο αρχείο. Η απόφαση του δικαστή αναμένεται μέχρι τις 8 μ.μ. απόψε (9.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), 96 ώρες αφότου ο Ντούροφ συνελήφθη, το μεγαλύτερο διάστημα που μπορούσε να τεθεί υπό κράτηση προτού ληφθεί  απόφαση από ανακριτή στη Γαλλία.

Η σύλληψη του Ντούροφ έχει θέσει επίσης στο επίκεντρο την σχέση ποικίλων κυβερνήσεων με το Telegram, που έχει σχεδόν ένα εκατομμύριο χρήστες. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μαζί με το επιτελείο του χρησιμοποιούν το Telegram, είχε γεύμα με τον Ντούροφ το 2018 στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων με επιχειρηματίες στον τομέα της τεχνολογίας, δήλωσε πηγή προσκείμενη στον Μακρόν.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico ανέφερε πως οι γαλλικές αρχές είχαν εκδώσει επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αδελφού του Ντούροφ, του Νικολάι, συνιδρυτή του Telegram, και πως και τα δύο εντάλματα σύλληψης είχαν εκδοθεί τον Μάρτιο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εισαγγελία του Παρισιού ανέφερε πως τα εντάλματα σύλληψης καλύπτονται από τη μυστικότητα της έρευνας. Είπε πως το μοναδικό πρόσωπο που ανακρίνεται προς το παρόν είναι ο Πάβελ Ντούροφ. Συνολικά «η έρευνα σε αυτό το στάδιο στρέφεται εναντίον προσώπων που δεν προσδιορίζονται.», γράφουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Επικεντρώνεται σε φερόμενη εμπλοκή σε εγκλήματα όπως οι δοσοληψίες για ναρκωτικά, για κανάλια με εικόνες από σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, αλλά ουσιαστικά το θέμα είναι η άρνηση διαβίβασης πληροφοριών στις αρχές. Το γραφείο του εισαγγελέα δεν ανάφερε για ποιο έγκλημα ή εγκλήματα μπορεί να είναι ύποπτος ο ίδιος ο Ντούροφ.

Ο Γάλλος δικηγόρος του Ντούροφ δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα του Reuters για σχόλια μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνημάτων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές, Δευτέρα, το Telegram ανέφερε ότι «η πλατφόρμα τηρεί τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο έλεγχος του περιεχομένου συμμορφώνεται προς τους κανόνες των εταιριών του κλάδου και βελτιώνεται συνεχώς. Ο διευθύνων σύμβουλος του Telegram Πάβελ Ντούροφ δεν έχει τίποτα να κρύψει και ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη. Είναι παράλογο να διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως μια πλατφόρμα, ή ο ιδιοκτήτης της, ευθύνεται για καταχρήσεις των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσω αυτής».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx