ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε γιατί όταν τρώτε στα γρήγορα επιβαρύνετε την υγεία σας

Δείτε γιατί όταν τρώτε στα γρήγορα επιβαρύνετε την υγεία σας, ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής συχνά μας στερούν χρόνο για βασικές δραστηριότητες, όπως το φαγητό. Πολλοί από εμάς φτιάχνουμε κάτι γρήγορο για πρωινό πριν φύγουμε από το σπίτι, ή τρώμε το μεσημεριανό μας στο… πόδι, ώστε να κερδίσουμε λίγο περισσότερο χρόνο ώστε να είμαστε παραγωγικοί στη δουλειά ή για να τρέξουμε σε διάφορες υποχρεώσεις. Τι επιπτώσεις έχει όμως αυτή η συνήθεια στην υγεία μας;

Πέρα από περισσότερους φιλοσοφικούς προβληματισμούς σχετικά με την κουλτούρα της βιασύνης μας, αξίζει να σταθμίσουμε τις επιπτώσεις του να τρώμε γρήγορα για την υγεία μας. Έχετε βιώσει ποτέ υπερβολικά αέρια; Υποφέρετε συχνά από δυσκολίες στην πέψη, βαρύ στομάχι ή φούσκωμα; Πόσο καιρό έχετε να δώσετε προσοχή στο πόσο πεινασμένοι/ες ή χορτάτοι/ες νιώθετε πραγματικά; Ας δούμε ποιες είναι οι συνέπειες, όταν καταπίνουμε στα γρήγορα το φαγητό μας.

Όταν τρώμε στα γρήγορα…

Υπερβολικά αέρια: Όσον αφορά το πρώτο από αυτά τα προβλήματα πρέπει να ξέρουμε το εξής: Υπάρχει μια κατάσταση που περιλαμβάνει την κατάποση υπερβολικής ποσότητας αέρα κατά τη διάρκεια και μεταξύ των γευμάτων, γνωστή ως αεροφαγία. Μπορεί να προκαλέσει οτιδήποτε, από ήπια ενόχληση και αίσθημα βάρους και φούσκωμα μέχρι κοιλιακό άλγος και διάταση (ορατή αύξηση του μεγέθους τής κοιλιάς μετά το φαγητό). Η κανονική ποσότητα αερίων στην πεπτική οδό, όταν το στομάχι μας είναι άδειο, είναι περίπου 200 ml. Εάν αυτή η ποσότητα αυξηθεί σημαντικά, οι φυσιολογικοί μηχανισμοί για την αποβολή του μπορεί να γίνουν πολύ άβολοι. Αυτή η ποσότητα αέρα εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης, της παραγωγής και της αποβολής αερίου μέσω του ρεψίματος, του μετεωρισμού ή της κατανάλωσής του από την εντερική μικροχλωρίδα. Το γρήγορο φαγητό είναι ένας από τους κύριους παράγοντες για την αύξηση τόσο της πρόσληψης αέρα όσο και της παραγωγής αερίου, αν και η τσίχλα, το κάπνισμα και οι αλλοιώσεις στη μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί επίσης να συμβάλλουν.

Δεν μασάμε αρκετά καλά την τροφή: Όταν τρώμε βιαστικά, έχουμε λιγότερο χρόνο για μάσημα, που σημαίνει ότι η τροφή φτάνει στο στομάχι σχεδόν ολόκληρη. Χρειάζονται επομένως περισσότερα οξέα στομάχου για να αφομοιωθεί σωστά. Εκτός από την απαίτηση μεγαλύτερης μεταβολικής προσπάθειας, αυτό προκαλεί επίσης το άβολο αίσθημα βάρους και δυσπεψίας που συνοδεύει τα βιαστικά γεύματα. Ένα άλλο αποτέλεσμα της μη επαρκούς μάσησης – που δεν επιτρέπει στα ένζυμα του στόματος να κάνουν τη δουλειά τους – είναι η απορρόφηση της τροφής στο λεπτό έντερο. Παρά τις προσπάθειες του στομάχου, η αμάσητη τροφή μπορεί να φτάσει στο έντερο χωρίς να αφομοιωθεί επαρκώς και φυσικά δε το θέλουμε αυτό.

Δεν έχουμε την αίσθηση κορεσμού: Όταν πρόκειται για το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου παίζει ρόλο – ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για την αποστολή των σημάτων που διέπουν τις πεπτικές διαδικασίες, καθώς και για να μας κάνει είτε να τρώμε είτε να σταματήσουμε. Δύο ορμόνες ρυθμίζουν πόσο χορτάτοι ή πεινασμένοι νιώθουμε – η γκρελίνη προκαλεί αισθήματα πείνας, ενώ η λεπτίνη μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι. Μόλις δούμε, μυρίσουμε και αρχίσουμε να τρώμε φαγητό, χρειάζονται 20-30 λεπτά για να γίνει ενεργή η λεπτίνη. Αυτό σημαίνει ότι, όταν τρώμε πολύ γρήγορα, καταναλώνουμε περισσότερο από ό,τι χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα – η λεπτίνη δεν έχει αρκετό χρόνο για να μας πει ότι έχουμε χορτάσει.

Συνέπειες: Το να τρώμε πολύ γρήγορα μπορεί να έχει και πραγματικά σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Αρκετές μελέτες δείχνουν μία σχέση μεταξύ της ταχύτητας με την οποία τρώμε και των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, των αυξημένων επιπέδων τριγλυκεριδίων και των αυξημένων πιθανοτήτων εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου (έως και 59% υψηλότερη) ή υπέρβαρων ή παχύσαρκων, ειδικά μεταξύ των διαβητικών.

Αξίζει λοιπόν σίγουρα να επιβραδύνετε και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να απολαύσετε ένα πιο χαλαρό πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο. Μασήστε αργά και δώστε προσοχή στο πόσο χορτάτοι/ες νιώθετε. Επενδύστε λίγο χρόνο και θα αποφέρει οφέλη για την υγεία σας.


Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx