ΑΝΑΛΥΣΗ

Κυβέρνηση σε υποχώρηση αντιπολίτευση σε περιδίνηση 

Κυβέρνηση σε υποχώρηση αντιπολίτευση σε περιδίνηση 

Οι αποδοκιμασίες κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συμβαδίζουν με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν υποχώρηση της κυβέρνησης και διαμορφώνουν ένα θολό πολιτικό τοπίο ενόψει του Φθινωπόρου καθώς η αντιπολίτευση είναι σε περιδίνηση.

Χθες ήταν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, του Παλαμά και της Φαρκαδώνας που αποδοκίμασαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή για να ανακοινώσει μέτρα ανακούφισης και αποκατάστασης. 

Υποσχέθηκε συνολικά έργα 3 δις ευρώ ο πρωθυπουργός. Τα έργα θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από πέρυσι αμέσως μετά τις δύο πλημμύρες και εφέτος να έχουν ορατά αποτελέσματα. Παρομοίως ισχύει και για τις αποζημιώσεις. Και δεν το λένε μόνο οι πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά και τα γαλάζια παρασκήνια που προσωποποιούν τις ευθύνες στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς, Νίκο Ταχιάο και Χρήστο Τριαντόπουλο. Μόνο που για ένα μείζον θέμα εθνικής διάστασης η ευθύνη βαρύνει συνολικά την κυβέρνηση και αυτό αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι. 

Πριν από δύο εβδομάδες παρόμοια αντιμετώπιση είχε ο πρωθυπουργός και κατά την επίσκεψή του στην Πεντέλη μετά την πυρκαγιά στην Αττική, όπου επίσης αποδοκιμάστηκε από τους κατοίκους.  Ο πρωθυπουργός θέλησε τότε να προβάλλει ότι ο μηχανισμός αντέδρασε σωστά και το κράτος θα σπεύσει να ανακουφίσει τους πληγέντες. Αλλά δεν έγινε πιστευτός. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υφίσταται αποδοκιμασίες. Και πριν τις εκλογές του 2023 χιλιάδες άνθρωποι φώναζαν εν χορώ το γνωστό απρεπές σύνθημα κατά του πρωθυπουργού. Και μετά ήλθε το 41% των βουλευτικών εκλογών.

Κυβέρνηση σε ελεύθερη πτώση

Από τότε όμως ο χρόνος συμπυκνώθηκε. Η κυβέρνηση έχει συμπληρώσει ήδη πέντε χρόνια. Η επικοινωνιακή διαχείριση και τα φιλικά ΜΜΕ δεν μπορούν πλέον να σκεπάσουν την δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Η κοινωνική δυσαρέσκεια εκφράστηκε στις ευρωεκλογές με το 28%. Η χθεσινή δημοσκόπηση της MRB επιβεβαιώνει την κοινή αίσθηση ότι η κυβέρνηση είναι σε περαιτέρω υποχώρηση. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 21,6% και έχει προβάδισμα 11,1 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ (10,5%), με τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση, στο 8,5% λίγο πάνω από την Ελληνική Λύση (8%) και με το ΚΚΕ στο 7,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος διαμορφώνεται στο 21,9% ενώ το 63,3% των πολιτών απαντούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα. 

Οι πληροφορίες θέλουν ότι και οι μετρήσεις που θα ακολουθήσουν θα κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τους δημοσκόπους να προσπαθούν να διασώσουν την εικόνα της κυβέρνησης με διάφορες αναγωγές που την δείχνουν στο ποσοστό των ευρωεκλογών. 

Δεν είναι δίχως σημασία ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση ενώ η πολιτική αντιπολίτευση είναι απούσα και η κοινωνική αντιπολίτευση είναι σε ύφεση λόγω θέρους και διακοπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε φάση αυτοδιάλυσης και το ΠΑΣΟΚ αναζητεί τον επόμενο αρχηγό του. Συνολικά η Κεντροαριστερά είναι σε υπαρξιακή αναζήτησή και σε καμία περίπτωση δεν αρθρώνει συνολική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. 

Δύσκολο το restart

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το restart του πρωθυπουργού με βατήρα την ΔΕΘ μοιάζει αμφίβολο, ενώ στο εσωτερικό της ΝΔ εκφράζουν φόβους ότι το 30% φαίνεται πλέον μακρινό και άπιαστο. 

Διαμορφώνεται έτσι μία ιδιόμορφη πολιτική συνθήκη. Η κυβέρνηση τείνει σε δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα ενώ παράλληλα δεν υπάρχει στην αντιπολίτευση υποδοχέας της κοινωνικής δυσαρέσκειας και διάδοχη κυβερνητική λύση. Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά θα πάρουν χρόνο μέχρι να αποκρυσταλλωθεί ο νέος συσχετισμός. Ωστόσο ανησυχία και ζυμώσεις παρασκηνίου υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ και υπάρχει και ο χώρος της ακροδεξιάς που ενισχύεται. 

Ως γνωστόν η φύση και η πολιτική απεχθάνονται το κενό και αν το κυβερνητικό κενό δεν καλυφθεί από την Κεντροαριστερά θα καλυφθεί από το εσωτερικό της ΝΔ και τον ευρύτερο δεξιό χώρο. 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx