Αυξήσεις και προσλήψεις ζητούν οι απεργοί ξενοδοχοϋπάλληλοι στις ΗΠΑ

Επιστολή αμερικανών βουλευτών σε Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Περίπου 10.000 εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό τομέα ξεκίνησαν σήμερα απεργία σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ με αίτημα τη αύξηση του μισθού τους αλλά και την πρόσληψη προσωπικού. Σύμφωνα με το συνδικάτο Unite Here, περίπου 10.016 μέλη του συμμετείχαν στην απεργία σε 25 εγκαταστάσεις των ξενοδοχειακών κολοσσών Hilton, Hyatt και Marriott.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή ξενοδοχοϋπαλλήλων στην απεργία καταγράφηκε σε οκτώ πόλεις και κυρίως σε ξενοδοχεία στη Βοστώνη, στο Σαν Φρανσίσκο και στην Χονολουλού, σύμφωνα με το Unite Here, ενώ ξενοδοχοϋπαλλήλοι σε τέσσερις άλλες πόλεις εξέταζαν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στις απεργιακές κινητοποιήσεις» που θα διαρκέσουν δύο έως τρεις ημέρες. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έρχονται εν μέσω διακοπών, καθώς στις ΗΠΑ μετά το Σαββατοκύριακο ακολουθεί η ομοσπονδιακή αργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις ΗΠΑ, (που γιορτάζεται φέτος αύριο 2 Σεπτεμβρίου). Το τριήμερο αυτό είναι συνήθως πολύ κερδοφόρο για την τουριστική βιομηχανία.

Σύμφωνα με το Unite Here, η ξενοδοχειακή βιομηχανία «εκμεταλλεύτηκε» την πανδημία της Covid-19 για να μειώσει το εργατικό δυναμικό, χωρίς να το αναπληρώσει πλήρως μετά την άρση των περιορισμών υγείας, με αποτέλεσμα όσοι εργαζόμενοι απέμειναν μετά τις απολύσεις, τώρα να εξοντώνονται και να παθαίνουν υπερκόπωση. Οι εργαζόμενοι τονίζουν παράλληλα ότι λόγω του πληθωρισμού, οι μισθοί τους συχνά δεν τους επιτρέπουν πλέον να καλύψουν τα τρέχοντα τους έξοδα και ότι «πολλοί αναγκάζονται να κάνουν δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα». Την ίδια ώρα, τονίζουν, ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει ανακάμψει πλήρως από την κρίση της Covid-19 και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την καθήλωση των μισθών και την άρνηση προσλήψεων.

Το 2023, η μέση τιμή ενός δωματίου ξενοδοχείου στις ΗΠΑ έφτασε τα 156 δολάρια ανά διανυκτέρευση κατά μέσο όρο, ένα ρεκόρ, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές. Ο μέσος όρος εσόδων ανά δωμάτιο ήταν επίσης υψηλότερος από ποτέ. Τους τελευταίους μήνες, πολλές επιχειρήσεις έχουν συνάψει νέες συμβάσεις με εργαζομένους τους, αλλά σε πολλές πόλεις ή επιχειρήσεις οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

«Είμαστε απογοητευμένοι που η Unite Here επέλεξε να κηρύξει απεργία ενώ η Hyatt παραμένει πρόθυμη να διαπραγματευτεί», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάικλ Ντ’ Αντζελο, επικεφαλής εργασιακών σχέσεων στον ξενοδοχειακό όμιλο στις ΗΠΑ. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε δίκαιες συμφωνίες και αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά των εργαζομένων της Hyatt», είπε, προσθέτοντας ότι «ο ξενοδοχειακός όμιλος είχε λάβει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο τυχόν απεργίας στις επιχειρήσεις του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx