ΘΕΜΑ

Η Τουρκία, τα Σκόπια, η Μοσάντ και το Κόσσοβο

Η Τουρκία, τα Σκόπια, η Μοσάντ και το Κόσσοβο, Γεωπολιτικός

Οι αρχές ασφαλείας της Τουρκίας δημοσιοποίησαν σήμερα ότι στις 30 Αυγούστου συνέλαβαν έναν Κοσσοβάρο, ως επικεφαλής δικτύου της Μοσάντ στην Τουρκία. Πρόκειται για τον Liridon Rexhepi.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κοινοποίησε το Τμήμα Αντιτρομοκρατίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κωνσταντινούπολης, ο Rexhepi ομολόγησε ότι ήταν υπεύθυνος για την χρηματοδότηση πρακτόρων της Μοσάντ στο έδαφος της Τουρκίας. Η υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) ανακοίνωσε ότι εντόπισε την δράση του στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Αυγούστου.

Ο Rexhepi φέρεται ότι διακινούσε χρηματικά ποσά από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (κυρίως του Κοσσυφοπεδίου) μέσω της Western Union και στην συνέχεια τα έστελνε σε ιδιωτικούς λογαριασμούς μελών του δικτύου της Μοσάντ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τουρκικών υπηρεσιών, φέρεται να μετέφερε χρήματα σε στρατολογημένους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι πραγματοποιούσαν κατασκοπευτικές καταγραφές με χρήση drone, ψυχολογικές επιχειρήσεις κατά Παλαιστίνιων που ζουν στην Τουρκία, ενώ φέρεται να συνέλεγαν και πληροφορίες στρατιωτικού ενδιαφέροντος σχετικά με την Συρία.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Albulena Haxhiu, επιβεβαίωσε με δήλωση της ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ζητήσει την συνδρομή των αρχών του Κοσσόβου για την παροχή πληροφοριών αναφορικά με τον Rexhepi.  Επιβεβαιώνοντας την πολύ καλή συνεργασία των αρχών του Κοσσόβου με την Τουρκία – και έχοντας επίγνωση της λεπτότητας του ζητήματος, λόγω της εμπλοκής των ισχυρών μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ – η Haxhiu, αν και αναφέρθηκε στην «αυθαίρετη» δράση της ΜΙΤ στο έδαφος του Κοσσόβου στο πρόσφατο παρελθόν (θυμίζουμε, με την απαγωγή μελών του δικτύου Γκιουλέν, μεταξύ άλλων και του ανιψιού του ιμάμη) επισήμανε ότι θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών με τις τουρκικές αρχές για τον Rexhepi.

Τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια – και στον αμυντικό τομέα. Συγκεκριμένα, σε επίσημη τελετή στις 2 Σεπτεμβρίου, η τουρκική βιομηχανική εταιρία Ηλεκτρονικών Εξοπλισμών ASELSAN (Askeri Elektronik Sanayi a.s.) εγκαινίασε την αντιπροσωπεία της στα Βαλκάνια. Το Επιτελείο Αμύνης των Σκοπίων εκπροσωπήθηκε επισήμως δια του Υπαρχηγού του Στρατού Αζίμ Νουρεντίν, ενώ μετείχαν ο πρέσβης της Άγκυρας στα Σκόπια, Φατίχ Ουλουσόϋ, ο πρόεδρος του βιομηχανικού ομίλου Χαλούκ Γκοργκύν κ.α.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης, επικοινωνιών και αεράμυνας, Αχμέτ Ακυόλ, ανέφερε ότι η επιλογή των Σκοπίων ως κέντρου εκπροσώπησης για όλες τις βαλκανικές-συμμαχικές πρωτεύουσες της γείτονος (Σαράγεβο, Ποντγκόριτσα, Τίρανα, Πρίστινα, Σκόπια) έγινε με κριτήριο την ιστορική και θρησκευτική σύνδεση με την Τουρκία και των φιλοτουρκικών αισθημάτων της κοινής γνώμης της χώρας.

Οι Τούρκοι επίσημοι επισήμαναν ότι δια του Κέντρου αυτού – δεδομένου των αποστάσεων που δεν ξεπερνούν τις δυόμισι ώρες μετάβασης – δύνανται να ανταποκριθούν άμεσα σε ανάγκες συνδρομής και στήριξης για ζητήματα στρατιωτικών πληροφοριών, στήριξης των συστημάτων αντιαεροπορικής προστασίας, προμήθειας εξοπλισμών κ.α.

Η ASELSAN a.s. ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1975 ως απάντηση στο εμπάργκο που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στις προμήθειες προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας, λόγω της εισβολής του τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Από την δεκαετία του ’90 έχει αναπτύξει δραστηριότητες στο Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Εμιράτα κ.α.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx