ΣΧΟΛΙΟ

Καρφί στο μάτι της Τουρκίας η προβολή του “Famagusta” στο Netflix

Καρφί στο μάτι της Τουρκίας η προβολή του "Famagusta" στο Netflix, Κώστας Βενιζέλος

Δεν πρέπει να εκπλήσσει η αντίδραση της κατοχικής Τουρκίας στην απόφαση της υπηρεσίας διαδικτυακής ροής τηλεοπτικού περιεχομένου Netflix να προβάλει από τις 20 Σεπτεμβρίου την τηλεοπτική σειρά “Famagusta”. Κι αυτό γιατί η Τουρκία έχει ανακαλύψει εδώ και χρόνια τη δύναμη της “διπλωματίας των ταινιών”, μιμούμενη τις ΗΠΑ, το Ισραήλ κι άλλες χώρες.

Όπως είναι γνωστό, ο πολιτιστικός αμερικανικός ιμπεριαλισμός κατάφερε να επιβάλλει παγκοσμίως ταινίες με ιστορικό, και όχι, περιεχόμενο προωθώντας κι ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Τον αμερικανικό. Και μια λογική των “καλών” πάντα Αμερικανών, που κερδίζουν. Την ίδια ώρα, οι Εβραίοι έχουν χρηματοδοτήσει πολλές ταινίες για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θέλοντας να αναδείξουν το τι έγινε σε βάρος τους από τους ναζί. Και οι ταινίες αυτές, με έντονο συναισθηματικό φορτίο, προβάλλονται και σήμερα παρά τα όσα διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα σε βάρος των Παλαιστινίων.

Η Τουρκία εδώ και χρόνια έχει μπει στο πεδίο αυτό και έχει χρηματοδοτήσει πάρα πολλές ταινίες, αλλά και σειρές. Οι τουρκικές παραγωγές σε ταινίες είναι στην πρώτη γραμμή σε αφρικανικές χώρες, σε κάποιες αραβικές χώρες και έχουν και επιτυχία στο πεδίο της τηλεθέασης. Αυτό το εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιεί και στην Ευρώπη (όπως και σε Ελλάδα και Κύπρο), αποτελεί πυλώνα ήπιας προώθησης του τουρκικού επεκτατισμού. Μέσα και από σαπουνόπερες!

Η κατοχική Τουρκία έχει αξιοποιήσει το Χόλιγουντ, όπως για παράδειγμα με την ταινία “Ο Οθωμανός Υπολοχαγός”, το οποίο ενώ είναι μελό κατά βάθος στοχεύει να παρουσιάσει τη γενοκτονία των Αρμενίων ως ατυχές συμβάν, που έβλαψε Τούρκους και Αρμένιους! Η Τουρκία αξιοποιεί και την πλατφόρμα Netflix, όπως για παράδειγμα με τη σειρά-ντοκιμαντέρ “Οθωμανική Αυτοκρατορία”. Επίσης η τουρκική σειρά, που φέρει τον τίτλο “BirZamanlar Kibris” (“Μια φορά κι ένα καιρό στην Κύπρο”), επιχειρεί διά της ιστορικής διαστρέβλωσης να αναπαράγει το παραμύθι ότι δήθεν οι Κύπριοι Έλληνες οργάνωναν “γενοκτονία” και “σφαγή” των Τουρκοκυπρίων. Τα γυρίσματα έγιναν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Αυτή η πολιτική αποδίδει και για αυτό και συνεχίζεται. Για τον ίδιο λόγο αντιδρά και για την ταινία “Famagusta”. Σε βαθμό, που εξέδωσε ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υπουργοί, κομματάρχες και τα φερέφωνα στα κατεχόμενα, Τατάρ και Ουστέλ. Βέβαια το “Famagusta” δεν έχει σχέση με το κυπριακό κράτος. Είναι ιδιωτική προσπάθεια και δεν μπορεί να διασυνδεθεί σε καμία περίπτωση με κρατική προπαγάνδα, ούτε και τούτο εξυπηρετεί.

Τουρκία εναντίον “Famagusta”

Η κατοχική Τουρκία κινείται στοχευμένα στο πεδίο αυτό. Χρηματοδοτεί ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο της στρατηγικής του αναθεωρητισμού. Είναι γνωστό ότι  ο Τούρκος Πρόεδρος εφαρμόζει εδώ και χρόνια μια αναθεωρητική πολιτική, επιδιώκει αλλαγή συνόρων, αύξηση της επιρροής της Τουρκίας και της ανάδειξής του ως πατερούλη των μουσουλμάνων. Η αναθεώρηση της ιστορίας προωθείται μέσα από τις ταινίες. Γι αυτό και αντιμετωπίζει αντιδράσεις, κυρίως σε αραβικές χώρες.

Είναι σαφές πως στο πεδίο αυτό τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος υστερούν. Κυρίως η Κύπρος, που λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής, ούτε σύντομα φιλμάκια δεν δημιουργεί. Έχουν γίνει κάποια με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή και την έκτοτε συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών μας, αλλά τούτο προφανώς και δεν αρκεί. Κι αυτό επειδή, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να βρεθούν και τρόποι ανάδειξης και προβολής.

Γιατί, για παράδειγμα, δεν προβάλλονται μικρής διάρκειας στα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα οποία περνούν εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες; Αλλά, και ναι, γιατί δεν χρηματοδοτούνται ταινίες που θα προβληθούν εκτός Κύπρου; Σήμερα η τεχνολογία, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες. Τόσες που θα ενοχλούν πολύ περισσότερο την κατοχική πλευρά από το γεγονός ότι θα προβληθεί η συγκεκριμένη σειρά “Famagusta” στο Netflix.

Η κατοχική πλευρά αντιδρά με το “Famagusta”, γιατί έτσι πράττει πάντα. Δεν ανέχεται οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δική της μαύρη προπαγάνδα και την εδραίωση του ψέματος και εξωραΐζοντας την εικόνα του κατακτητή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx