ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εκλογές στη Γερμανία: Πρωτιά AfD, συντριβή κυβερνητικού συνασπισμού

Εκλογές στη Γερμανία: Πρωτιά AfD, συντριβή κυβερνητικού συνασπισμού
epa11573235 German Chancellor Olaf Scholz speaks at an election campaign rally of the Saxony's Social Democratic Party (SPD) in Chemnitz, in the eastern state of Saxony, Germany, 30 August 2024. The Saxony state election for the regional parliament 'Landtag' will be held on 01 September 2024. EPA/CLEMENS BILAN

Εκλογές στα γερμανικά κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας πραγματοποιούνται σήμερα και τα πρώτα exit polls δείχνουν άνοδο του ακροδεξιού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) και κάκιστα αποτελέσματα για τον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Φιλελευθέρων-Πρασίνων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ARD, το AfD κερδίζει στη Θουριγγία με 31,2% (+7,8 από τις εκλογές του 2019) και ακολουθεί το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 24,5% (+2,8). Την τρίτη θέση εξασφαλίζει η BSW με 15,7%, η οποία ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο από την πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Πιο χαμηλά είναι το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 12% και έπειτα τα τρία κόμμα της κυβερνητικής συμμαχίας επίπεδο, το SPD με μόλις 7%, οι Πράσινοι με 4% και οι Φιλελεύθεροι 1%. Σημειωτέον πως, στη Θουριγγία, ο ηγέτης του AfD, Μπγιερν Χέκε, είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα της γερμανικής πολιτικής σκηνής, με εκκρεμή τη δίκη του για χρήση ναζιστικών συμβόλων.

«Βλέπουμε το αποτέλεσμα ως ευκαιρία αλλαγής διακυβέρνησης υπό το CDU», δήλωσε ο επικεφαλής του CDU στην Θουριγγία Μάριο Φόιγκτ, αναφερόμενος στην επικείμενη αποχώρηση του Μπόντο Ράμελο (Αριστερά) από την πρωθυπουργία και προανήγγειλε διαβουλεύσεις με το SPD, ενώ πρόσθεσε ότι «θα είμαστε ανοιχτοί για συνομιλίες και με την BSW».

Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ από την πλευρά της δήλωσε πριν από λίγο στο ARD ότι δεν θα υπάρξει μεν κυβερνητική συνεργασία με την AfD, αλλά «αν το AfD προτείνει κάτι λογικό, για παράδειγμα ότι ένα νοσοκομείο δεν πρέπει να κλείσει, τότε η BSW θα συμφωνήσει με αυτό» και δεν θα το απορρίψει αυτομάτως.

Τα αποτελέσματα στη Σαξονία

Οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται με μόλις μισή μονάδα του AfD στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας. Το CDU, που κυβερνά τη Σαξονία εδώ και πάνω από 30 χρόνια, εξασφαλίζει το 32% των ψήφων (έναντι 32,1% το 2019), σύμφωνα με το exit poll. To AfD βρίσκεται πολύ κοντά του, συγκεντρώνοντας 31,5% (από 27,5% το 2019), με το BSW να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 11,5%. Το SPD κερδίζει 8,5%, οι Πράσινοι 5,5%, η Αριστερά 4% και οι Φιλελεύθεροι 1%.

Ο σημερινός πρωθυπουργός του κρατιδίου, Μίχαελ Κρέτσμερ, δήλωσε ότι «έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε» και άφησε να εννοηθεί ότι το επιθυμητό είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με το SPD, αλλά θα χρειαστεί ένας ακόμη κυβερνητικός εταίρος. Μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση συμμετείχαν και οι Πράσινοι, θα πρέπει όμως να εξακριβωθεί ότι το κόμμα εξασφαλίζει οριστικά την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι, στα τέλη Σεπτεμβρίου έρχεται η αναμέτρηση και στο Βρανδεμβούργο, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ένα παρόμοιο πολιτικό σκηνικό με τη Σαξονία και τη Θουριγγία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx