Επικεφαλής ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων: Δύσκολα τα πράγματα στο ανατολικό μέτωπο

Επικεφαλής ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων: Δύσκολα τα πράγματα στο ανατολικό μέτωπο

Ο διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκιι δήλωσε σήμερα πως «η κατάσταση στην περιοχή της κύριας επίθεσης της Ρωσίας, στην ανατολική Ουκρανία, είναι δύσκολη, όμως λαμβάνονται», όπως είπε, «όλες οι απαραίτητες αποφάσεις».

Ο Σίρσκι δεν έδωσε την ακριβή τοποθεσία της κύριας ρωσικής επίθεσης, όμως νωρίτερα ο ίδιος και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσαν πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει εδώ και εβδομάδες  στο στόχαστρο τη σημαντική από στρατηγική άποψη πόλη Ποκρόφσκ.

Ο Σίρσκι την περασμένη εβδομάδα είχε πει ότι πέρασε αρκετές μέρες στο ανατολικό μέτωπο κοντά στο Ποκρόφσκ και χαρακτήρισε τις μάχες εκεί «εξαιρετικά σκληρές». Η Ρωσία, που έχει καταλάβει τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας αφότου εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, συνεχίζει να προωθείται αργά με σφοδρές μάχες να διεξάγονται εκεί, ενώ στο Κουρσκ ουσιαστικά δεν έχει περάσει σε αντεπίθεση. Στόχος της Ουκρανίας με την εισβολή στην περιφέρεια Κουρσκ -όπου έχει καταλάβει μια περιοχή στην έκταση περίπου της Ρόδου- ήταν να αναγκαστεί η Ρωσία να αποσπάσει δυνάμεις από το ανατολικό μέτωπο, κάτι όμως που δεν συνέβη.

Από ρωσικές πηγές έγινε παράλληλα γνωστό σήμερα ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε κύματα επιθέσεων με drones στοχοποιώντας ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και διυλιστήριο της Gazprom στην περιφέρεια της Μόσχας, όπου προκλήθηκαν εν τέλει πυρκαγιές. Σύμφωνα με τους Ρώσους καταστράφηκαν 158 drones σε άλλες περιοχές της χώρας και οι πυρκαγιές προκλήθηκαν «από συντρίμμια drones». Τα drones στάλθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και εννέα από αυτά είχαν ως στόχο την Μόσχα, σύμφωνα με τους Ρώσους. Οι πυρκαγιές αυτές πάντως είναι υπολογίσιμες -προ δεκαπέντε ημερών είχαν τραυματισθεί πάνω από δέκα πυροσβέστες στην προσπάθεια ελέγχου πυρκαγιάς σε διυλιστήριο.

Το ειδησεογραφικό κανάλι Baza του Telegram ανέφερε πως ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις κοντά και στον σταθμό του Κονάκοβο, που βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων βορείως της Μόσχας. Ξέσπασε και εκεί πυρκαγιά, αλλά η ηλεκτροδότηση δεν έχει διακοπεί στην πόλη ούτε η παροχή φυσικού αερίου. Η Ουκρανία προσπάθησε επίσης να χτυπήσει τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Κασίρα, 70 χιλιόμετρα νοτίως της Μόσχας με τρία drones που φέρονται να καταρρίφθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx