Γιατί οι δυσλεξικοί έχουν καλύτερες επιδόσεις στις υπηρεσίες πληροφοριών
02/09/2024Το GCHQ, ή το Κυβερνητικό Αρχηγείο Επικοινωνιών, όπως ονομάζεται η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, έχει περισσότερα από 100 “μη νευροτυπικά” μέλη προσωπικό, δηλαδή άτομα με δυσλεξία. Αυτά έχουν επιλεγεί ειδικά για τους ενδιαφέροντες εγκεφάλους τους, επειδή –μεταξύ άλλων– κατανοούν γρήγορα τη “μεγάλη ουσία” πολλών δεδομένων.
Έτσι, όταν πρόκειται να αναλύσουμε πληροφορίες και να βγάλουμε τα κύρια σημεία για να έχουμε τη μεγάλη εικόνα για το τι συμβαίνει, οι δυσλεξικοί βρίσκονται στην κορυφή όσον αφορά την αποκωδικοποίηση μηνυμάτων, την παρακολούθηση της επικοινωνίας και την προστασία σημαντικών κυβερνητικών πληροφοριών από χάκερ και κατασκόπους. Πρόσφατα μάλιστα, έγινε γνωστό, ότι οι συμμετέχοντες σε τέτοιου είδους προγράμματα, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν δυσλεξία.
Δυσλεξικοί και κατασκοπία
Γιατί οι δυσλεξικοί μπορούν να εξελιχθούν σε τόσο καλούς κατασκόπους; Η Kate Griggs ρώτησε σχετικά τον πρώην διευθυντή του GCHQ, Jeremy Fleming, στη φετινή “Παγκόσμια Συνέλευση για τη Δυσλεξία” κι αυτός απάντησε ότι τα άτομα με δυσλεξία έχουν πολύτιμες δεξιότητες, όπως να εντοπίζουν μοτίβα που μπορεί να χάνουν άλλοι άνθρωποι, να βλέπουν τη μεγαλύτερη εικόνα και να βρίσκουν λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα.
«Εάν εξετάζουν μεγάλο όγκο δεδομένων που προέρχονται από μεγάλο αριθμό πηγών για να αποτρέψουν για παράδειγμα μια τρομοκρατική επίθεση ή έναν σοβαρό οργανωμένο εγκληματία, δεξιότητες όπως η αναγνώριση προτύπων είναι βασικές. Πολλοί δυσλεκτικοί συνάδελφοι έχουν τέτοιου είδους δυνατότητες», είπε ο Jo Cavan ανώτερο στέλεχος του GCHQ. Η British Intelligence, είχε αντιληφθεί τις δυνατότητες ανθρώπων που σκέφτονταν και μάθαιναν με διαφορετικούς τρόπους, από τότε που ιδρύθηκε για πρώτη φορά, πριν από περίπου 100 χρόνια.
Για παράδειγμα, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποίησε ανθρώπους όπως ο Άλαν Τούρινγκ, ο άνθρωπος που έσπασε τους κώδικες των Γερμανών και θεωρείται θεμελιωτής της πληροφορικής. Ορισμένοι θεωρούν ότι ο Τούρινγκ είχε δυσλεξία. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε η φιλανθρωπική οργάνωση “Made by Dyslexia”, τα άτομα με δυσλεξία τείνουν να είναι ιδιαίτερα ικανοί στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων και έχουν αυξημένη ενσυναίσθηση, ενώ δυνατά τους σημεία είναι επίσης η αποτελεσματική επικοινωνία και η κριτική σκέψη.
Πριν από την περιβόητη παραβίαση δεδομένων του Έντουαρντ Σνόουντεν, η μεγαλύτερη κλοπή κυβερνητικών μυστικών διαπράχθηκε από ένα δυσλεξικό, του οποίου το περίπλοκο σχέδιο κατασκοπείας και το περίπλοκο σύστημα κωδικοποιημένων μηνυμάτων ήταν δύσκολο να εντοπιστούν. Το όνομά του είναι Brian Regan, αλλά έγινε γνωστός ως The Spy Who Couldn’t Spell. Σ’ αυτό το γρήγορο κατασκοπευτικό θρίλερ, ο Yudhijit Bhattacharjee αποκαλύπτει πώς το FBI ξετύλιξε τον παράξενο ιστό των κωδικών του Regan για να στηρίξει τη δίωξη εναντίον ενός ανθρώπου που σχεδόν οδήγησε την αμερικανική στρατιωτική ασφάλεια σε κατάρρευση.