ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Τουρκία σε ρόλο “μεσολαβητή” στην Αφρική

Η Τουρκία σε ρόλο "μεσολαβητή" στην Αφρική, Κώστας Βενιζέλος
EPA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Η επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, στην Άγκυρα στις 4 Σεπτεμβρίου, θεωρείται ως ένα ακόμη βήμα για το ξεπάγωμα των σχέσεων των δυο χωρών. Ωστόσο, ο δρόμος φαίνεται ότι θα είναι μακρύς. Η κατοχική Τουρκία ασκεί ασφυκτικό πρέσινγκ για να δημιουργηθούν γέφυρες συνεργασίας. Προηγήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο Κάιρο και η συνάντησή του με τον νέο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνου Κόμπου, στο Κάιρο για μια πρώτη συνάντηση με το νέο Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών. Η κατοχική πλευρά επιχειρεί να δελεάσει την Αίγυπτο με διάφορους τρόπους. Οι εμπορικές συναλλαγές δεν επηρεάσθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις κακές τους σχέσεις, οπότε μόνο σημείο αναφοράς μπορεί να αποτελέσουν σε αυτή την προσπάθεια «αναθέρμανσης» της συνεργασίας.

Το Κάιρο προφανώς και το ανησυχεί η εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, και ενόψει τούτου ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τον Πρόεδρο Σίσι. Την ίδια ώρα, η Τουρκία, φαίνεται ότι βοηθά την Αίγυπτο για να έχει παρουσία στη Σομαλία καθώς ως γνωστόν έχει διαφορές (για το νερό) με την Αιθιοπία. Οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Σομαλία είναι ιδιαίτερα στενές. Ο Ερντογάν έχει βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα, κυρίως οικονομικά, τη χώρα αυτή.

Τουρκία και Αίγυπτος

Σημειώνεται συναφώς ότι προ ημερών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μεσολάβησε μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας. Είχε καλέσει στην Άγκυρα αξιωματούχους από τις δυο χώρες µε στόχο την επίλυση των διαφορών τους, που δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε πολεμικές συγκρούσεις. Όπως είναι γνωστό, η αντιπαράθεση προκλήθηκε μετά την απόφαση της Αιθιοπίας να κατασκευάσει ναύσταθµο στην αποσχιθείσα σοµαλική επαρχία Σοµάλιλαντ. Αυτό ενοχλεί το Κάιρο και φαίνεται να το αξιοποιεί η Άγκυρα.

Αυτή η μεσολάβηση είναι ένα μικρό δείγμα του τι έχει πετύχει η Άγκυρα στην Αφρική. Είτε πουλώντας όπλα, drones, είτε βοηθώντας οικονομικά (χρήματα που λαμβάνει πίσω με άλλους τρόπους). Η διείσδυση στην Αφρική είναι ένας σχεδιασμός που υλοποιείται χρόνια και έφθασε σε σημείο να… πουλά η Τουρκία εξυπηρέτηση σε τρίτες χώρες, όπως στην περίπτωση της Αιγύπτου. Η Άγκυρα θέλει να δελεάσει το Κάιρο και με τις θαλάσσιες ζώνες. Εάν, όμως, «τσιμπήσει» η Αίγυπτος αυτό θα σημαίνει πως θα χαλάσει τις σχέσεις με Κύπρο και Ελλάδα, με τις οποίες έχει συμφωνίες. Σημειώνεται πως από αιγυπτιακής πλευράς, είναι σαφές πως αφήνονται μεν ανοικτά κανάλια επικοινωνίας, ωστόσο, δεν έχει εμπιστοσύνη στο καθεστώς Ερντογάν, που εκτιμά ότι υπονομεύει την κυβέρνηση Σίσι υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx