‘Ελεύθερος’ να παρουσιαστεί στο δικαστήριο ο Πάβελ Ντούροφ – Με εγγύηση 5 εκατ. ευρώ

‘Ελεύθερος’ να παρουσιαστεί στο δικαστήριο ο Πάβελ Ντούροφ – Με εγγύηση 5 εκατ. ευρώ

Ο Γάλλος ανακριτής αποφάσισε να αφεθεί “ημιελεύθερος” ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Τelegram, Πάβελ Ντούροφ, που κρατείτο εδώ και τέσσερις ημέρες με την κατηγορία ότι η επιχείρησή του χρησιμοποιείται για παράνομες δραστηριότητες και ότι ο ίδιος δεν συνεργάζεται με τις αρχές. Όμως στην ουσία δεν είναι ακριβώς ελεύθερος και του έχουν απαγγελθεί βαρύτατες κατηγορίες. Το αν αυτές θα σταθούν στο δικαστήριο, είναι άλλο θέμα.

«Ο ανακριτής αποφάσισε να άρει την κράτηση του Πάβελ Ντούροφ και τον παραπέμψε στο δικαστήριο όπου πιθανόν να απαγγελθεί απόψε κατηγορία», ανέφερε νωρίτερα δελτίο τύπου από το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού. Δεν ήταν διόλου σαφές τι σημαίνει αυτό, καθώς αν το δικαστήριο απήγγειλε απόψε κατηγορία για τη σωρεία των ερευνούμενων κατηγοριών, τότε ο Ντούροφ θα μπορούσε να προφυλακισθεί αυτομάτως. Δηλαδή θα είχε μεν αρθεί η προσωρινή κράτηση -κάτι που μετά από 4 μέρες ήταν ούτως ή άλλως υποχρεωτικό- αλλά το δικαστήριο απόψε θα μπορουσε να κρίνει αν θα είναι πλέον προφυλακιστέος ή ελεύθερος υπό όρους να παρουσιαστεί μελλοντικά σε δίκη.

Το ένα θέμα ήταν αν κατά τη διάρκεια της έρευνας για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει θα κρινόταν “ύποπτος φυγής” και το δεύτερο αν οι δικαστές θα έκριναν πως ο ιδιοκτήτης έχει ποινικές ευθύνες για τη χρήση του μέσου από ένα εκατομμύριο χρήστες και ότι πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς ο ρόλος του. Ομως η τρίτη συνιστώσα ήταν οι φωνές κατά της λογοκρισίας, από διανοούμενους και από αρκετά υπολογίσιμα ενημερωτικά μέσα, που θεώρησαν απαράδεκτό να φυλακίζεται ο επικεφαλής πλατφόρμας για τη χρήση μέσου που προσφέρει κοινωνική δικτύωση. Φαίνεται πως εν μέρει βάρυνε το θέμα του έντονου πολέμου κατά της λογοκρισίας, που έφερε σε αμηχανία και τον Μακρόν.

Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι η Γαλλία συνειδητά θέλησε να πάρει τον έλεγχο του Telegram και ότι σε περίπτωση που δεν το κατάφερνε (είχε αρνηθεί προ μηνών σχετική πρόταση ο Durov) τότε θα επεδίωκε να το κλείσει. Ο Μακρόν ένιψε τα χείρας του και δήλωσε ότι «η δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα και είναι fake news ότι η κυβέρνησή μας είναι υπέρ της λογοκρισίας».

Άλλοι ισχυρισμοί κατά του κ. Durov, ο οποίος έχει γαλλική υπηκοότητα, μετά την πολιτογράφηση, καθώς και ρωσική υπηκοότητα, από τη γέννησή του, σχετίζονται με τη χρήση της πλατφόρμας του για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, διακίνηση ναρκωτικών, απάτη και συνενοχή σε συναλλαγές οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και την άρνηση του Telegram να μοιραστεί πληροφορίες ή έγγραφα με τις μυστικές υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες ασφαλείας διαφόρων χωρών. Μέχρι και ειδήσεις για κακοποίηση σε προσωπικό επίπεδο έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε μέσα που τάσσονται κατά του Telegram και του Ντούροφ, ενώ άλλα απαριθμούν πόσα εξώγαμα παιδιά απέκτησε.

Τελικά βρέθηκε ως “μέση λύση” να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατομμυρίων και όπως αναφέρουν ξένα δίκτυα, αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες στην πλατφόρμα και μία, για την άρνησή του να συνεργασθεί με τις διωκτικές αρχές. Μεταξύ των όρων αποφυλάκισης είναι να παραμείνει υποχρεωτικά στη Γαλλία και να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές την εβδομάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx