ΘΕΜΑ

Τουρκικός αντιπερισπασμός για τις διώξεις σφετεριστών

Τουρκικός αντιπερισπασμός για τις διώξεις σφετεριστών, Κώστας Βενιζέλος

Η κατοχική πλευρά χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης την Αμμόχωστο, με στόχο, όπως εκτιμά, να «σπάσει» τις διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίωξη σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών. Χρησιμοποιώντας ως μαστίγιο το θέμα του εποικισμού της περίκλειστης κατεχόμενης περιοχής της Αμμοχώστου, η τουρκική πλευρά, που ουδέποτε χρησιμοποιεί καρότο, προσπαθεί να εκβιάσει και να φοβερίσει τη Λευκωσία.

Η προσέγγιση αυτή δεν είναι καινούργια και η πρακτική του «μπαμπούλα» υιοθετείται διαχρονικά. Τι λένε τώρα και γιατί επαναφέρουν το θέμα των Βαρωσίων; Επιχειρείται ένας τουρκικός αντιπερισπασμός; Αναλύοντας τα δεδομένα, που διαμορφώνονται μετά τις συλλήψεις σφετεριστών και διαπιστώνοντας ότι ήδη ξεκίνησαν να υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις, επιχειρείται να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία του συλληφθέντα σφετεριστή, Σιμόν Αϊκούτ, ο Όμιλος Αφίκ, αναγκάσθηκε να απολύσει 700 εργαζόμενους μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Την ίδια ώρα κατά την οποία, γενικά έχουν μειωθεί οι πωλήσεις ακινήτων και οι τιμές, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα κατεχόμενα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της πίεσης, επαναφέρουν το θέμα της Αμμοχώστου. Είναι σαφές πως, στο παρόν στάδιο, δε διαπιστώνονται κινήσεις επί του εδάφους. Αν και έχουν επεξεργασθεί σενάρια, όχι τώρα αλλά στο πρόσφατο παρελθόν, απόφαση για να γίνουν τώρα ενέργειες δεν φαίνεται να υπάρχει. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, δεν υποβαθμίζει τις απειλές και αξιολογεί κάθε δημόσια ή μη τοποθέτηση, που γίνεται από την κατοχική πλευρά.

Με το θέμα της Αμμοχώστου, αυτή τη φορά, πρώτος τον χορό έσυρε ο λεγόμενος Πρωθυπουργός της αποσχιστικής οντότητας, Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος έσπευσε να επιβεβαιώσει είδηση εφημερίδας, την οποία προφανώς ο ίδιος διέρρευσε, ότι θα δοθεί σε Τουρκοκύπριο επιχειρηματία άδεια επιδιόρθωσης και λειτουργίας των ξενοδοχείων που αγόρασε στην περίκλειστη περιοχή, κατόπιν συμφωνίας με τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό δε φαίνεται, πάντως, μέχρι στιγμής, να προκύπτει ότι έχει γίνει.

Πρέπει ωστόσο να αναφερθεί, πως τον Ιούλιο του 2023, είχε κυκλοφορήσει ευρέως ότι επιχειρηματίας παρουσιαζόταν να είχε αγοράσει τέσσερα ξενοδοχεία εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, για τα οποία έχει αρχίσει να δέχεται κρατήσεις για το 2025 μέσω της ιστοσελίδας www.varoshahotels.com. Όσοι είχαν προσπαθήσει να κάνουν κράτηση μέσω της ιστοσελίδας αυτής ή και από άλλη εφαρμογή, δεν τα κατάφεραν. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι και τότε όπως και προ ημερών, το θέμα δημοσιοποιήθηκε μέσω της ίδιας εφημερίδας, της Μπακίς. Και όχι τυχαία. Ο φερόμενος επιχειρηματίας, που αγοράζει αβέρτα δήθεν ξενοδοχεία είναι ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, ο Γιούσουφ Κίσα, ο οποίος στο παρελθόν είχε προβλήματα και με το «νόμο». Τον Ουστέλ, πάντως, σιγόνταρε με δηλώσεις του ο Τατάρ, ο οποίος επιβεβαίωσε το παιχνίδι της τουρκικής πλευράς με την Αμμόχωστο.

Αντιπερισπασμός και αντίδραση

Σημειώνεται ότι πέρσι, οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων είχαν διαψεύσει ότι είχαν πωλήσει την περιουσία τους. Είναι σαφές πως υπάρχουν πολλές πρακτικές και άλλες δυσκολίες, αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως εάν θέλουν να προχωρήσουν οι Τούρκοι δε θα αρθούν. Αλλά επειδή η περίπτωση της Αμμοχώστου έχει μια ιδιαιτερότητα, τα βήματα που γίνονται από τουρκικής πλευράς είναι προσεκτικά. Ο εποικισμός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου θα δημιουργούσε ένα νέο τετελεσμένο, το οποίο θα ενταφίαζε κάθε προοπτική επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό.

Θα αποτελείωνε, μεταξύ άλλων, και την όποια συζήτηση του περιουσιακού και του εδαφικού. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως ένα άλλο εργαλείο πίεσης, που έχει η κατοχική πλευρά, είναι εκείνο των γεωτρήσεων σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Στο πεδίο αυτό δεν φαίνεται να γίνονται κινήσεις, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν στο μέλλον. Εκείνο που προσφέρεται σήμερα για κινήσεις είναι, όπως αναφέρθηκε, ενδεχομένως η Αμμόχωστος και η νεκρή ζώνη. Το όλο θέμα, πέραν από τη διαχείριση που γίνεται από το κατοχικό καθεστώς, εποπτεύεται από την Άγκυρα, μέσω της λεγόμενης “πρεσβείας”. Ο προηγούμενος “πρέσβης” είχε έλθει στην Κύπρο επί τούτου. Ο φάκελος Αμμόχωστος παραμένει ανοικτός πάνω στο γραφείο του διάδοχού του.

Είναι σαφές πως σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, το θέμα του σφετερισμού έχει εισέλθει σε μια πορεία χωρίς επιστροφή. Έχουν συγκεντρωθεί αρκετές υποθέσεις, οι οποίες θα τεκμηριώνονται και θα προχωρούν. Κοντολογίς, θα συνεχισθούν οι συλλήψεις και οι διώξεις. Κι αυτό δεν γίνεται μόνο για να λειτουργήσει τούτο αποτρεπτικά αλλά και για να διωχθούν οι παρανομούντες. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως μέσα από τη διερεύνηση αλλά και τις διώξεις/συλλήψεις αναμένονται και εκπλήξεις. Η ίδια πηγή απέφυγε να επεκταθεί τονίζοντας με νόημα «κάθε πράγμα στην ώρα του»! Σε ό,τι αφορά δε την Αμμόχωστο, η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις και αναλόγως θα καθορίζει και τις αντιδράσεις της. Σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει τα όσα δημόσια λέγονται από την κατοχική πλευρά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx